Διεθνή

Έφτασε η ώρα της κρίσης για την φον ντερ Λάιεν: Ο απρόβλεπτος «Χ» στο νέο Ευρωκοινοβούλιο

Έφτασε η ώρα της κρίσης για την φον ντερ Λάιεν: Ο απρόβλεπτος «Χ» στο νέο Ευρωκοινοβούλιο Φωτογραφία: OLIVIER HOSLET/ EPA
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνέρχεται την επόμενη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά τις ευρωεκλογές, με την κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να βρίσκεται στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης. Ποια ευρωομάδα ετοιμάζεται να της δώσει σανίδα σωτηρίας

Με τη νέα του σύνθεση συνέρχεται την επόμενη Τρίτη 16 Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που καλείται τώρα να εκλέξει τον πρόεδρο, αλλά και το προεδρείο του (14 αντιπρόεδροι και 5 κοσμήτορες), καθώς και να αποφασίσει για το μέλλον της φον ντερ Λάιεν που διεκδικεί μια δεύτερη θητεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου μπορεί να μην είχαν εκπλήξεις όσον αφορά τα δύο βασικά φιλοευρωπαϊκά στρατόπεδα - το EPP και το S&D - ωστόσο ενίσχυσαν σημαντικά την ακροδεξιά, η οποία παρότι διασπασμένη αποτελεί για πρώτη φορά την τρίτη ισχυρότερη ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου.

0kk6lbtgxmple2pdcx0clo_96e8f.jpg

Αν μάλιστα προσθέσει κανείς στις νέες «καθαρόαιμες» ακροδεξιές ομάδες τους υπερσυντηρητικούς του ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές), τότε ένας στους τέσσερις ευρωβουλευτές αμφισβητεί πλέον το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και την εξουσία που παρέχεται στους υπερεθνικούς θεσμούς στις Βρυξέλλες και το Λουξεμβούργο.

Υπενθυμίζεται πως ούτε μια εβδομάδα αφότου ο εθνικιστής και φιλορώσος ηγέτης της Ουγγαρίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να σχηματίσει τους «Πατριώτες για την Ευρώπη», ο Ορμπάν έκλεισε διαδοχικές συμφωνίες και κατάφερε να συγκεντρώσει 84 ευρωβουλευτές, κάνοντας την ακροδεξιά τρίτη ισχυρότερη ομάδα στο ΕΚ.

Μόλις χθες πάλι ανακοινώθηκε νέα συμμαχία οκτώ ακροδεξιών κομμάτων - με 25 ευρωβουλευτές - με την υπόσχεση για ακόμη μεγαλύτερη ριζοσπαστικοποίηση των Βρυξελλών.

Σε αντίθεση με τους «Πατριώτες», oι λεγόμενοι υπέρμαχοι της εθνικής κυριαρχίας (Sovereignists) θα είναι η μικρότερη ομάδα του Κοινοβουλίου με πολύ περιορισμένη δυνατότητα να επηρεάζουν τη νομοθεσία. Ωστόσο, ένας από τους επικεφαλής της σύμπραξης θα έχει το δικαίωμα να συμμετέχει στις συνεδριάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων, οι οποίες καθορίζουν την ημερήσια διάταξη του Κοινοβουλίου και χειρίζονται τις εσωτερικές υποθέσεις του.

Η σύνθεση του σώματος των Ελλήνων ευρωβουλευτών

Ενδιαφέρον έχουν και οι διαφορές στη σύνθεση του ελληνικού σώματος που διατηρεί 21 από τις 720 έδρες το ΕΚ.

Στο ΕΛΚ, από 6 στην προηγουμένη θητεία, η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπείται πλέον από 7 ευρωβουλευτές. Στην Αριστερά ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τους 4 ευρωβουλευτές του, ενώ στους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες το ΠΑΣΟΚ ενισχύεται με μία έδρα και θα έχει πλέον 3 ευρωβουλευτές. 

