Διεθνή

Ελβετία - Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία: Οι παγκόσμιοι ηγέτες και η απάντηση στον «ακάλεστο» Πούτιν

Ελβετία - Διάσκεψη Ειρήνης για την Ουκρανία: Οι παγκόσμιοι ηγέτες και η απάντηση στον «ακάλεστο» Πούτιν Φωτογραφία: EUROKINISSI/ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέβλεψε ότι ο κόσμος θα δει «να γράφεται ιστορία» στην Ελβετία.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ελβετία για να δηλώσουν την στήριξή του ενώ τάχθηκαν κατά της «ειρηνευτικής πρότασης» του Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στην Ουρκανία.

Συνολικά 90 χώρες, παγκόσμιοι φορείς και 57 ηγέτες, ήταν όλοι εκεί. Συγκεντρώθηκαν σε ένα ελβετικό θέρετρο πάνω από τη λίμνη Λουκέρνη για να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν τις ειρηνευτικές προτάσεις της Ουκρανίας στην πρώτη από τη διήμερη διεθνή σύνοδο κορυφής. Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέβλεψε ότι ο κόσμος θα δει «να γράφεται ιστορία».

Ωστόσο, οι προσδοκίες για σημαντική πρόοδο είναι χαμηλές, καθώς οι βασικοί παίκτες απουσιάζουν. Ανάμεσά τους και η Κίνα ενώ η Ρωσία δεν προσκλήθηκε.

Την Κυριακή, θα συζητηθούν τρία θέματα λεπτομερώς στις ομάδες εργασίας στη σύνοδο κορυφής: πυρηνική ασφάλεια, ελευθερία ναυσιπλοΐας και επισιτιστική ασφάλεια και ανθρωπιστικές πτυχές.  Αυτά θα εξετάσουν τη ναυτιλία στη Μαύρη Θάλασσα, τους αιχμαλώτους πολέμου, τους κρατούμενους και τα παιδιά που έχουν απελαθεί.

Στη διάσκεψη συμμετέχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

mitsotakis-elbetia1_25ae8.jpg

6252820_9c52c.jpg

Οι ηγέτες απαντούν στην «ειρηνευτική πρόταση» Πούτιν

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Σύνοδο κορυφής, ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς είπε ότι οι ηγέτες της G7 δεν συζήτησαν τις προτάσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν για ειρήνη στην Ουκρανία, αφού όλοι γνώριζαν ότι δεν ήταν σοβαρές.

Πρόσθεσε ότι οι προτάσεις του Ρώσου προέδρου, δηλαδή η Ουκρανία να εγκαταλείψει τέσσερις επαρχίες που διεκδικεί η Ρωσία, να σταματήσει να πολεμά και να εγκαταλείψει τη φιλοδοξία της για ένταξη στο ΝΑΤΟ, είχαν ως στόχο μόνο να αποσπάσουν την προσοχή από τη διάσκεψη.

Το Κρεμλίνο απάντησε ότι η Δύση αντέδρασε μη εποικοδομητικά στις προτάσεις του Πούτιν για μια νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία.

Οι ηγέτες της Ιταλίας και της Γερμανίας απέρριψαν σθεναρά τους όρους κατάπαυσης του πυρός που έθεσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι χαρακτήρισε το σχέδιο του Ρώσου προέδρου «προπαγάνδα», το οποίο ουσιαστικά πρότεινε ότι η Ουκρανία «πρέπει να αποσυρθεί από την Ουκρανία».  Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς το απέρριψε ως «δικτατορική ειρήνη».  Από την Ουκρανία επισήμαναν ότι δεν θα υπάρξει «κανένας συμβιβασμός για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα».

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ρίσι Σουνάκ κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο για «ψεύτικο αφήγημα σχετικά με την προθυμία του να διαπραγματευτεί» και πρόσθεσε ότι οι χώρες που βοηθούν τη Ρωσία με προμήθειες όπλων «βρίσκονται στη λάθος πλευρά της ιστορίας».
Ο Εμανουέλ Μακρόν με τη σειρά του τόνισε ότι ο κύκλος των χωρών που συμμετέχουν στη διαδικασία επεξεργασίας ενός σχεδίου ειρήνευσης για την Ουκρανία θα πρέπει να διευρυνθεί.

Την ίδια ώρα η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις, η οποία συμμετείχε στη διάσκεψη αντί του Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πάνω από 1,5 δισ. δολάρια σε βοήθεια για την Ουκρανία.