Διεθνή

Το ΕΛΚ «τορπίλισε» την συμφωνία για τα πρόσωπα στα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα

Το ΕΛΚ «τορπίλισε» την συμφωνία για τα πρόσωπα στα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα
«Δεν υπάρχει συμφωνία σε αυτό το στάδιο» τόνισε ο Σαρλ Μισέλ για τις θέσεις «κλειδιά» στην ΕΕ.

«Καμία συμφωνία σε αυτό το στάδιο» για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της άτυπης Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών.

Η συζήτηση, τόσο για τα κορυφαία αξιώματα, όσο και για τις κατευθύνσεις της επόμενης νομοθετικής περιόδου, θα συνεχιστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 27η και 28η Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Ο Σαρλ Μισέλ, τόνισε πάντως ότι έγινε μια καλή πρώτη συζήτηση που κινείται, όπως είπε, προς τη σωστή κατεύθυνση.

{https://x.com/POLITICOEurope/status/1802823742302613964}

Ωστόσο, υπάρχει έντονο παρασκήνιο και σκληρό παζάρι για τις θέσεις που έπεσαν στο τραπέζι.

ELK_SARL_MISEL_1f764.jpg

Σύμφωνα με το Politico, παρά τις διαβεβαιώσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Γερμανού Καγκελάριου Όλαφ Σολτς τις τελευταίες ημέρες ότι πλησιάζουν σε συμφωνία, κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό σήμερα.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, κρατώντας την ανωνυμία του είπε ότι φαίνεται πως έχουν «κλειδώσει» τρία ονόματα, αλλά οι ηγέτες θα συνεχίσουν τις συζητήσεις στην επόμενη συνάντησή τους στις 27-28 Ιουνίου.

Αλλά οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία «έσβησαν» το βράδυ της Δευτέρας καθώς το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ζήτησε περισσότερες παραχωρήσεις και περισσότερη εξουσία στις κορυφαίες θέσεις. Όπως ήταν αναμενόμενο, το ΕΛΚ ήθελε να επαναδιορίσει τη φον ντερ Λάιεν και την Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ πρότεινε στους σοσιαλιστές να χωριστεί η θητεία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε δύο φάσεις διάρκειας 2,5 ετών με το ΕΛΚ να παίρνει μια από αυτές.

{https://x.com/POLITICOEurope/status/1802759831410843974}

Αυτό και όπως ήταν φυσικό εξόργισε τους Σοσιαλιστές και τους υπόλοιπους σχηματισμούς και αμέσως ξεκίνησε το παιχνίδι ευθυνών. «Ήταν ύβρις από το ΕΛΚ», είπε ένας αξιωματούχος της ΕΕ. «Δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα αντίληψης. Το ΕΛΚ δεν το χειρίστηκε καλά και θα είναι δύσκολο να λυθεί».

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο Μισέλ δεν βοήθησε στις συζητήσεις. «Αντί να βοηθήσει στην εξεύρεση συμφωνίας, συνέχισε να αναφέρει άλλα πράγματα», είπε ο αξιωματούχος.

Μακρόν: Δεν είμαστε μακριά

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σε δημοσιογράφους αργά χθες το βράδυ, μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής, ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν είναι «μακριά» από την επίτευξη συμφωνίας για τα κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ (σ.σ. την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί πριν από τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, με άλλα λόγια στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 27ης και 28ης Ιουνίου, ο κ. Μακρόν απάντησε «νομίζω πως θα υπάρξει συμφωνία πριν από τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, αλλά δεν είναι στόχος αυτό».

Σημείωσε τέλος πως θα μπορούσε να επιτευχθεί ισορροπία αν προσφερόταν θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Γαλλία.

Τα πρόσωπα που είναι στο... τραπέζι

Η Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πορτογάλος Αντόνιο Κόστα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ρομπέρτα Μέτσολα από τη Μάλτα ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και από την Εσθονία Κάγια Κάλας ως επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.