Διεθνή

ΝΥΤ: Ο Μπάιντεν αποδέχεται ότι ίσως χρειαστεί να αποσυρθεί

ΝΥΤ: Ο Μπάιντεν αποδέχεται ότι ίσως χρειαστεί να αποσυρθεί Φωτογραφία: epa
Διαψεύδει το δημοσίευμα η εκστρατεία του Δημοκρατικού

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει αρχίσει να «αποδέχεται» την ιδέα πως μπορεί να μην είναι σε θέση να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και κατά συνέπεια ίσως χρειαστεί να εγκαταλείψει την κούρσα, ανέφερε χθες Πέμπτη στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα New York Times, επικαλούμενη πηγές της στο περιβάλλον του.

«Το ρεπορτάζ των New York Times είναι απόλυτα λαθεμένο», έσπευσε να αντιτάξει ο συμπρόεδρος της εκστρατείας του, ο Σέντρικ Ρίτσμοντ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. «Ο πρόεδρος έχει πει πως θα είναι υποψήφιος - τέλος», επέμεινε.

Σε ανακοίνωσή της, η εκστρατεία των Μπάιντεν/Χάρις τόνισε επίσης πως το ρεπορτάζ είναι «λάθος» και ότι ο κ. Μπάιντεν είναι σε θέση να νικήσει τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ.

Συνεχίζονται οι πιέσεις

Αργά την Πέμπτη, ο γερουσιαστής Jon Tester από τη Μοντάνα, δήλωσε πως πιστεύει ότι ο πρόεδρος πρέπει να αποσυρθεί από την κούρσα. «Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα πρέπει να επιδιώξει την επανεκλογή του», είπε.

Ποιος θα αντικαταστήσει τον Μπάιντεν;

Τα σενάρια είναι αρκετά αλλά υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους θα μπορούσε να λήξει η προεκλογική καμπάνια του Μπάιντεν: είτε θα φύγει με τη θέλησή του ή θα αναγκαστεί να αποσυρθεί. Η πρώτη επιλογή είναι πιο άμεση. Αν το αποφασίσει ο ίδιος, οι Δημοκρατικοί θα κληθούν να ψηφίσουν για νέο υποψήφιο. Όποιος καταφέρει να κερδίσει την πλειοψηφία των αντιπροσώπων στη συνέλευση θα είναι ο νέος υποψήφιος.

Η δεύτερη επιλογή είναι λίγο πιο «βρώμικη». Οι Δημοκρατικοί μπορεί να αλλάξουν τους κανόνες και να μετατρέψουν το συνέδριο σε μία διαδικασία «όλοι εναντίον του προέδρου». Αν ο Μπάιντεν δεν αποσυρθεί οικειοθελώς από την καμπάνια του, μπορεί να δώσει ο ίδιος τη στήριξή του στον πιθανό διάδοχό του.

KAMALAHARIS_277fe.jpg

Ποιοι είναι οι κύριοι υποψήφιοι;

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις

Η Καμάλα Χάρις είναι μία προφανής και με αυξημένη δημοτικότητα επιλογή. Κατά τη διάρκεια της θητείας της έχει γίνει το πρόσωπο της υπεράσπισης των γυναικών στο ζήτημα της άμβλωσης όταν το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την υπόθεση Roe vs Wade.  Έχει αποδειχθεί πιστή σύμμαχος του Μπάιντεν και τον στήριξε ακόμα και μετά το επίμαχο debate.

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι ο υποψήφιός μας. Κερδίσαμε μία φορά τον Τραμπ και θα το ξάνουμε ξανά, τέλος» είπε, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξή της στον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Είμαι περήφανη που κατεβαίνω υποψήφια μαζί του» πρόσθεσε. Αν και στάθηκε δίπλα στον Μπάιντεν ως η ισχυρή και ενδεχομένως πρώτη μελλοντική γυναίκα πρόεδρος των ΗΠΑ, κράτησε χαμηλότερο προφίλ από το αναμενόμενο και έχασε σε δημοτικότητα. Ποσοστό 51% των Αμερικανών δεν εγκρίνουν την Καμάλα Χάρις ενώ το 37% θα ήθελε να την δει να κατεβαίνει για Πρόεδρος, σύμφωνα με την δημοσκόπηση του FiveThirtyEight.

Gretchen_Whitmer_3ead9.jpg

Η κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Gretchen Whitmer

Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η Gretchen Whitmer, δύο φορές κυβερνήτης του Μίσιγκαν με αρκετούς να τη βλέπουν να διεκδικεί την προεδρία στις εκλογές του 2028.
Έχει συμμετάσχει στην καμπάνια του Μπάιντεν στο παρελθόν και έχει δηλώσει με θάρρος τις πολιτικές της φιλοδοξίες. Δήλωσε στους New York Times πως θέλει να δει εκπρόσωπο της Generation X πρόεδρο το 2028, αν και δεν είπε ευθαρσώς ότι θα είναι η ίδια. Έχει θεσπίσει μια σειρά προοδευτικών πολιτικών, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας της πρόσβασης σε αμβλώσεις στο Μίσιγκαν και της θέσπισης μέτρων για την ασφάλεια των όπλων.

