Διεθνή

«Ράπισμα» Ουγγαρίας για την άρνηση της να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό άσυλο

«Ράπισμα» Ουγγαρίας για την άρνηση της να εφαρμόσει το ευρωπαϊκό άσυλο
Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλε την Πέμπτη πρόστιμο ύψους 200 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία - καθώς και ενός εκατομμυρίου ευρώ ημερησίως - καταδικάζοντας την άρνησή της να εφαρμόσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες ασύλου.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλε την Πέμπτη πρόστιμο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουγγαρία, επειδή παραβίασε την ευρωπαϊκή νομοθεσία για το άσυλο, αγνοώντας παράλληλα προηγούμενη απόφαση του 2020.

Τότε για πρώτη φορά το σώμα είχε κρίνει πως η Ουγγαρία δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες του μπλοκ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, καθώς «κρατούσε παράνομα» αιτούντες άσυλο, ενώ εξέδιδε αποφάσεις απέλασης χωρίς να τους δίνει το δικαίωμα έφεσης.

Η Ουγγαρία είχε τότε αγνήσει την απόφαση, με το Δικαστήριο να κάνει λόγο σήμερα για «εσκεμμένη αποφυγή της εφαρμογής της κοινής πολιτικής της ΕΕ». Η αδράνεια της Βουδαπέστης «συνιστά πρωτοφανή και εξαιρετικά σοβαρή παραβίαση του δικαίου της ΕΕ», σημειώνεται στην απόφαση.

Αξίζει να σημειωθεί πως μαζί με το πρόστιμο των 200 εκατομμυρίων ευρώ, η Ουγγαρία θα κληθεί να πληρώνει πρόστιμο επιπλέον ενός εκατομμυρίου ευρώ για κάθε ημέρα που δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του δικαστηρίου.

Εάν μάλιστα η Βουδαπέστη αρνηθεί να καταβάλει τα πρόστιμα, αυτά θα μπορούσαν να αφαιρεθούν από το μερίδιό της στον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως συνέβη με την Πολωνία.

Σημειώνεται πως ο Βίκτορ Όρμπαν καταφέρθηκε εναντίον της σημερινής απόφασης της Πέμπτης, χαρακτηρίζοντάς την «εξωφρενική και απαράδεκτη» σε ανάρτησή του στο X.

«Φαίνεται ότι οι παράνομοι μετανάστες είναι πιο σημαντικοί για τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών από τους Ευρωπαίους πολίτες», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως η Ουγγαρία έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στους αιτούντες άσυλο που εισέρχονται στη χώρα, με την κυβέρνηση Όρμπαν να ψηφίζει νόμο το 2020 που τους υποχρεώνει να υποβάλλουν αίτηση ασύλου σε πρεσβείες εκτός των συνόρων της.