Διεθνή

Μυστηριώδης νευρολογική ασθένεια «στοιχειώνει» τον Καναδά: Τα περίεργα συμπτώματα

Μυστηριώδης νευρολογική ασθένεια «στοιχειώνει» τον Καναδά: Τα περίεργα συμπτώματα Φωτογραφία: National Cancer Institute on Unsplash
Ένας κορυφαίος επιστήμονας στον Καναδά ισχυρίζεται ότι του απαγορεύτηκε να διερευνήσει μια μυστηριώδη ασθένεια του εγκεφάλου: Ο ίδιος εκτιμά ότι περισσότεροι από 200 άνθρωποι που πάσχουν από την πάθηση αυτή παρουσιάζουν ανεξήγητη νευρολογική κατάρρευση.

Ήταν πίσω στο 2021 όταν οι υγειονομικές αρχές του New Brunswick προειδοποιούσαν πως περισσότεροι από 40 κάτοικοι έπασχαν από ένα άγνωστο νευρολογικό σύνδρομο, με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της εκφυλιστικής εγκεφαλικής διαταραχής Creutzfeldt-Jakob.

Τα συμπτώματα αυτά εμφάνιζαν μεγάλη ποικιλία και ήταν εξαιρετικά σοβαρά: ορισμένει ασθενείς αδυνατούσαν να ελέγξουν τα σάλια τους που έτρεχαν, ενώ άλλοι ένιωθαν σαν να σέρνονται έντομα στο δέρμα τους.

Ένα χρόνο αργότερα, ωστόσο, μια ανεξάρτητη επιτροπή που δημιουργήθηκε στην επαρχία διαπίστωσε ότι η ομάδα των ασθενών είχε πιθανότατα υποβληθεί σε λανθασμένη διάγνωση και έπασχε από γνωστές ασθένειες όπως ο καρκίνος και η άνοια.

Η επιτροπή και η κυβέρνηση του New Brunswick αμφισβήτησαν, παράλληλα, το έργο του νευρολόγου Alier Marrero, στον οποίο αρχικά παραπέμφθηκαν από μπερδεμένους γιατρούς δεκάδες περιπτώσεις. Ο γιατρός έχει γίνει έκτοτε σφοδρός συνήγορος ασθενών που θεωρεί ότι έχουν παραμεληθεί από τις υγειονομικές αρχές.

Η τελική έκθεση της επιτροπής, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε συρροή κρουσμάτων που έπασχαν από ένα άγνωστο εγκεφαλικό σύνδρομο, σήμανε και το τέλος της έρευνας της επαρχίας.

Αλλά τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διέρρευσαν και είδε ο Guardian διηγούνται μια εντελώς διαφορετική ιστορία: Αποκαλύπτουν πως έγκριτοι ερευνητές επιστήμονες της υπηρεσίας δημόσιας υγείας του Καναδά (PHAC) εξακολουθούν να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την αιτία - και τα εξουθενωτικά συμπτώματα - μιας φαινομενικά ανεξήγητης ασθένειας που πλήττει δυσανάλογα τους νεότερους ανθρώπους.

«Το μόνο που θα πω είναι ότι η επιστημονική μου άποψη είναι ότι κάτι πραγματικό συμβαίνει στο [New Brunswick] που δεν μπορεί απολύτως να εξηγηθεί από την προκατάληψη ή την προσωπική ατζέντα ενός μεμονωμένου νευρολόγου», έγραψε ο Michael Coulthart, διακεκριμένος μικροβιολόγος.

Σε μηνύματα που στάλθηκαν τον Οκτώβριου του 2023, ο Coulthart - ο οποίος ήταν ο επικεφαλής της έρευνας του 2021 - υποστήριζε ότι είχε «ουσιαστικά αποκοπεί» από κάθε ανάμειξη στο θέμα, εκτιμώντας ότι ο λόγος ήταν πολιτικός.

«Πιστεύω ότι η αλήθεια θα επιβεβαιωθεί με τον καιρό, αλλά προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε… είναι να συνεχίσουμε να συλλέγουμε πληροφορίες», έχει υποστηρίξει.