Gavin_Newsom_b4f96.jpg

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Gavin Newsom

Από τους πιο σκληρούς αντικαταστάτες του Μπάιντεν, που συχνά σε τηλεοπτικές εμφανίσεις υμνεί τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Έχει όμως τις δικές του φιλοδοξίες. Και αυτός εμφανίζεται στις λίστες με τους εν δυνάμει υποψηφίους για το χρίσμα στις εκλογές του 2028, αν και με τα νέα δεδομένα πολλοί Δημοκρατικοί τον βλέπουν να αναλαμβάνει δράση πιο σύντομα ως αντικαταστάτης του Μπάιντεν. Προς το παρόν στέκεται δίπλα στον πρόεδρο όμως.

Pete_Buttigieg_c4143.jpg

Ο υπουργός Μεταφορών, Pete Buttigieg

Δεν αποτελεί μυστικό ότι ο Pete Buttigieg έχει προεδρικές βλέψεις. Είχε ήδη προσπαθήσει στις εκλογές του 2020. Έχει διαχειριστεί σειρά από εθνικές κρίσεις κατά τη θητεία του και βοήθησε τον Μπάιντεν να ανταποκριθεί σε σκληρές συνθήκες όπως η κατάρρευση της Γέφυρας της Βαλτιμόρης και την κρίση της Southwest Airlines το 2022.

Josh_Shapiro_1f4ee.jpg

Ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια, Josh Shapiro

Είναι ευρέως αποδεκτός από την στιγμή που εξελέγη το 2022 σε μία πολιτεία που ο Τραμπ ακολούθησε οριακά το 2016.  Ο κυβερνήτης, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν γενικός εισαγγελέας της πολιτείας, εργάστηκε πέρα από τις γραμμές του κόμματος κατά τη διάρκεια της θητείας του. Έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο πέρυσι αφού ανοικοδόμησε γρήγορα μια κατεστραμμένη γέφυρα σε έναν κρίσιμο αυτοκινητόδρομο της Φιλαδέλφειας - μια σημαντική πολιτική νίκη για έναν κυβερνήτη για πρώτη φορά. Η ταχεία επισκευή χαιρετίστηκε από πολλούς ως το τέλειο σημείο συζήτησης υποδομής για έναν πιθανό υποψήφιο για την προεδρία του 2028.

JB_Pritzker_de635.jpg

Ο κυβερνήτης του Ιλινόις, JB Pritzker

Ο JB Pritzker έχει κερδίσει ψήφους και εντυπώσεις κυνηγώντας σε πολλά θέματα τον Τραμπ και υμνώντας παράλληλα τον Μπάιντεν. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, κληρονόμος της αλυσίδας των ξενοδοχείων Hyatt, είναι πολύ γρήγορος στις αντιδράσεις του, ασκώντας σφοδρή κριτική στον Τραμπ μέσω social media. Μετά το debate με τον αποκάλεσε «ψεύτη» και είπε ότι οι 34 κατηγορίες είναι εναντίον ενός ανθρώπου που ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του.
Στα plus του ο Pritzker έχει ρεκόρ στο να ολοκληρώνει ότι αναλαμβάνει από τη λίστα των Δημοκρατικών, θέματα όπως το δικαίωμα στην άμβλωση και η οπλοκατοχή.

Άλλοι πιθανοί υποψήφιοι

Ο κυβερνήτης του Κεντάκι, Andy Beshear, δύο φορές κυβερνήτης σε μία πολύ συντηρητική πολιτεία, έχει κερδίσει την προσοχή σε εθνικό επίπεδο από την στιγμή που επανεκλέχθηκε. Ο κυβερνήτης του Μέριλαντ, Wes Moore, βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής τους τελευταίους μήνες μετά την κατάρρευση της γέφυρας στην Βαλτιμόρη. Οι γερουσιαστές Amy Klobuchar και Cory Booker έχουν διεκδικήσει στο παρελθόν το χρίσμα των Δημοκρατικών για την ηγεσία στις προεδρικές εκλογές και είναι και αυτοί σχετικά δημοφιλείς στους κόλπους του κόμματος.

Ο γερουσιαστής της Τζόρτζια, Raphael Warnock,που κέρδισε σε μία επίσης σκληρή πολιτεία, έχει ακουστεί επίσης ως πιθανός αντικαταστάτης του Τζο Μπάιντεν, ενώ σε δημοσκόπηση του Ipsos, που διενεργήθηκε για το Reuters αποκαλύφθηκε πως μόνο ένα πρόσωπο θα μπορούσε να νικήσει τον Ντόναλντ Τραμπ: η Μισέλ Ομπάμα. Αλλά η πρώην πρώτη Κυρία έχει επανειλημμένα πει ότι δεν έχει προεδρικές φιλοδοξίες.