Διεθνή

Οι Έλληνες σπίτι τους, οι Τούρκοι συρρέουν στα ελληνικά νησιά γιατί είναι πιο... φθηνά

Οι Έλληνες σπίτι τους, οι Τούρκοι συρρέουν στα ελληνικά νησιά γιατί είναι πιο... φθηνά Φωτογραφία: epa
Ποια ελληνικά νησιά προτιμούν οι Τούρκοι ταξιδιώτες

Ο πληθωρισμός πλήττει τον τουρισμό στην Τουρκία, με τις τιμές των ξενοδοχείων και το κόστος των εισιτηρίων να έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και... κερδισμένη βγαίνει η Ελλάδα. Οι Τούρκοι τουρίστες επιλέγουν τη χώρα μας για το φετινό καλοκαίρι, καθώς τα ταξίδια εντός της Τουρκίας πλέον είναι πολύ ακριβά, ενώ την ίδια ώρα οι μισοί Ελληνες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο κόστος των διακοπών εντός των τειχών.

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία έφθασε τον Μάιο το 75,4%, κυρίως λόγω των αυξήσεων σε καταλύματα και εστίαση.

«Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα ξεκίνησε πέρυσι, όταν η τουρκική κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τον περιορισμό ξένου συναλλάγματος», λέει στο Euronews Travel ο Kıvanç Meriç, πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου εκπροσώπησης της Σμύρνης της Ένωσης Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (TÜRSAB).

«Αυτό οδήγησε σε υπερτίμηση της τουρκικής λίρας σε αυτό το πληθωριστικό περιβάλλον», εξηγεί.

«Ως εκ τούτου, οι Τούρκοι πολίτες έχουν την ευκαιρία να πάνε στο εξωτερικό με χαμηλότερο κόστος. Στην πατρίδα μας, οι τιμές των ξενοδοχείων παραμένουν υψηλές», πρόσθεσε.

Οι ξενοδόχοι «δεν αυξάνουν τις τιμές τους για υψηλότερα κέρδη, αλλά λόγω του υψηλού κόστους», τονίζει ο Meriç.

Η κρίση στην Τουρκία δεν επηρεάζει μόνο τα εγχώρια ταξίδια.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και στον αριθμό των ξένων τουριστών στη χώρα», λέει ο Meriç. «Ενώ η Τουρκία βρισκόταν σε ηγετική θέση στην Ευρώπη, με τις υπηρεσίες και την ποιότητα των ξενοδοχείων της, έχει χάσει έδαφος λόγω των υψηλών τιμών».

28570043 6a648

Ζοφερή εικόνα για τα ξενοδοχεία στην Τουρκία

Συνήθως ήταν αδύνατο να βρει κάποιος διαθέσιμο δωμάτιο σε ξενοδοχείο στα κυριότερα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Meriç. Τα ποσοστά πληρότητας έφθασαν έως 95%. Φέτος, όμως, οι ίδιοι ξενοδόχοι θα είναι τυχεροί αν πληρότητα φθάσει το 80%.
Μάλιστα, ενώ πολλοί μεσογειακοί προορισμοί βλέπουν αφίξεις τουριστών από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, η τουριστική σεζόν είναι πολύ μικρότερη στην Τουρκία.

«Ο τουριστικός τομέας στην Τουρκία κερδίζει χρήματα κατά την υψηλή περίοδο. Δεν βγάζει χρήματα τον Απρίλιο, τον Μάιο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», λέει ο Meriç. «Η κύρια περίοδος που έχει έσοδα είναι από τα μέσα Ιουνίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου. Βρισκόμαστε τώρα στα μέσα Ιουλίου και ακόμη δεν έχουμε επιτύχει τα επίπεδα πληρότητας που θέλουμε».

Στα ύψη και τα εισιτήρια εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους

Το κόστος των ξενοδοχείων δεν είναι το μόνο πράγμα που αποτρέπει τους ταξιδιώτες. Τα εισιτήρια εισόδου στους αρχαιολογικούς χώρους που διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού έχουν επίσης εκτοξευθεί στα ύψη.

«Στην Τουρκία τα εισιτήρια εισόδου για τους αρχαιολογικούς χώρους υπολογίζονται σε ευρώ», εξηγεί ο Meriç. «Ενώ παλαιότερα η είσοδος στην αρχαία πόλη της Εφέσου κόστιζε 15 ευρώ, τώρα κοστίζει 40 ευρώ».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα «οι πολιτιστικές περιηγήσεις να... πεθαίνουν», εξηγεί. «Οι ταξιδιώτες από μακρινές περιοχές, έχουν αρχίσει να προτιμούν άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος».

28570020 d9933

Ποιες περιοχές της Ελλάδας είναι δημοφιλείς στους Τούρκους

Ο Meriç συνεχίζει λέγοντας ότι οι Τούρκοι επιλέγουν να ταξιδεύουν στην Ελλάδα και τις βαλκανικές χώρες επειδή τα ξενοδοχεία είναι φθηνότερα εκεί.

Οπως λέει, η Σάμος είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους Τούρκους τουρίστες.

«Υπάρχει μια "έκρηξη" ζήτησης. Ενώ πέρυσι ταξίδεψαν στη Σάμο 35.000 με 40.000 άτομα, φέτος οι προσδοκίες είναι για περίπου 100.000 με 150.000 άτομα».

Το νησί της Λέσβου είναι επίσης δημοφιλής επιλογή των Τούρκων.

«Κλειδί» η βίζα-εξπρές

Η εφαρμογή του μέτρου της έκδοσης επταήμερης βίζας εξπρές κατά την άφιξη για δέκα ελληνικά νησιά του Αιγαίου έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον στη γειτονική Τουρκία προσελκύοντας χιλιάδες Τούρκους τουρίστες, καθώς δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση για πλήρη πρόσβαση στον χώρο Σένγκεν της ΕΕ - μια χρονοβόρα διαδικασία.

Το μέτρο αφορά τα νησιά: Λέσβος,Λήμνος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κάλυμνος, Κως, Ρόδος, Σύμη και Καστελλόριζο.

Η βίζα-εξπρές χορηγείται στα ελληνικά λιμάνια, κοστίζει 60 ευρώ ανά ταξιδιώτη και περιλαμβάνει έλεγχο διαβατηρίου και καταγραφή δακτυλικών αποτυπωμάτων.