Διεθνή

Politico: H υψωμένη γροθιά του Τραμπ αλλάζει τον ρου της ιστορίας

Politico: H υψωμένη γροθιά του Τραμπ αλλάζει τον ρου της ιστορίας Φωτογραφία: epa
Μέσα σε λίγα λεπτά από τους πυροβολισμούς στην προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ, ο θυμός των Ρεπουμπλικάνων μετατράπηκε σε... θαυμασμό για την ενστικτώδη αντίδραση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να υψώσει γροθιά

Η απόπειρα δολοφονίας του πρώην προέδρου των ΗΠΑ σε προεκλογική συγκέντρωση το Σάββατο στην Πελσιβάνια, εξόργισε και ταυτόχρονα εξίταρε τους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι χαιρέτισαν την υψωμένη γροθιά τού Ντόναλντ Τραμπ, δευτερόλεπτα αφότου η σφαίρα πέρασε ξυστά από το αφτί του. Οι Δημοκρατικοί, από την άλλη, μάλλον νιώθουν μεγαλύτερη νευρικότητα, καθώς το περιστατικό έρχεται αμέσως μετά την αποτυχημένη παρουσία Μπάιντεν στο πολυσυζητημένο ντιμπέιτ.

Μέσα σε λίγα λεπτά από τους πυροβολισμούς στην προεκλογική συγκέντρωση του Τραμπ, ο θυμός των Ρεπουμπλικάνων μετατράπηκε σε... θαυμασμό για την ενστικτώδη αντίδραση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ να υψώσει γροθιά.

{https://www.youtube.com/watch?v=fYfvSspaJtk}

Παρότι το κίνητρο του νεαρού δράστη παραμένει άγνωστο ως τώρα, Ρεπουμπλικάνοι σήκωσαν τον δείκτη και τον έστρεψαν στους πολιτικούς τους αντιπάλους.

«Δεν θα ανεχθούμε αυτή την επίθεση από την Αριστερά», δήλωσε ο βουλευτής Μάικ Κέλι, ο οποίος ήταν παρών στη συγκέντρωση.

Το σκηνικό όπως διαμορφώνεται θυμίζει τη δολοφονία του Τζον Κένεντι το 1963, για την οποία πολλοί Δημοκρατικοί έδειξαν με το δάχτυλο τη δεξιά.

Ένας από τους πιθανούς συνυποψήφιους του Τραμπ, ο γερουσιαστής J.D. Vance, δήλωσε: Η κεντρική παραδοχή της εκστρατείας του Μπάιντεν είναι ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας αυταρχικός φασίστας που πρέπει να σταματήσει πάση θυσία», προσθέτοντας: «Αυτή η ρητορική οδήγησε άμεσα στην απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου Τραμπ».

Βλέποντας ένα... άνοιγμα, ο γερουσιαστής Μάικ Λι ενώθηκε με τον Ρόμπερτ Ο'Μπράιαν, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, για να καλέσει τον Μπάιντεν να αποσύρει όλες τις ομοσπονδιακές κατηγορίες εναντίον του πρώην προέδρου.

Ακόμη και τα παιδιά του Τραμπ αντέδρασαν αμέσως στην παρ' ολίγον δολοφονία του πατέρα τους με μια αίσθηση θριάμβου παρά σοκ. «Δεν θα σταματήσει ποτέ να αγωνίζεται για να σώσει την Αμερική», έγραψε στο διαδίκτυο ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ, με μια φωτογραφία του πατέρα του, με υψωμένη γροθιά, με ματωμένο πρόσωπο και περιτριγυρισμένος από τις μυστικές υπηρεσίες, με φόντο μια αμερικανική σημαία.

{https://x.com/DonaldJTrumpJr/status/1812257391150502372}

Άλλοι, συμπεριλαμβανομένων εν ενεργεία μελών του Κογκρέσου, έσπευσαν να δημοσιεύσουν τις ίδιες ή παρόμοιες εικόνες.

Σύμφωνα με το Politico, υπήρχε λόγος που τόσοι πολλοί Ρεπουμπλικάνοι δημοσίευσαν γρήγορα τις φωτογραφίες του αιματοβαμμένου Τραμπ: Θα αποδειχθούν πολιτικά ισχυροί.

Στις εκστρατείες, η αντίληψη μπορεί γρήγορα να γίνει πραγματικότητα και ο συμβολισμός είναι συχνά πιο σημαντικός από την ουσία. Οι φωτογραφίες και το βίντεο από τη στιγμή του πυροβολισμού κατά του Τραμπ πιθανότατα θα είναι εικόνες που θα στιγματίσουν τις προσεχείς εκλογές των ΗΠΑ.

