Διεθνή

Τουρκία: Επεισόδια στην εθνοσυνέλευση, μπουνιές μεταξύ βουλευτών

Τουρκία: Επεισόδια στην εθνοσυνέλευση, μπουνιές μεταξύ βουλευτών
Πιάστηκαν στα χέρια οι Τούρκοι βουλευτές μέσα στην εθνοσυνέλευση.

Επεισόδια σημειώθηκαν στην τουρκική εθνοσυνέλευση, που κατέληξαν σε μπουνιές μεταξύ βουλευτών.

Οι βουλευτές του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας και Ισότητας των Λαών (DEM) διαμαρτυρήθηκαν για την καθαίρεση του εκλεγμένου με το DEM δημάρχου της επαρχίας Χακιάρι και την αντικατάστασή του από τον διορισμένο νομάρχη.

Αφού κατέθεσαν πρόταση για κοινοβουλευτικό έλεγχο, οι βουλευτές του DEM έκαναν διαμαρτυρία μπροστά στην έδρα, κρατώντας πλακάτ. Οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος AKP αντέδρασαν και κινήθηκαν εναντίον των συναδέλφων τους.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά του PKK, κατέστρεψαν τα πλακάτ και η ένταση πήρε διαστάσεις. Το αποτέλεσμα ήταν βουλευτές να σπρώχνουν και να χτυπούν με μπουνιές ο ένας τον άλλον, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο εκλεγμένος με το DEM δήμαρχος, Μεχμέτ Ακίς, της επαρχίας Χακιάρι, στο τριεθνές των τουρκικών συνόρων με το Ιράκ και το Ιράν, συνελήφθη κατηγορούμενος για συμμετοχή στο PKK. Στη θέση του ορίστηκε εντεταλμένος τοποτηρητής ο νομάρχης.

Εκτός από το DEM, στην καθαίρεση του δημάρχου αντιδρά και το κεμαλικό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το οποίο ανακοίνωσε ότι στηρίζει τον λαό του Χακιάρι ενάντια στον διορισμό τοποτηρητών, ενώ έστειλε αντιπροσωπεία του στην περιοχή.

«Αυτό που συμβαίνει παραβιάζει τη βούληση των πολιτών του Χακιάρι, η οποία εκδηλώθηκε μόλις πριν από δύο μήνες, στις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου. Είμαστε στο πλευρό της δημοκρατίας και της λαϊκής βούλησης και ενάντια στην πρακτική και τη νοοτροπία τοποτηρητών», επεσήμανε σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ.

Στο μεταξύ, το DEM απηύθυνε κάλεσμα για συμμετοχή σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, παρότι αυτές έχουν απαγορευθεί σε 13 πόλεις.

{https://www.youtube.com/watch?v=kxAxoJw99c0}