Διεθνή

Η Γαλλική Αριστερά αντεπιτίθεται: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως «πετά» εκτός τον Μακρόν και περνά άνετα στον β' γύρο

Η Γαλλική Αριστερά αντεπιτίθεται: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως «πετά» εκτός τον Μακρόν και περνά άνετα στον β' γύρο
Η γαλλική Αριστερά δείχνει τον δρόμο και συμμαχεί - διεκδικώντας όχι μόνο να απαντήσει στην ακροδεξιά στροφή του εκλογικού σώματος αλλά και να βρεθεί στην εξουσία μετά την απονομιμοποίηση της παράταξης Μακρόν.

Μπορεί η γαλλική ακροδεξιά να θεωρείται το μεγαλύτερο φαβορί για τις πρόωρες κάλπες του Ιουνίου, ωστόσο θα μπορούσε να είναι η αριστερά αυτή που θα δώσει το «τελειωτικό» χτύπημα στον Μακρόν, προειδοποιεί το Politico.

Έπειτα από το απονομιμοποιητικό αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, ο Μακρόν βρίσκεται στα πρόθυρα ολοκληρωτικής «εξαφάνισης» στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Αν οι δημοσκοπήσεις αποδειχθούν ακριβείς, οι απώλειες του συνασπισμού του στην Εθνοσυνέλευση μετά τις 7 Ιουλίου κινδυνεύουν να είναι τόσο καταστροφικές που θα καταστήσουν «κουτσή» την παραμονή του στο αξίωμα του προέδρου μέχρι το 2027.

Μόλις πριν από 10 ημέρες, η γαλλική αριστερά φαινόταν ανεπανόρθωτα διχασμένη. Οι πολιτικές διαφωνίες - από την πυρηνική ενέργεια μέχρι τους πολέμους στη Γάζα και την Ουκρανία - που ενισχύθηκαν από τον προσωπικό ανταγωνισμό μεταξύ των ηγετών της - είχαν δώσει τη θέση τους στην άγρια λασπολογία.

Αλλά μετά την ριψοκίνδυνη απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, τα αριστερά κόμματα προχώρησαν σε έναν ευκαιριακό γάμο «αστραπή» που θα μπορούσε να ανατρέψει τα δεδομένα στην γαλλική πολιτική σκηνή.

28856567_28b79.jpg

Οι τέσσερις κύριες αριστερές δυνάμεις της χώρας, οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές, οι Κομμουνιστές και η «Ανυπόταχτη Γαλλία» (LFI) του Μελανσόν, ανακοίνωσαν την κοινή τους πορεία στις κάλπες την περασμένη Πέμπτη με ένα κοινό μανιφέστο για το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο».

Αυτή η εξομάλυνση κυρίως μεταξύ του LFI και των Σοσιαλιστών - όσο και αν διαρκέσει - είναι πολύ κακά νέα για τον συνασπισμό του Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται πλέον στην μακρινή τρίτη θέση όσον αφορά την πρόθεση ψήφου και θα μπορούσε να καταλήξει από 250 έδρες σε λιγότερες από 100 στη συνέλευση των 577 εδρών, σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις.

Υπενθυμίζεται πως οι γαλλικές εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους - σε αυτή την περίπτωση στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου. Παραδοσιακά μόνο δύο υποψήφιοι περνούν στον δεύτερο γύρο, πράγμα που σημαίνει ότι η διάσπαση των ψήφων στον πρώτο γύρο μπορεί να οδηγήσει σε αποκλεισμό «δυνατών» ονομάτων.

Αν τα αριστερά κόμματα είχαν αποφασίσει να κατέβουν χωριστά, οι πιθανότητες να περάσουν στον δεύτερο γύρο θα ήταν ελάχιστες. Όμως, με κοινούς υποψηφίους σε κάθε περιφέρεια, η Αριστερά χάρισε στον εαυτό της την ευκαιρία να γίνει ο ισχυρότερος και κύριος ανταγωνιστής της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Λεπέν.

elections_c03ea.JPG

Οι νέες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 25 έως 28% των ψηφοφόρων θα υποστηρίξουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο στις 30 Ιουνίου, έναντι περίπου ενός 31% που θα επιλέξει την Εθνική Συσπείρωση. Την ίδια ώρα, ο Μακρόν και οι σύμμαχοί του παραμένουν κάτω από το όριο του 20%. Μια τέτοια «ψαλίδα» θα μπορούσε να κρατήσει τον συνασπισμό του προέδρου εκτός δεύτερου γύρου.

