Παιδεία

Οι επόμενες μέρες με κλειστά σχολεία

Οι επόμενες μέρες με κλειστά σχολεία Φωτογραφία: INTIME
Οι επόμενες σχολικές αργίες με κλειστά σχολεία και αποχή από τα μαθήματα.

Η σχολική χρονιά ξεκίνησε για τα καλά με το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων να διεξάγεται εν μέσω παραπόνων για τις συγχωνεύσεις τάξεων και κενά λόγω απουσίας εκπαιδευτικών για την διδασκαλία συγκεκριμένων αντικειμένων. Παρολαυτά, οι μαθητές προσέρχονται καθημερινά στα σχολεία με το βλέμμα πάντα στραμμένο στις σχολικές αργίες και στις μέρες χωρίς μαθήματα που τους προσφέρουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν από τις σχολικές εργασίες και τη μελέτη για διαγωνίσματα και τεστ.

Σχολεία 2024: Η λίστα με τις σχολικές αργίες μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου

Η αλήθεια είναι ότι δίχως υπερβολή η σχολική χρονιά 2024-25 θεωρείται άκρως ευνοϊκή για τους μαθητές όλων των βαθμίδων καθώς οι ημερομηνίες των καθιερωμένων σχολικών αργιών «πέφτουν» ημερολογιακά σε μέρες που χαρίζουν τριήμερα και τετραήμερα αποχής από τα μαθήματα άρα περισσότερη ανεμελιά για τους μαθητές. Αν δούμε τον εναπομείναντα χρόνο μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου που ουσιαστικά οι μαθητές θα ξεκουραστούν σχεδόν 20 μέρες λόγω του εορτασμού για τα Χριστούγεννα 2024.

Το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Παραδοσιακά ο Οκτώβριος έχει τον εορτασμό της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Φέτος «πέφτει» Δευτέρα οπότε αυτονόητα η σχολική γιορτή προγραμματίζεται για την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου. Εκείνη τη μέρα οι μαθητές Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων θα προσέλθουν κανονικά στα σχολεία και θα παρακολουθήσουν την προγραμματισμένη σχολική γιορτή και μετά θα αποχωρήσουν. Οι μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών που παρακολουθούν το ολοήμερο αποχωρούν και εκείνη μετά το πέρας της γιορτής καθώς δεν προβλέπεται η λειτουργία του ολοήμερου. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας καθώς μετά την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων εορταστικών σχολικών εκδηλώσεων αποχωρούν. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στο πλαίσιο της γιορτής θα απονεμηθούν αριστεία, βραβεία, έπαινοι προσωπικής βελτίωσης και ειδικοί έπαινοι στους μαθητές που φοίτησαν κατά το σχολικό έτος 2023-24. Την Δευτέρα 28η Οκτωβρίου θα γίνει η μαθητική παρέλαση.

Η Επέτειος του Πολυτεχνείου φέρνει «τριήμερη» ανάπαυλα

Λίγες μόλις μέρες μετά το τετράημερο της 28ης Οκτωβρίου, οι μαθητές θα απολαύσουν ένα τριήμερο λόγω της Επετείου του Πολυτεχνείου. Η επέτειος φέτος «πέφτει» Κυριακή με τις καθιερωμένες εκδηλώσει για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να διεξάγονται την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με το προβλεπόμενο τελετουργικό κατά κατά την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου πραγματοποιούνται εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις και δρώμενα στον χώρο εκδηλώσεων των σχολείων ή σε άλλο κατάλληλο χώρο με απόφαση του Συλλόγου. Οι μαθητές/τριες που παρακολουθούν το Ολοήμερο Πρόγραμμα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, συμμετέχουν στις εκδηλώσεις του σχολείου και αποχωρούν με τους άλλους/ες μαθητές/τριες.

Πότε θα έχουμε κλειστά σχολεία για τα Χριστούγεννα 2024

Αφού λοιπόν οι μαθητές απολαύσουν συγκεντρωτικά μια εβδομάδα ανάπαυλας από τις σχολικές υποχρεώσεις απομένουν κάτι λιγότερο από ένας μήνας μαθημάτων καθώς θα έχουμε κλειστά σχολεία για σχεδόν 20 μέρες για τις διακοπές των Χριστουγέννων 2024. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σύμφωνα με τον επίσημο προγραμματισμό από πλευράς Υπουργείου Παιδείας τα σχολεία αναμένεται να κλείσουν δύο μέρες πριν την παραμονή των Χριστουγέννων ήτοι στις 23 Δεκεμβρίου. Οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα πάνε κανονικά στο σχολείο την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου όπου και θα είναι η τελευταία μέρα μαθημάτων πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Εκείνη την μέρα ανάλογα με τον προγραμματισμό της εκάστοτε σχολικής μονάδας, οι μαθητές μπορεί να κάνουν μάθημα κανονικά σύμφωνα με το πρόγραμμα ή να κάνουν κάποιες ώρες μάθημα και εν συνεχεία θα συμμετάσχουν σε καποια γιορτή εντός του σχολείου ή κάποιο εορταστικό δρώμενο. Τα φετινά Χριστούγεννα πέφτουν Τετάρτη. Όσον αφορά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία αυτή είθισται να γίνεται μετά τα Θεοφάνεια 2024 και την γιορτή του Ιωάννη του Προδρόμου οπότε οι μαθητές θα πάνε κανονικά στα σχολεία την Τετάρτη 8 Ιανουαρίου.