Διεθνή

Ιστορική επίσκεψη Πούτιν στην Βόρεια Κορέα: Η ατζέντα που «καίει» τη Δύση

Ιστορική επίσκεψη Πούτιν στην Βόρεια Κορέα: Η ατζέντα που «καίει» τη Δύση
Ο Κιμ αγκάλιασε τον Πούτιν κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ στη μόλις δεύτερη επίσκεψή του στη Βόρεια Κορέα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ενώ στρατιώτες και πλήθος πολιτών συγκεντρώθηκαν να τον καλωσορίσουν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ Ουν άρχισαν την Τετάρτη το επίσημο πρόγραμμά τους στην πλατεία Κιμ Ιλ Σουνγκ στην Πιονγκγιάνγκ - με κοινή δέσμευση να αναπτύξουν περαιτέρω τους δεσμούς τους.

Φωτογραφίες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης έδειξαν στρατιώτες και μεγάλο πλήθος πολιτών να έχουν συγκεντρωθεί στην πλατεία δίπλα στον ποταμό Taedong, μεταξύ αυτών και παιδιά που κρατούσαν μπαλόνια και γιγαντιαία πορτρέτα των δύο ηγετών.

Ο Πούτιν πραγματοποιεί το πρώτο του ταξίδι στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας εδώ και 24 χρόνια, μια επίσκεψη που αναμένεται να συσφίξει τις σχέσεις Ρωσίας-Βόρειας Κορέας, σε μια συγκυρία που και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν διεθνή απομόνωση.

Η «συμμαχία» των δύο χωρών αποτελεί «μοχλό για την επιτάχυνση της ανοικοδόμησης ενός νέου πολυπολικού κόσμου» ενώ η επίσκεψη του Πούτιν καταδεικνύει το αήττητο και την αντοχή της φιλίας τους, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας KCNA.

Αναλυτές εκτιμούν πως η Μόσχα χρησιμοποεί τις στενές σχέσεις της με τη Βόρεια Κορέα για να «μπει στο μάτι» της Ουάσινγκτον, ενώ η Βόρεια Κορέα - επί μακρόν σε καθεστώς κυρώσεων από τη Δύση - έχει εξασφαλίσει από τη Μόσχα πολιτική υποστήριξη αλλά και υποσχέσεις οικονομικής στήριξης.

28876557_b81ab.jpg

Αυτό ωστόσο που εκτιμούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι πως η Ρωσία θα μπορούσε να παράσχει τεχνική και όχι μόνο βοήθεια για τα πυραυλικά και πυρηνικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας - απαγορευμένα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - ενώ κατηγορούν την Πιονγκγιάνγκ ότι παρέχει βαλλιστικούς πυραύλους και βλήματα πυροβολικού που η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει στον πόλεμό της στην Ουκρανία.

Η Μόσχα και η Πιονγκγιάνγκ έχουν αρνηθεί τη μεταφορά όπλων.

Η ατζέντα και τα δύο πεδία σύγκλισης

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax - που επικαλείται δηλώσεις του συμβούλου του Πούτιν Γιούρι Ουσακόφ - η ατζέντα της Τετάρτης περιλαμβάνει κατ' ιδίαν συζητήσεις μεταξύ των δύο ηγετών, καθώς και εορταστική συναυλία, δεξίωση, τιμητικές εκδηλώσεις, υπογραφές εγγράφων και δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πούτιν, πριν την άφιξή του, επαίνεσε την Πιονγκγιάνγκ για την αντίσταση που επέδειξε στις οικονομικές πιέσεις, τους εκβιασμούς και τις απειλές των ΗΠΑ - όπως είπε - ενώ η ίδια η επίσκεψη του Πούτιν στέλνει το σήμα πως η Ρωσία - μόνιμο μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ με δικαίωμα βέτο - επανεκτιμά την προσέγγισή της στη Βόρεια Κορέα.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα του κυβερνώντος κόμματος της Βόρειας Κορέας, ο Πούτιν υποσχέθηκε να «αναπτύξει εναλλακτικούς μηχανισμούς εμπορίου και αμοιβαίου διακανονισμού που δεν ελέγχονται από τη Δύση», αλλά και να «οικοδομήσει μια ισότιμη και αδιαίρετη αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρασία».

Άφησε, παράλληλα, να εννοηθεί ότι υπάρχει μια ευκαιρία για την οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Κορέας στο πλαίσιο ενός οικονομικού μπλοκ κατά της Δύσης - με επικεφαλής τη Ρωσία - ένα μήνυμα που πιθανότατα αρέσει πολύ στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

PIC0076366_8ddcb.jpg

«Εάν η Πιονγκγιάνγκ θεωρεί τη Ρωσία ως βιώσιμο μακροπρόθεσμο εταίρο για τη βελτίωση της οικονομίας της - όσο παράλογο και αν φαίνεται αυτό σε κάποιους - υπάρχει ακόμη μικρότερο κίνητρο για τον Κιμ να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις του με τις Ηνωμένες Πολιτείες», αναφέρει η Ρέιτσελ Μινγιούνγκ Λι, αναλύτρια του προγράμματος 38 North στην Ουάσινγκτον.

«Δεν είναι τυχαίο ότι από τον Ιούνιο του 2023 - οπότε η Βόρεια Κορέα ευθυγραμμίζεται περισσότερο με τη Ρωσία - παρατηρείται σημαντική αύξηση της κάλυψης από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των κινήσεων των χωρών BRIC και της Ρωσίας περί διερεύνησης εναλλακτικών οικονομικών ρυθμίσεων που δεν απαιτούν το αμερικανικό δολάριο.

»Ιστορικά, ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η Βόρεια Κορέα επιδίωξε τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ουάσινγκτον ήταν η μεσολάβηση για την ανακούφιση από τις κυρώσεις και την ανάκτηση της πρόσβασης στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Στο πλαίσιο αυτό, «η αλλαγή πολιτικής της Βόρειας Κορέας έναντι των ΗΠΑ που παρατηρείται τα τελευταία τρία χρόνια είναι θεμελιώδης και όχι τακτικής φύσης», τονίζει.

Θα πρέπει τέλος να σημειωθεί πως ο Πούτιν εξέδωσε προεδρικό διάταγμα. την παραμονή της επίσκεψής του, σύμφωνα με το οποίο η Μόσχα επιθυμεί να υπογράψει «συνολική συνθήκη στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με τη Βόρεια Κορέα.

Ο Ουσακόφ δήλωσε ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει «θέματα ασφαλείας», θα «περιγράφει προοπτικές για περαιτέρω συνεργασία», αλλά δεν θα στρέφεται κατά οποιασδήποτε άλλης χώρας.