Διεθνή

Aπόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Αστυνομικός ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον δράστη λίγο πριν πυροβολήσει

Aπόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Αστυνομικός ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον δράστη λίγο πριν πυροβολήσει Φωτογραφία: epa
Ο 20χρονος Τόμας Μάθιου Κρουκς σημάδεψε με το όπλο του τον αστυνομικό που τον πλησίασε

Λίγο πριν ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ ανοίξει πυρ κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Πενσιλβάνια, πολίτες παρατήρησαν έναν άνδρα να σκαρφαλώνει στην οροφή ενός κοντινού κτιρίου και ενημέρωσαν άμεσα τις τοπικές αστυνομικές αρχές, αποκαλύπτει το AP.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένας αστυνομικός ανέβηκε στην οροφή του κτιρίου και συνάντησε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς - τον οποίο ταυτοποίησε αργότερα το FBI ως τον  δράστη της απόπειρας δολοφονίας - ο οποίος τον σημάδεψε με το όπλο του.

{https://x.com/yerelingundemi/status/1812494863230816411}

Ο αστυνομικός υποχώρησε, κατεβαίνοντας τη σκάλα και ο Κρουκς όπλισε και πυροβόλησε προς τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ που πραγματοποιούσε προεκλογική ομιλία.

Οπως αναφέρει το AP, που επικαλείται αξιωματούχους, αμέσως ελεύθεροι σκοπευτές της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας των ΗΠΑ ανοιξαν πυρ κατά του δράστη.

Η στιγμή που πυροβολεί ο δράστης:

{https://www.youtube.com/watch?v=0AYIwbANHJw}

Ως «εγχώρια τρομοκρατία» αντιμετωπίζει το FBI την επίθεση

Η ομοσπονδιακή αστυνομία αντιμετωπίζει την επίθεση εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ ως «πιθανή πράξη εγχώριας τρομοκρατίας», ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής το FBI.

«Ερευνούμε αυτήν την απόπειρα δολοφονίας αλλά τη θεωρούμε επίσης πιθανή ενέργεια εγχώρια τρομοκρατίας», είπε ο πράκτορας Μπόμπι Γουέλς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα εξάλλου με τον πράκτορα Κέβιν Ρότζεκ ο δράστης της επίθεσης έδρασε μόνος και χρησιμοποίησε ένα τουφέκι AR-556, το οποίο είχε αγοραστεί νόμιμα.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι αντιμετώπιζε πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Οι πράκτορες του FBI είπαν ότι η έρευνα είναι σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουν προς το παρόν διαπιστώσει εάν ο ένοπλος διαπνεόταν από κάποια ιδεολογία. Μία από τις προτεραιότητές τους είναι να εξακριβώσουν το κίνητρο, πρόσθεσαν.

Βρέθηκαν εκρηκτικά στο σπίτι και το αυτοκίνητο τού δράστη

Υλικά κατασκευής βόμβας εντοπίστηκαν στο σπίτι του δράστη της απόπειρας δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αξιωματούχους της αστυνομίας οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα στο Associated Press.

Υλικά κατασκευής βόμβας φέρεται να βρέθηκαν και στο αυτοκίνητο του δράστη κοντά στον χώρο της συγκέντρωσης.

Λίγο αργότερα το FBI επιβεβαίωσε ότι στο αυτοκίνητο του δράστη βρέθηκε ένας «ύποπτος» μηχανισμός που έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια της υπηρεσίας για εξέταση. 

trump 6d82b

Πηγές ανέφεραν στο Associated Press ότι το όπλο που χρησιμοποίησε ο 20χρονος δράστης αγοράστηκε νόμιμα από τον πατέρα του πριν από τουλάχιστον έξι μήνες, κάτι που επιβεβαίωσε και το FBI.

