Διεθνή

ΝΑΤΟ: Ο Ρούτε εξασφάλισε τη στήριξη του Όρμπαν, ξεπέρασε το μεγαλύτερο εμπόδιο

ΝΑΤΟ: Ο Ρούτε εξασφάλισε τη στήριξη του Όρμπαν, ξεπέρασε το μεγαλύτερο εμπόδιο Φωτογραφία: EPA/ OLIVIER MATTHYS
Η συμφωνία του Μαρκ Ρούτε με τον Βίκτορ Ό΄ρμπαν, για να εξασφαλίσει τη στήριξή του.

Ο Μαρκ Ρούτε εξασφάλισε τη στήριξη του Βίκτορ Όρμπαν προκειμένου να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, αφού υποσχέθηκε στον Ούγγρο πρωθυπουργό ότι θα επιτρέψει στη Βουδαπέστη να εξαιρεθεί από τις στρατιωτικές δραστηριότητες της συμμαχίας υπέρ της Ουκρανίας.

Η συμφωνία με τον Όρμπαν έρχεται έπειτα από μήνες άρνησης του Ούγγρου ηγέτη να υποστηρίξει τον Ρούτε, κάτι που προκαλούσε ενόχληση στις ΗΠΑ και άλλα ισχυρά μέλη του ΝΑΤΟ, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, που εδώ και καιρό υποστηρίζουν ανοιχτά τον Ολλανδό.

Τώρα, η Ρουμανία είναι η τελευταία χώρα που απομένει να υποστηρίξει τον Μαρκ Ρούτε. Ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις, ήταν αντίπαλος υποψήφιος, αλλά η Ρουμανία εκτιμάται ότι σύντομα θα συμφωνήσει, σημειώνουν οι Financial Times.

Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές πως αναμένουν να υπάρχει ομόφωνη στήριξη στο πρόσωπο του Ολλανδού πρωθυπουργού έως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, τον επόμενο μήνα.

Η συμφωνία του Ρούτε με τον Όρμπαν

Ο Ρούτε και ο Όρμπαν- που έχουν συγκρουστεί αρκετές φορές και έχουν τεταμένες σχέσεις- συναντήθηκαν στο περιθώριο του δείπνου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, το βράδυ της Δευτέρας. Εκεί, σύμφωνα με τους Financial Times, ο Ολλανδός έκανε συμφωνία με τον Ούγγρο ομόλογό του, προκειμένου να εξασφαλίσει τη στήριξή του.

Σήμερα, ο Βίκτορ Όρμπαν επιβεβαίωσε τη συμφωνία, ανακοινώνοντας ότι ο Ρούτε υποσχέθηκε πως κατά τη διάρκεια της θητείας του «δεν θα συμμετάσχουν Ούγγροι στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και δεν θα χρησιμοποιηθούν ουγγρικά κονδύλια για την υποστήριξή τους».

Έπειτα από αυτή τη δέσμευση «η Ουγγαρία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Ρούτε για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε ο Όρμπαν. Η Σλοβακία επίσης ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη, ότι θα υποστηρίξει τον Ολλανδό πρωθυπουργό.

Εκπρόσωπος του Ρούτε δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες είχαν μία «καλή συζήτηση» και πως ο Ολλανδός υποσχέθηκε να τηρήσει τη δέσμευση που έκανε την προηγούμενη εβδομάδα ο απερχόμενος γενικός γραμματέας, Γενς Στόλτενμπεργκ.