Χωρίς εκπροσώπηση θα παραμείνουν τα επόμενα χρόνια το Renew και οι Πράσινοι, στην πρώτη περίπτωση λόγω αποχώρησης του Γιώργου Κύρτσου και στη δεύτερη λόγω της ήττας του Πέτρου Κόκκαλη.

Σημειώνεται πως η νεοεκλεγείσα Αφροδίτη Λατινοπούλου αποφάσισε να ενταχθεί στους «Πατριώτες» του Ορμπάν, ενώ η Ελληνική Λύση αυξάνει σε δύο τους αντιπροσώπους της στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (ECR).

greeks_58f27.JPG

Η ατζέντα της πρώτης Ολομέλειας

Μεταξύ 16 και 19 Ιουλίου - στην πρώτη Ολομέλεια μετά τις Ευρωεκλογές - τα νέα μέλη του σώματος θα κληθούν να αποφασίσουν για:

  • την εκλογή του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • την εκλογή του προεδρείου του Κοινοβουλίου
  • την αριθμητική δύναμη και σύνθεση των μονίμων επιτροπών και υποεπιτροπών και την αριθμητική δύναμη των διακοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών του Κοινοβουλίου
  • την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Παράλληλα «στο πρόγραμμα» βρίσκονται μια συζήτηση με τον Σαρλ Μισέλ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που έλαβε χώρα στις 27 Ιουνίου, καθώς και δηλώσεις των αρχηγών των πολιτικών ομάδων αλλά και ψηφοφορία επί ψηφίσματος για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

28943246_5afe2.jpg

Ποιοι «κλειδώνουν» για τα αξιώματα, το στοίχημα της Ούρσουλα

Λαμβάνοντας υπόψη το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών, οι ηγέτες της ΕΕ επέλεξαν τον περασμένο μήνα τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για ακόμη μία θητεία «στο τιμόνι» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλλας για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την θέση της Ύπατης Εκπροσώπου αντίστοιχα.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα πρότεινε, παράλληλα, τη Μαλτέζα Ρομπέρτα Μέτσολα για μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεδομένου ότι η κεντροδεξιά πολιτική ομάδα κέρδισε τις περισσότερες έδρες στην πρόσφατη αναμέτρηση, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα διατηρήσει τη θέση της.

Περισσότερο αβέβαιη κρίνεται η υποψήφιοτητα της φον ντερ Λάιεν - κι αυτό παρότι «επισήμως» υποστηρίζεται από το EPP, τους S&D, το Renew και εσχάτως... τους Πράσινους. 

Αυτό που μένει να αποσαφηνιστεί στη μυστική ψηφοφορία - που θα γίνει πιθανότατα την Πέμπτη - είναι πόσοι από τους ευρωβουλευτές του φιλοευρωπαϊκού στρατοπέδου θα την «εγκαταλείψουν».

Ερωτηθείς για τις πιθανότητες της φον ντερ Λάιεν να αναλάβει και δεύτερη θητεία στην Κομισόν, ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου Ζάουμε Ντουκ Γκιλιότ εμφανίστηκε επιφυλακτικός στο podcast της Maïa de la Baume.

«Αυτό που ξέρω είναι αυτό που όλοι βλέπουμε. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ευελπιστεί να λάβει την υποστήριξη της φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας - την ψήφο εμπιστοσύνης από τα τρία ιστορικά φιλοευρωπαϊκά στρατόπεδα, το ΕΛΚ, τους Σοσιαλιστές και τους Φιλελεύθερους του Renew».

Ο «απρόβλεπτος» παράγοντας που μπήκε τελευταία στην εξίσωση είναι οι Πράσινοι.

Η ομάδα, που έχασε μεγάλο μέρος της δύναμή της στις πρόσφατες εκλογές, προτίθεται να στηρίξει τώρα την Ούρσουλα σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει κάποιον ισχυρό σύμμαχο για την «Πράσινη Μετάβαση». Αυτή ακριβώς η ατζέντα βεβαία είναι που δυσαρεστεί μερίδα των συναδέλφων της εντός ΕΛΚ, που εμφανίζονται απρόθυμοι να την ψηφίσουν για δεύτερη φορά.