Διεθνή

Ολάντ για εκλογές στη Γαλλία: Χρειαζόμαστε ευρείες συμμαχίες για να αντιμετωπίσουμε την Ακροδεξιά

Ολάντ για εκλογές στη Γαλλία: Χρειαζόμαστε ευρείες συμμαχίες για να αντιμετωπίσουμε την Ακροδεξιά Φωτογραφία: EUROKINISSI/ TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ
Η Μαρίν Λεπέν δεν είναι Τζόρτζια Μελόνι, προειδοποίησε ο Φρανσουά Ολάντ.

Αν η Ακροδεξιά νικήσει στις εκλογές στη Γαλλία, τότε όλη η Ευρώπη θα υποστεί τις συνέπειες, προειδοποίησε ο Φρανσουά Ολάντ και υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίες οι ευρείες συμμαχίες προκειμένου να μην συμβεί αυτό.

Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας δεν ταξίδεψε τελικά στην Αθήνα, αλλά μίλησε σε ζωντανή σύνδεση από τη Γαλλία στη Διεθνή Διάσκεψη για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη, που συνδιοργανώνουν το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ. Ο λόγος ήταν οι υποχρεώσεις του ενόψει των εκλογών στη Γαλλία, στις οποίες θα είναι υποψήφιος.

«Το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται και από το μέλλον της Γαλλίας», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του. «Η νίκη της Ακροδεξιάς, που πριν από λίγα χρόνια φαινόταν αδύνατη, σήμερα είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο», σημείωσε.

Παραδέχθηκε ότι δεν του ήταν εύκολο ως πρώην πρόεδρος με τους Σοσιαλιστές, που δεχόταν την κριτική του Ζαν Λικ Μελανσόν, τώρα να είναι υποψήφιος με το Λαϊκό Μέτωπο, τον συνασπισμό των κομμάτων της Αριστεράς.

«Το έκανα επειδή αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Η παρουσία των Σοσιαλιστών επιτρέπει να καθησυχάσουμε τον λαό για την ασφάλεια αυτής της επιλογής σε σχέση με την Ακροδεξιά», επεσήμανε. «Δεν ξέρω αν αυτό μπορεί να γίνει αλλού στην Ευρώπη, αλλά λόγω έκτακτων συνθηκών πρέπει να μάθουμε να συνασπιζόμαστε. Χρειαζόμαστε ευρείες συμμαχίες για να αντιμετωπίσουμε την Ακροδεξιά», τόνισε.

Οι συνέπειες για την Ευρώπη

Αν τελικά η Ακροδεξιά αποκτήσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, τότε «το σύνολο της Ευρώπης θα υποστεί τις συνέπειες αυτού που θα κληθεί να βιώσει ο γαλλικός λαός», προειδοποίησε. Οι άμεσες συνέπειες θα είναι ότι θα μπλοκαριστεί η διαδικασία του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, θα αμφισβητηθεί το σύμφωνο για τη μετανάστευση και ότι η Γαλλία θα αποδεσμευτεί από την ενίσχυση της Ουκρανίας, με οικονομική και στρατιωτική βοήθεια, επεσήμανε.

Πέρα όμως από τις άμεσες συνέπειες, συνέχισε ο Φρανσουά Ολάντ, θα υπάρχουν κι άλλες: η αποδέσμευση της Γαλλίας από την προοπτική για την ευρωπαϊκή άμυνα και το γεγονός ότι το Παρίσι δεν θα είναι υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και οποιασδήποτε βαλκανικής χώρας στην ΕΕ.

Φρανσουά Ολάντ: Η Λεπέν δεν είναι Μελόνι

«Η Λεπέν δεν είναι Μελόνι», τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας.

«Έχει περισσότερη βούληση να διασπάσει την ΕΕ από όσο ενδεχομένως η Μελόνι. Η Μελόνι χρειάζεται περισσότερο την ΕΕ για το μεταναστευτικό και την πρόσβαση σε σημαντικά κεφάλαια. Η Λεπέν θέλει να δημιουργήσει σύγκρουση, διαφωνία, διαμάχη με την Ένωση», συμπλήρωσε.

«Είναι πάρα πολύ σοβαρά αυτά που συμβαίνουν στη Γαλλία. Είτε θα κερδίσει η Ακροδεξιά, είτε θα υπάρξει κατάσταση ακυβερνησίας χωρίς καμία πλειοψηφία και έναρξη περιόδου πολιτικής αστάθειας», σημείωσε.

Ο Φρανσουά Ολάντ επεσήμανε ότι το μέλλον της Ευρώπης εξαρτάται και αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών. «Αν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ, το θέμα της συμμετοχής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ θα τεθεί εκ νέου και θα αυξηθούν οι δασμοί, θα υπάρξει κίνημα προστατευτισμού, που θα επηρεάσει την ΕΕ και την οικονομία της», εξήγησε.