Διεθνή

Ουάσινγκτον και Βερολίνο υπόσχονται Patriot αλλά φρενάρουν την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ

Ουάσινγκτον και Βερολίνο υπόσχονται Patriot αλλά φρενάρουν την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ Φωτογραφία: JENS BUETTNER /EPA
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους υπόσχονται 4 συστοιχίες Patriot αλλά παραμένουν επιφυλακτικοί σε ότι αφορά την ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ

Διπλωματικές πηγές του Γερμανικού Πρακτορείου αναφέρουν πως οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας είναι αυτές που προβάλλουν την πιο σθεναρή αντίθεση στο σενάριο μιας πρόσκλησης για άμεση ή πρόωρη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Μια από τις πηγές μίλησε για «σθεναρή αντίθεση» από πλευράς συμμάχων στο να προσκληθεί το Κίεβο χωρίς να έχει εκπληρώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις, προσθέτοντας πως «στο τέλος θα αποφασίσουν οι σύμμαχοι (πότε) θα προσκαλέσουν την Ουκρανία να ενταχθεί στο NATO».

Τα σχόλια αυτά διαψεύδουν τις ελπίδες του Κιέβου για κάποια πρόοδο στη Σύνοδο Κορυφής που συμπίπτει με τα 75 χρόνια από την ίδρυση της συμμαχίας - έπειτα από την οργή της ουκρανικής πολιτικής ηγεσίας για την μηδενική πρόοδο στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

«Οι Ουκρανοί ενοχλήθηκαν έντονα όταν κατάλαβαν πως η πόρτα ήταν ανοιχτή, αλλά... όχι και τόσο. Και νομίζω πως το σενάριο στην Ουάσιγκτον είναι το ίδιο», σημείωσε μια από τις πηγές του dpa.

Τέσσερα Patriot και σύστημα αεράμυνας από Ιταλία

Από την άλλη, οι ΗΠΑ δηλώνουν έτοιμες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με ένα σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, ενώ από ακόμη ένα έχουν υποσχεθεί η Γερμανία, η Ρουμανία και η Ολλανδία, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

Σε αυτά θα προστεθεί σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας SAMP/T που θα προμηθεύσει η Ιταλία.

Τα συστήματα αυτά θα «επιτρέψουν να προστατεύονται οι πόλεις, οι άμαχοι και οι στρατιώτες» της Ουκρανίας από τα ρωσικά πλήγματα, σύμφωνα με το κείμενο, που υπόσχεται εξάλλου ότι θα υπάρξει νέα ανακοίνωση, «αυτή τη χρονιά», για την αποστολή επιπλέον συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας αμερικανικής κατασκευής.

Σημειώνεται πως πλέον ο απολογισμός των θυμάτων των ρωσικών βομβαρδισμών της Δευτέρας ανέρχεται σε 43 νεκρούς στις τάξεις των αμάχων, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο περιθώριο της συνόδου του NATO.

«Σαράντα τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν» στις επιθέσεις, είπε ο Ζελένσκι στην ομιλία που εκφώνησε στο Ινστιτούτο Ρόναλντ Ρέιγκαν, στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο οποίο είχε δώσει νωρίτερα απολογισμό που έκανε λόγο για περίπου 40 νεκρούς, ανάμεσά τους 30 και πλέον στην πρωτεύουσα, όπου ρωσικός πύραυλος προκάλεσε καταστροφές σε νοσοκομείο παίδων.

Η χθεσινή είχε κηρυχθεί ημέρα εθνικού πένθους στην Ουκρανία, έπειτα από το πλήγμα στο νοσοκομείο παίδων που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.