«Η υψωμένη γροθιά θα γίνει εμβληματικό σύμβολο», προέβλεψε ο μακροχρόνιος στρατηγικός αναλυτής των Ρεπουμπλικάνων, Μάικ Μέρφι.

Η φωτογραφία που αλλάζει τα δεδομένα

Η φωτογραφία του Evan Vucci για το Associated Press με τον Ντόναλnt Τραμπ να στέκεται αμέσως μετά τους πυροβολισμούς ατρόμητος, με υψωμένο γροθιά, παρά το αίμα που έτρεχε στο αυτί και το μάγουλό του, έγινε αμέσως σύμβολο των Ρεπουμπλικανών και ίσως αλλάξει τον ρου της ιστορίας.

«Υποπτεύομαι ότι θα τον εκτινάξει πίσω στον Λευκό Οίκο», έγραψε ο Πιρς Μόργκαν.

{https://x.com/piersmorgan/status/1812391340400918820}

Η μαύρη λίστα: Ποιοι πρόεδροι δολοφονήθηκαν και ποιοι επιβίωσαν από απόπειρες

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στις ΗΠΑ.

Ακολουθεί μία λίστα με προηγούμενες επιτυχημένες ή αποτυχημένες επιθέσεις δολοφονίας Αμερικανών ηγετών:

Η λίστα με τις δολοφονίες

Τέσσερις Αμερικανοί πρόεδροι δολοφονήθηκαν ενώ ασκούσαν τα προεδρικά καθήκοντά τους.

  • Αβραάμ Λίνκολν: Δολοφονήθηκε το 1865 από τον Τζον Γουίλκς Μπουθ στο Θέατρο Φορντ της Ουάσινγκτον.
  • Τζέιμς Γκάρφιλντ: Πυροβολήθηκε το 1881 στο σταθμό τρένων της Ουάσινγκτον και πέθανε από τα τραύματα του δυόμισι μήνες μετά.
  • Ουίλιαμ ΜακΚίνλεϊ: Δολοφονήθηκε το 1901 από έναν αναρχικό στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης.
  • Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι: O Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ πυροβόλησε τον Κένεντι το 1963 στο Ντάλας του Τέξας στη διάρκειας μιας αυτοκινητοπομπής.

Πρόεδροι που επέζησαν από απόπειρες δολοφονίας

Τέσσερις πρόεδροι τραυματίστηκαν κι επέζησαν από απόπειρες δολοφονίας, ενώ ασκούσαν τα προεδρικά καθήκοντά τους ή μετά από τη θητεία τους.

  • Ντόναλντ Τραμπ: Μόλις είχε αρχίσει την προεκλογική ομιλία του το Σάββατο στην Πενσιλβάνια, ενώ ακούστηκαν πυροβολισμοί. Μία σφαίρα φαίνεται να πέρασε ξυστά από το αφτί του, ενώ αιμορραγούσε. Άντρες της προσωπικής του ασφάλειας τον απομάκρυναν άμεσα με ένα μαύρο όχημα SUV.
  • Ρόναλντ Ρίγκαν: Πυροβολήθηκε το 1981 έξω από το ξενοδοχείο Χίλτον στην Ουάσιγκτον, ενώ επιβίωσε της επίθεσης. Ο Ρίγκαν τραυματίστηκε όταν μία από τις σφαίρες εξοστρακίστηκε από τη λιμουζίνα του και τον χτύπησε κάτω από την αριστερή μασχάλη.
  • Πρόεδρος Τζέραλντ Φορντ: Επιβίωσε από δύο δολοφονικές απόπειρες εναντίον του που έγιναν μέσα σε λιγότερες από τρεις εβδομάδες το 1975, χωρίς να τραυματιστεί.
  • Θεόδωρος (Τέντι) Ρούζβελτ: Πυροβολήθηκε στον θώρακα το 1912 στη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στο Μιλγουόκι, αλλά επιβίωσε της επίθεσης.

Δολοφονικές επιθέσεις κατά άλλων Αμερικανών ηγετών

  • Ρόμπερτ Φράνσις Μπόμπι Κέννεντι: Ως προεδρικός υποψήφιος, ο Κένεντι δολοφονήθηκε το 1968, σε ηλικία 42 ετών. Τον πυροβόλησε ένας οπλοφόρος στο ξενοδοχείο Ambassador Hotel στο Λος Άντζελες.
  • Κυβερνήτης της Αλαμπάμα Τζορτζ Γουάλας: Πυροβ