Ποιος είναι ο 20χρονος δράστης

Το FBI ταυτοποίησε τον 20χρονο Τόμας Μάθιου Κρουκς από το Μπέθελ Παρκ της Πενσιλβάνια ως δράστη της απόπειρας δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Ο ύποπτος δέχθηκε πυρά και σκοτώθηκε από τη Μυστική Αστυνομία, δευτερόλεπτα μετά από την κίνηση του να πυροβολήσει κατά της εξέδρας, από την οποία μιλούσε ο Τραμπ στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια.

Το FBI ανακοίνωσε ότι εργάζεται προκειμένου να προσδιοριστεί το κίνητρο της επίθεσης, που στοίχισε τη ζωή σε έναν από τους παρευρισκόμενους στη συγκέντρωση του Τραμπ, ενώ δύο άλλοι άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά.

{https://x.com/ciudadfutura/status/1812422055448494245}

Τα πολιτειακά αρχεία των ψηφοφόρων δείχνουν ότι ο Κρουκς ήταν εγγεγραμμένος ψηφοφόρος των Ρεπουμπλικανών. Οι επικείμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, θα ήταν οι πρώτες εκλογές στις οποίες θα ψήφιζε.

Ο Κρουκς ζούσε περίπου σε απόσταση μιας ώρας από το σημείο που έγινε η επίθεση στο Μπάτλερ.

Όταν ο Κρουκς ήταν 17 ετών έκανε μία δωρεά 15 δολαρίων στην επιτροπή πολιτικής δράσης ActBlue που συγκεντρώνει χρήματα για πολιτικούς αριστερής απόκλισης, αλλά και Δημοκρατικούς πολιτικούς, σύμφωνα με τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής του 2021. Η δωρεά έγινε υπέρ της εθνικής πολιτικής οργάνωσης Progressive Turnout Project, που δραστηριοποιείται προκειμένου να κινητοποιηθούν οι Δημοκρατικοί και να ψηφίσουν. Οι δύο πολιτικοί φορείς δεν ανταποκρίθηκαν σε ένα αίτημα σχολιασμού του Reuters.

Ο πατέρας του Κρουκς, ο 53χρονος Μάθιου Κρουκς δήλωσε στο CNN ότι προσπαθεί να καταλάβει τι συνέβη.

«Πέθανε σαν ήρωας»: Πυροσβέστης ο νεκρός από τα πυρά

Ο άνθρωπος που σκοτώθηκε από τα πυρά στην προεκλογική συγκέντρωση του Ντόναλντ Τραμπ στην Πενσιλβάνια ήταν ο 50χρονος Κόρεϊ Κομπερατόρε, σύμφωνα με ανάρτηση της οικογένειάς του στο Facebook και τον κυβερνήτη της Πολιτείας.

«Η προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ στην Πενσιλβάνια στοίχισε τη ζωή του αδελφού μου, του Κόρεϊ Κομπερατόρε. Το μίσος για έναν άνδρα στοίχισε τη ζωή του ανθρώπου που αγαπούσαμε περισσότερο» ανέφερε η αδελφή του στην ανάρτησή της.

corey 23d65

Ο Κομπερατόρε είχε υπηρετήσει παλαιότερα ως αρχηγός των εθελοντών πυροσβεστών της κοινότητας Μπάφαλο, σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Pittsburgh Post-Gazette.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Πενσιλβάνιας Τζος Σαπίρο είπε ότι ο 50χρονος που κατοικούσε στο Σάρβερ πέθανε σαν ήρωας καθώς έσκυψε πάνω από τα μέλη της οικογένειάς του για να τα προστατεύσει όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

{https://x.com/NiohBerg/status/1812518472594669670}

«Ο Κόρεϊ ήταν ένθερμος υποστηρικτής του πρώην προέδρου και είχε ενθουσιαστεί που χθες το βράδυ βρισκόταν εκεί μαζί του», είπε ο Σαπίρο, προσθέτοντας: «Οι πολιτικές διαφωνίες δεν μπορούν ποτέ, ποτέ να επιλυθούν με τη βία».

{https://www.youtube.com/watch?v=mZgCEzYNjdg}

 

NETWORK