Έξι ερωτήσεις- απαντήσεις για τη δολοφονική επίθεση στον Ντ. Τραμπ

Έξι ερωτήσεις- απαντήσεις για τη δολοφονική επίθεση στον Ντ. Τραμπ
Πιθανότερη πλέον η αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν από την κούρσα για την ηγεσία.

Ας δούμε ορισμένα πρώτα συμπεράσματα από τη δολοφονική επίθεση στον Ντόναλντ Τραμπ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ; Αναμφίβολα ναι. Ο Ντόναλντ Τραμπ που μετατράπηκε πλέον ως το απόλυτο φαβορί για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεταξύ άλλων, μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του, στο εσωτερικό του κόμματός του οι αντίπαλοί του όχι απλώς δεν θα συνεχίσουν να τον αντιπολιτεύονται ή να τον υπονομεύουν, αλλά και ουκ ολίγοι θα συστρατευτούν μαζί του.

ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ 'Η ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΠΑΪΝΤΕΝ; Ασφαλώς και αυξάνονται. Αν θέλουν οι Δημοκρατικοί να έχουν ελάχιστες ίσως πιθανότητες αλλαγής του κλίματος, όπως και ελάχιστες ελπίδες για νίκη στις εκλογές, δεν μπορεί παρά να αλλάξουν από υποψήφιο τον Τζο Μπάιντεν! Θα το πράξουν; Άγνωσται αι βουλαί- αλλά αν δεν το κάνουν και τώρα, δεν υπάρχει οδός, δεν υπάρχει διέξοδος.

ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΠΕΡΙ «ΤΟΞΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ» ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ; Σε πρώτη τουλάχιστον περίοδο, ναι. Όταν δέχεσαι δολοφονική επίθεση δύσκολα θα μπορεί να κατηγορηθείς για μισαλλόδοξη και τοξική πολιτική. Όποιος σε τούτη τουλάχιστον τη φάση κατηγορεί γι΄ όλα αυτά τον Τραμπ, τότε, όντως, εύκολα μπορεί να κατηγορηθεί ότι υποδαυλίζει αντίστοιχες τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι Δημοκρατικοί, επιπλέον, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο ο Τραμπ να αλλάξει τη ρητορική του και να κερδίσει νέους ψηφοφόρους, ακόμα και από αυτούς που σήμερα τον χαρακτήριζαν τοξικό!

ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ; Αναμφίβολα ναι. Η πόλωση ήδη, πριν την δολοφονική επίθεση στον Τραμπ, ήταν τέτοια που νόμιζες ότι είχε φτάσει στο ζενίθ της. Και ίσως στο ζενίθ δεν έχει φτάσει η πόλωση ούτε προεκλογικά, ούτε μετεκλογικά, όσο και αν αυτό μπορεί να τρομάζει!

Η ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΧΕΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΟΣΜΟ; Βεβαίως. Οι «τραμπικοί» της Ευρώπης όπως ο Όρμπαν, γειτονικών μας χωρών όπως ο Ερντογάν, ηγετών όπως ο Πούτιν, ασφαλώς και αναμένουν να ξεκινήσουν τις πρωτοβουλίες τους όταν, όπως πιστεύουν, στις Ηνωμένες Πολιτείες θα έχει εκλεγεί ο Τραμπ.

ΓΙΑΤΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ; Κατ΄ αρχήν να αναμένουμε να διαλευκανθεί έως το τέλος η απόπειρα κατά Τραμπ, καθώς είναι πάρα πολλά αυτά που έχουμε να μάθουμε. Πρόσφατα, όμως, πριν τον Τραμπ, είχαμε τη δολοφονική επίθεση κατά του ηγέτη της Σλοβακίας, που από τους αντιπάλους του χαρακτηριζόταν εκτός από «φιλο-Πούτιν» και «φιλο-Τραμπ». Αν μια από τις δυο επιθέσεις πετύχαινε το σκοπό της, ιδίως η δεύτερη, αυτή κατά του Τραμπ, τι θα γινόταν σήμερα; Πού θα βρισκόταν ο κόσμος;