Διεθνή

Μπλίνκεν: Τα πρώτα F-16 παραδίδονται ήδη στην Ουκρανία

Μπλίνκεν: Τα πρώτα F-16 παραδίδονται ήδη στην Ουκρανία Φωτογραφία: EPA/ ALI HAIDER
Τα F-16 θα πετάξουν στον ουρανό της Ουκρανίας εντός του καλοκαιριού, δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Τα πρώτα F-16 μεταφέρονται ήδη στην Ουκρανία, από τη Δανία και την Ολλανδία και θα πετάξουν αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, σε δηλώσεις που έκανε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, προανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί ένα ισχυρό πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία, το οποίο θα χτίσει γέφυρες για την ένταξη της χώρας στη Συμμαχία.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η μεταφορά F-16, από τη Δανία και την Ολλανδία», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη θα πετούν στον ουρανό της Ουκρανίας αυτό το καλοκαίρι, για να διασφαλίσουν ότι η χώρα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται αποτελεσματικά τον εαυτό της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», συμπλήρωσε.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι θέλει να διπλασιαστούν οι δυνατότητες αεράμυνας της Ουκρανίας μέσα στο καλοκαίρι, όπως και ότι η χώρα του χρειάζεται τουλάχιστον επτά επιπλέον συστήματα Patriot.

Οι χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ανακοινώσει ότι θα παραδοθούν πέντε επιπλέον συστήματα Patriot και άλλα στρατηγικά συστήματα αεράμυνας, προκειμένου να ενισχυθεί η Ουκρανία. Στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας αναμένονται ανακοινώσεις για επιπλέον βοήθεια προς το Κίεβο.