Οι ρυθμιστές και ο «μπαμπούλας» Μελανσόν

Η κατάρρευση του προεδρικού στρατοπέδου δεν θα ωθήσει απαραίτητα την αριστερά στην εξουσία, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα του Politico. «Σε αυτό το στάδιο, [οι ψηφοφόροι υπέρ του Μακρόν] θα γίνουν οι ρυθμιστές της κούρσας μεταξύ της Αριστεράς και του RN», δήλωσε ο Jean-Yves Dormagen, πολιτικός επιστήμονας και επικεφαλής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων Cluster17.

«Το αποτέλεσμα των εκλογών θα εξαρτηθεί από το ποιον θα επιλέξουν αυτοί οι ψηφοφόροι στις επαναληπτικές εκλογές... Όπως έχουν τα πράγματα τώρα, η Αριστερά θα έχανε τις περισσότερες αναμετρήσεις της με τον Εθνικό Συναγερμό».

Το μόνο στο οποίο μπορεί να ελπίζει ο Μακρόν είναι ότι το κομμάτι των μετριοπαθών ψηφοφόρων που υποστήριξε τη σοσιαλδημοκρατική υποψηφιότητα του Γκλουκσμάν στις ευρωεκλογές - σχεδόν 14% - δεν θα είναι πρόθυμο να υποστηρίξει το «Νέο Λαϊκό Μέτωπο», το οποίο περιλαμβάνει πιο ριζοσπαστικές δυνάμεις, κυρίως το κίνημα Ανυπόταχτη Γαλλία του Μελανσόν.

ele_e4635.JPG

Ο Μακρόν έχει μέχρι στιγμής επενδύσει στο αφήγημα πως αυτός είναι η μόνη λογική επιλογή απέναντι στα δύο «εξτρεμιστικά» μπλοκ, ενώ πλέον τα πυρά του στοχεύουν κυρίως τα πιο ριζοσπαστικά στοιχεία της Αριστεράς - και ιδίως το πρόσωπο του Μελανσόν.

«Ο κ. Γκλουκσμάν διεξήγαγε μια πραγματικά αξιοσέβαστη προεκλογική εκστρατεία... Μπορούν [οι ψηφοφόροι του] να υποστηρίξουν μια συμμαχία η οποία εξ ορισμού, αν κέρδιζε, θα πρότεινε τον Μελανσόν ως πρωθυπουργό;» διερωτήθηκε ο ο Μακρόν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη.

Ο Γκλουκσμάν πέρασε τις τελευταίες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές κατακεραυνώνοντας τη «βιαιότητα» και τη διχαστικότητα του Μελανσόν - ωστόσο έπειτα από τέσσερις ημέρες διαπραγματεύσεων συμφώνησε να σταματήσει προς το παρόν τις αντιπαραθέσεις.

«Κάποια στιγμή, κάθε άνδρας και κάθε γυναίκα πρέπει να κοιτάξει πίσω στην ιστορία και να αναγνωρίσει ποιο είναι το καθήκον του», δήλωσε την Παρασκευή, τονίζοντας την επείγουσα ανάγκη να εμποδιστεί η άνοδος της ακροδεξιάς και δευκρινίζοντας πως ο Μελανσόν δεν θα γινόταν πρωθυπουργός εάν η αριστερή συμμαχία κέρδιζε την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ανυπόταχτης Γαλλίας ισχυρίζεται ότι, για χάρη της ενότητας, είναι πρόθυμος να παραιτηθεί. «Δεν θα γίνω ποτέ το πρόβλημα», δήλωσε την Κυριακή. «Αν δεν θέλετε να είμαι πρωθυπουργός, δεν θα είμαι».