Διεθνή

Πώς η Κύπρος βρέθηκε να απειλείται από τη Χεζμπολάχ: Στο πλευρό της Λευκωσίας Λίβανος και ΕΕ

Πώς η Κύπρος βρέθηκε να απειλείται από τη Χεζμπολάχ: Στο πλευρό της Λευκωσίας Λίβανος και ΕΕ
Για πρώτη φορά ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απείλησε την Κύπρο εμπλέκοντας την στον πόλεμό της με το Ισραήλ: «Πυροσβεστική» ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ του Λιβάνου και σαφές μήνυμα στήριξης από τις Βρυξέλλες

Με δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών και Μεταναστών του Λιβάνου επιχειρεί να διασκεδάσει σήμερα τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι χθεσινές απειλές Νασράλα, σημειώνοντας πως οι Λιβανο-Κυπριακές σχέσεις «βασίζονται σε μια πλούσια ιστορία διπλωματικής συνεργασίας».

Η δήλωση επιβεβαιώνει την «αδιάκοπη και συνεχή επικοινωνία, αλλά και τις διαβουλεύσεις στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος».

Νωρίτερα σύμφωνα με το sigmalive, ο Κύπριος ΥΠΕΞ Κωνσταντίνος Κόμπος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου, στο οποίο υπήρξαν εκατέρωθεν δεσμεύσεις για τις στενές σχέσεις Κύπρου - Λιβάνου.

Την ξεκάθαρη στήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο εξέφρασε νωρίτερα την Πέμπτη κι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων, Πίτερ Στάνο.

Ο ανώτατος αξιωματούχος δήλωσε πως «η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ» κάτι που σημαίνει πως «οποιαδήποτε απειλή προς κάποιο από τα κράτη-μέλη μας είναι απειλή εναντίον της ΕΕ. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΕ στηρίζει πλήρως την Κύπρο και την δήλωση που έκανε για τις απειλές από την Χεζμπολάχ ο πρόεδρος της Κύπρου.

»Θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στην Κύπρο και να δείχνουμε αλληλεγγύη στην Κύπρο και γι' αυτό στηρίζουμε τη δήλωση που εκδόθηκε από τον Κύπριο πρόεδρο».

Οι απειλές Νασράλα και η απάντηση Χριστοδουλίδη

Υπενθυμίζεται πως ο Νασράλα δήλωσε την Τετάρτη ότι ένας ευρύτερος πόλεμος με τον Λίβανο θα είχε περιφερειακές επιπτώσεις και προειδοποίησε πως η Χεζμπολάχ πρόκειται να επιτεθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή βοηθήσει το Ισραήλ στην πολεμική του προσπάθεια.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά την Κύπρο, η οποία έχει φιλοξενήσει ισραηλινές δυνάμεις για εκπαιδευτικές ασκήσεις, εκφράζοντας την εκτίμηση πως η Λεμεσός θα μπορούσε να επιτρέψει στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει τις βάσεις της σε περίπτωση ευρύτερου πολέμου.

«Το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων στον ισραηλινό εχθρό για να στοχεύσει τον Λίβανο θα σήμαινε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι μέρος του πολέμου και η αντίσταση θα το αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νασράλα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πως η Κύπρος «δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση» σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή. Η Κύπρος είναι «μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος», είπε, επισημαίνοντας τον θαλάσσιο διάδρομο Κύπρου - Γάζας που χρησιμοποιείται για την παράδοση βοήθειας στα παλαιστινιακά εδάφη.

«Ο ρόλος μας αυτός, όπως εκδηλώνεται, για παράδειγμα, μέσα από τον ανθρωπιστικό διάδρομο, αναγνωρίζεται όχι μόνο από τον αραβικό κόσμο, αλλά από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Άρα, επαναλαμβάνω, η Κύπρος, η χώρα μας δεν εμπλέκεται σε καμία απολύτως περίπτωση και δεν είναι μέρος του προβλήματος. Αντίθετα, μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι είμαστε μέρος της λύσης», υποστήριξε.

Επιβεβαίωσε παράλληλα ότι υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και με την κυβέρνηση του Λιβάνου και με την κυβέρνηση στο Ιράν, ενώ για τις δηλώσεις του Νασράλ σημείωσε ότι «δεν είναι ευχάριστες, αλλά δεν ανταποκρίνονται σε καμία απολύτως περίπτωση σε αυτό που συμβαίνει».