Διεθνή

Οι δωρητές των Δημοκρατικών γυρνούν την πλάτη στον Τζο Μπάιντεν - Τι θα κριθεί μεταξύ 19-22 Αυγούστου

Οι δωρητές των Δημοκρατικών γυρνούν την πλάτη στον Τζο Μπάιντεν - Τι θα κριθεί μεταξύ 19-22 Αυγούστου Φωτογραφία: epa
Ο εκλογικός μηχανισμός συγκέντρωσης χρημάτων του Προέδρου Μπάιντεν άρχισε να δείχνει ρωγμές

Κρίσιμο ορόσημο για τον Τζο Μπάιντεν και τις επικείμενες αμερικανικές εκλογές είναι το συνέδριο των Δημοκρατικών που είναι προγραμματισμένο για τις 19-22 Αυγούστου στο Σικάγο και στο οποίο θα δοθεί επισημά το χρίσμα στον υποψήφιο του κόμματος.

Στο παρασκήνιο γίνονται διεργασίες ώστε ο Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα, κάτι που ο ίδιος και η οικογένεια του προσπαθούν να αποφύγουν. Ωστόσο, οι δωρητές των Δημοκρατικών ήδη κρατούν αποστάσεις από την καμπάνια του 81χρονου Αμερικανού Προέδρου.

Ο εκλογικός μηχανισμός συγκέντρωσης χρημάτων του Προέδρου Μπάιντεν άρχισε να δείχνει ρωγμές δέκα ημέρες μετά την καταστροφική απόδοση του γηραιού πολιτικού στο προεδρικό ντιμπέιτ.

Ορισμένοι από τους κύριους υποστηρικτές της εκστρατείας του Μπάιντεν έχουν σταματήσει να καλούν πιθανούς δωρητές από το ντιμπέιτ της 27ης Ιουνίου, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν την κατάσταση.

«Κανείς δεν σηκώνει το τηλέφωνο», δήλωσε στο CNBC ένας δημοκρατικός χρηματοδότης, ο οποίος συγκεντρώνει χρήματα για τον Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα.

Πώς γίνεται η συγκέντρωση χρημάτων

Οι δωρητές είναι ένα κρίσιμο κομμάτι της στρατηγικής χρηματοδότησης κάθε εκστρατείας. Συνήθως πλούσιοι και καλά δικτυωμένοι οι ίδιοι, οι υποστηρικτές των υποψηφίων προέδρων συμφωνούν να προσεγγίσουν άμεσα άτομα στο προσωπικό τους περιβάλλον - τόσο κοινωνικό όσο και επαγγελματικό - για να ζητήσουν δωρεές για εκστρατείες και κοινές επιτροπές συγκέντρωσης χρημάτων.

Η συγκέντρωση χρημάτων είναι περισσότερο τέχνη παρά επιστήμη. Ορισμένοι υποστηρικτές ζητούν μόνο μικρές συνεισφορές από άτομα που γνωρίζουν, ενώ άλλοι αισθάνονται άνετα και ζητούν επιταγές εξαψήφιων ποσών. Το όλο story είναι ότι ένας υποστηρικτής ξοδεύει το προσωπικό του κεφάλαιο ζητώντας από φίλους, οικογένεια, πελάτες και συναδέλφους αυτό που είναι ουσιαστικά μια χάρη — να δώσουν χρήματα σε έναν υποψήφιο που μοιράζεται τις αξίες τους.

Η πρόοδος των δωρητών είναι ένα τεστ για τη δυναμική κάθε εκστρατείας: Όταν ένας υποψήφιος έχει δυναμική, οι υποστηρικτές θα είναι πρόθυμοι να μιλήσουν στους φίλους και την οικογένειά τους για την εκστρατεία. Αλλά αν ένας ο υποψήφιος αντιμετωπίζει προβλήματα, οι δωρητές συχνά αισθάνονται την ήττα πολύ πριν την αντιληφθούν τα μέλη της εκστρατείας.

Μερικοί από τους δωρητές του Μπάιντεν σκέφτονται ήδη πως θα πρέπει να σταματήσουν τις κλήσεις, τα μηνύματα και τα email σε φίλους και συνεργάτες, επειδή δεν είναι πεισμένοι ότι θα παραμείνει στην κούρσα για πολύ καιρό, παρά τα όσα λέει ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος.

«Τώρα είναι καλύτερο για τη χώρα και τον κόσμο να περάσει τη σκυτάλη. Θα είναι καταστροφή για τη χώρα να παραμείνει στην κούρσα», είπε ο Στιούαρτ Μπέινομ Τζούνιορ, πρόεδρος των Choice Hotels και σημαντικός δωρητής του Μπάιντεν στο CNBC.

«Θα βοηθήσουμε τον υποψήφιο — όποιος κι αν είναι αυτός — μετά το συνέδριο. Δεν θα το κάνουμε πριν από το συνέδριο», είπε ο Μπέινομ και προσέθεσε: «Αν ο Μπάιντεν δεν αποσυρθεί, θα χάσει από τον Ντόναλντ Τραμπ, και θα καταστρέψει κάθε πιθανότητα οι Δημοκρατικοί να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής ή να διατηρήσουν την πλειοψηφία των εδρών στη Γερουσία».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Στιούαρτ Μπέινομ Τζούνιορ και η σύζυγός του Σάντι Μπέινομ έχουν δωρίσει ήδη το νόμιμο μέγιστο ποσό των 929.600 δολαρίων στο Ταμείο Νίκης του Μπάιντεν.