Διεθνή

Διάγγελμα Μπάιντεν: Παραδίδω την σκυτάλη στη νέα γενιά - Η ιστορία είναι στα χέρια σας

Διάγγελμα Μπάιντεν: Παραδίδω την σκυτάλη στη νέα γενιά - Η ιστορία είναι στα χέρια σας Φωτογραφία: EPA/ Erin Schaff / POOL
Κάλεσμα Μπάιντεν για ενότητα ώστε να σωθεί η Δημοκρατία και νέα στήριξη στην Κάμαλα. «Είναι έτοιμη, έμπειρη και ικανή». Όσα είπε στο διάγγελμά του.

Λιγότερο από 11 λεπτά διήρκησε το διάγγελμα Μπάιντεν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εξηγεί τους λόγους της απόφασής του, να μην είναι δηλαδή εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν κάλεσε για ενότητα, ώστε οι πολίτες να σώσουν τη Δημοκρατία των ΗΠΑ και επανέλαβε την υποστήριξή του προς την Χάρις, την οποία αποκάλεσε «έμπειρη», «σκληρή» και «ικανή» σημειώνοντας: «Είναι έτοιμη να αναλάβει τη θέση μου» και «εσείς θα επιλέξετε την πορεία του μέλλοντος της Αμερικής», είπε ο πρόεδρος και πρόσθεσε σχετικά: «Η ιστορία είναι στα χέρια σας. Η δύναμη είναι στα χέρια σας. Η ιδέα της Αμερικής βρίσκεται στα χέρια σας. Απλώς πρέπει να διατηρήσετε την πίστη και να θυμάστε ποιοι είμαστε. Είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και απλά δεν υπάρχει τίποτα πέρα ​​από τις δυνατότητές μας. Θα προχωρήσουμε μαζί. Ας δράσουμε λοιπόν μαζί, να διατηρήσουμε τη δημοκρατία μας».

Παράλληλα εξήγησε γιατί επέλεξε να αποσυρθεί. «Έκανα την επιλογή μου. Έκανα γνωστές τις απόψεις μου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τη σπουδαία αντιπρόεδρό μας, την Κάμαλα Χάρις. Έχει εμπειρία. Είναι σκληρή, είναι ικανή. Ήταν απίστευτη συνεργάτης για μένα και ηγέτης για τη χώρα μας. Τώρα η επιλογή είναι στα χέρια σας, είναι στα χέρια ολόκληρου του αμερικανικού λαού».

Εκλαιγαν αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου παρακολουθούσαν τον πρόεδρο των ΗΠΑ με δάκρυα στα μάτια, ανέφερε το CNN σύμφωνα με πληροφορίες του με τον ίδιο να τονίζει:
«Αποφάσισα ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να παραδώσουμε τη σκυτάλη σε μια νέα γενιά. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ενώσουμε το έθνος μας. Ξέρετε, υπάρχει χρόνος και τόπος για πολλά χρόνια εμπειρίας στη δημόσια ζωή. Υπάρχει επίσης χρόνος για νέες φωνές, φρέσκες φωνές, νεότερες φωνές και ο χρόνος και ο τόπος αυτός είναι τώρα», είπε ο πρόεδρος.

Λίγο νωρίτερα, είπε επίσης: «Σέβομαι αυτό το αξίωμα, αλλά αγαπώ τη χώρα μου περισσότερο». Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε επίσης ότι θα συνεχίσει να μάχεται για τις προτεραιότητές του στους τελευταίους έξι μήνες της θητείας του και στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θέλει να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Σε αυτόν τον ιερό χώρο» είπε στην αρχή της ομιλίας του περιβάλλομαι από πορτρέτα εξαιρετικών Αμερικανών προέδρων. Ο Τόμας Τζέφερσον έγραψε τα αθάνατα λόγια που καθοδηγούν αυτό το έθνος. Ο Τζορτζ Ουάσινγκτον μας έδειξε ότι οι πρόεδροι δεν είναι βασιλιάδες. Ο Αβραάμ Λίνκολν, μας προέτρεψε να απορρίψουμε την κακία, και ο Φράνκλιν Ρούσβελτ, μας ενέπνευσε να απορρίψουμε τον φόβο. Σέβομαι αυτό το αξίωμα, αλλά αγαπώ τη χώρα μου περισσότερο», είπε ο Μπάιντεν.

Δείτε το διάγγελμα Μπάιντεν

{https://twitter.com/POTUS/status/1816261097399410895}

Η ανάρτηση της Τζιλ Μπάιντεν

{https://twitter.com/DrBiden/status/1816267831551438858}

Ο Τραμπ παρακολουθεί το διάγγελμα Μπάιντεν

{https://twitter.com/Breaking911/status/1816275817628144033}

Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή ο Τζο Μπάιντεν μετά από έντονες πιέσεις ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την διεκδίκηση της επανεκλογής του.

Την απόφασή του τη δημοσίευσε στο Χ. Με την ίδια επιστολή έδωσε τη «σκυτάλη» και την αμέριστη στήριξή του στην αντιπρόεδρο του Κάμαλα Χάρις για να τον αντικαταστήσει στην μάχη απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Έκτοτε η Κάμαλα Χάρις έχει εξασφάλισε την υποστήριξη της πλειονότητας των Δημοκρατικών για να κερδίσει την υποψηφιότητα του κόμματος, ενώ δηλώσεις στήριξή τους έχουν κάνει και μεγάλοι αστέρες του Χόλιγουντ.