Διεθνή

«Λίφτινγκ» στο πρόγραμμα Λεπέν: «Eξαφάνισε» φιλορωσική ατζέντα κι εκκλήσεις για έξοδο από το ΝΑΤΟ

«Λίφτινγκ» στο πρόγραμμα Λεπέν: «Eξαφάνισε» φιλορωσική ατζέντα κι εκκλήσεις για έξοδο από το ΝΑΤΟ
Η λεπενική Εθνική Συσπείρωση επιχειρεί να «εξαφανίσει» την μέχρι πρότινος ατζέντα της για τη Ρωσία, το ΝΑΤΟ και τη στρατιωτική συνεργασία Παρισιού - Βερολίνου

Το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν διέγραψε αθόρυβα τμήματα του προγράμματος του που πρότειναν την εμβάθυνση των διπλωματικών δεσμών με τη Ρωσία, τη διακοπή των σχεδίων συνεργασίας με τη Γερμανία και την έξοδο από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ.

Όπως σημειώνεται στo Politico, με την Εθνική Συσπείρωση να αναδεικνύεται σε φαβορί των πρόωρων εκλογών του Ιουνίου, το κόμμα επιδιώκει να ενισχύσει την αξιοπιστία του στη διεθνή σκηνή πριν οι Γάλλοι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες.

Σημειώνεται πως οι «εξαφανισμένες» προτάσεις βρέθηκαν στο πρόγραμμα του κόμματος από την προεδρική υποψηφιότητα της Μαρίν Λεπέν το 2022. Τότε το RN είχε καταρτίσει 17 θεματικά φυλλάδια που περιέγραφαν τις προτάσεις του σε όλους τους τομείς πολιτικής. Τα 16 παραμένουν στο διαδίκτυο, όμως αυτό που αφορά την άμυνα αφαιρέθηκε από την ιστοσελίδα κάποια στιγμή μετά τις 11 Ιουνίου. 

Στο μανιφέστο αυτό, η Εθνική Συσπείρωση αξίωνε την απομάκρυνση του Παρισιού από την Ουάσινγκτον και την ενίσχυση της συνεργασίας με τη Μόσχα: Οι ΗΠΑ «δεν συμπεριφέρονται πάντα ως σύμμαχος της Γαλλίας», ενώ αυτό που απαιτείται είναι «μια συμμαχία με τη Ρωσία σε ορισμένα θέματα», όπως η ευρωπαϊκή ασφάλεια ή η καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Παράλληλα η Γαλλία θα πρέπει να εγκαταλείψει «αμέσως» την στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ και να εγκαταλείψει τα σχέδια συνεργασίας με τη Γερμανία στον στρατιωτικό τομέα, δεδομένης «μιας βαθιάς και ασυμβίβαστης δογματικής, επιχειρησιακής και βιομηχανικής απόκλισης με το Βερολίνο».

Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, η Εθνική Συσπείρωση έχει μετριάσει ορισμένες από τις πιο αμφιλεγόμενες θέσεις της.

Τον Μάρτιο, οι βουλευτές της απείχαν από την ψηφοφορία για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, την ώρα που οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας ψήφισαν κατά. Τον ίδιο μήνα, το ανερχόμενο αστέρι και πρόεδρος του RN, Ζορντάν Μπαρντελά, δήλωνε στο Politico ότι η Γαλλία θα πρέπει να περιμένει το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία προτού εγκαταλείψει το στρατιωτικό σκέλος της ευρωατλαντικής συμμαχίας.

Στο πρόγραμμά του για τις ευρωεκλογές του 2024, το κόμμα δεν επανέλαβε αυτές τις προτάσεις. Αντ' αυτού σε μια «στροφή 180 μοιρών» ισχυρίστηκε πως «η Ρωσία [παραβιάζει] το διεθνές δίκαιο και απειλεί τις παγκόσμιες ισορροπίες».