Διεθνή

Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εμμονή με τον Χάνιμπαλ Λέκτερ;

Γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εμμονή με τον Χάνιμπαλ Λέκτερ; Φωτογραφία: EPA/ DAVID JENSEN
Ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να τον αναφέρει στις ομιλίες του - Ας του πει κάποιος όμως ότι δεν είναι πραγματικό πρόσωπο.

Ο Άντονι Χόπκινς πήρε Όσκαρ για την ερμηνεία του ως Χάνιμπαλ Λέκτερ στη «Σιωπή των Αμνών», αλλά σίγουρα δεν είχε κατά νου ότι ο ηρωάς του θα αναφερόταν ξανά και ξανά από τον Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική του εκστρατεία.

Αν οι φήμες αληθεύουν, και ο Ντόναλντ Τραμπ όντως αισθάνεται δυσαρεστημένος και μετανιώνει για την επιλογή του Τζέι Ντ Βανς ως υποψήφιος αντιπρόεδρός του, τότε ίσως είναι θέμα χρόνου να τον αντικαταστήσει. Και όταν το κάνει αυτό, υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο που μπορεί να τον αντικαταστήσει.

Μία φιγούρα με ένα πρόσωπο κλινικής παρακολούθησης. Μία φιγούρα στοιχειώνει κάθε σκέψη του Τραμπ. Το αντικείμενο της εμμονής του. Ναι, σωστά (το μάντεψαν κάποιοι): η επόμενη επιλογή αντιπρόεδρου του Τραμπ πρέπει να είναι σπουδαίος Χάνιμπαλ Λέκτερ.

Ο Τραμπ τον ανέφερε ξανά στην χθεσινή του ομιλία στην Βόρεια Καλιφόρνια. Κατά το γνωστό του παραλήρημα για τους μετανάστες ο Τραμπ είπε «Έρχονται από παντού, έρχονται από όλον τον κόσμο, από φυλακές, και ψυχιατρικά ιδρύματα και από άσυλα (λέξη κλειδί). Ξέρετε τρελαίνονται όταν λέω ο αείμνηστος, Χάνιμπαλ Λέκτερ οκ; Αυτοί διερωτόνται καλά γιατί αναφέρει τον Χάνιμπαλ Λέκτερ. Πρέπει να έχει πρόβλημα αντίληψης. Όχι, όχι, αυτές είναι πραγματικές ιστορίες. O Xάνιμπαλ Λέκτερ, - δρ. Χάιμπλα Λέκτερ γα να είμαστε ακριβείς- από τη Σιωπή των Αμνών, είναι ένας υπέροχος άντρας. Θα ήθελε πολύ να σε έχει καλεσμένο για δείπνο».
Αν αυτό ακούγεται οικείο μάλλον έχετε παρακολουθήσει ομιλία του Τραμπ.

Τα επανέλαβε και σε ομιλία του στο εθνικό συνέδριο των Ρεπουμπικανών την περασμένη εβδομάδα και αρκετές φορές στο παρελθόν. Η αλήθεια είναι ότι ο Λέκτερ έχει γίνει αναπόσπαστο σημείο της καμπάνιας του Τραμπ ήδη από το 2016.  Οι ατελείωτες αναφορές του Τραμπ στον Χάνιμπαλ Λέκτερ ανησυχητικές και όλο το ίντερνετ ψάχνει να ανακαλύψει κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί ο εν δυνάμει επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ επιμένει κάθε φορά που βλέπει μικρόφωνο. Πολλοί προσέγγισαν για απαντήσεις ακόμα και τον Άντονι Χόπκινς σε μία απόπειρα να βγάλουν άκρη. Αλλά μάταια γιατί το μόνο που έγραψε ο Χόπνκινς ήταν «Είμαι σοκαρισμένος και τρομοκρατημένος». Με αυτά τα δεδομένα, ο Guardian ξαναφέρνει στην επιφάνεια τις θεωρίες που επικρατούν.

{https://www.youtube.com/watch?v=YbZOzZLX5r4}

Ο Τραμπ συγχέει τους όρους «ψυχικό άσυλο» με τον «αίτημα ασύλου»

Σύμφωνα με τη χρήστη του TikTok, MrsMisanthrope2, ο Τραμπ επικαλείται τον Χάνιμπαλ Λέκτερ δημόσια μόνο όταν μιλά για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο. Ο Χάνιμπαλ Λέκτερ ήταν σε άσυλο. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία ο Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι η λέξη «άσυλο» έχει μόνο έναν ορισμό και αναφέρεται στους μετανάστες που ζητούν άσυλο. Και αυτοι είναι τρελοί, όπως ο Χάνιμπαλ Λέκτερ (που είναι σε άσυλο). Η ίδια θεωρία ενισχύεται από το γεγονός ότι ο Χάνιμπαλ Λέκτερ στην τελευταία ταινία του 2001, Hannibal ζει στη Φλωρεντία άρα είναι μετανάστης. Άρα ο Τραμπ έχει δίκιο έτσι;

Ο Τραμπ θεωρεί ότι ο Χάνιμπαλ Λέκτερ είναι πραγματικός άνθρωπος

Οι αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ στο πρόσωπο του Χάνιμπαλ Λέκτερ συχνά μπερδεύουν γιατί δεν ξεκαθαρίζει ποτέ αν η διάσημη φιγούρα είναι ζωντανή ή όχι.Ο Τραμπ επαναλαμβάνει τον όρο «ο σπουδαίος, αείμνηστος Χάνιμπαλ Λέκτερ» φαίνεται να αφήνει υπονοούμενα ότι ο πρώην πρόεδρος δεν μπορεί να διακρίνει τη μυθοπλασία από την πραγματικότητα. Και αν σκεφτεί κανείς ότι σε κανένα σύμπαν ο Χάνιμπλαλ Λέκτερ δεν είναι νεκρός, το πράγμα μπερδεύει ακόμα περισσότερο.

Hannibal-Lecter-trump_65220.jpg

Μήπως είναι απλά αστείο;

Η αναφορά του Τραμπ στον Λέκτερ συνήθως κλείνει με τη φράση «θα ήθελε πολύ να σε έχει καλεσμένο για δείπνο». Μήπως αυτό είναι ένα αστείο που χρησιμοποιεί ο Τραμπ για να σπάσει τον πάγο με το κοινό και να προκαλέσει μία ευχάριστη διάθεση; Γιατί αν μιλάει σοβαρά, κάποιος πρέπει να του κόψει την ατάκα από τις ομιλίες.

Μήπως ο Τραμπ τρολάρει;

Μία άλλη θεωρία υποστηρίζει ότι η αναφορά του Τραμπ στον Χάνιμπαλ Λέκτερ είναι απόπειρα αποπροσανατολισμού. Ίσως ο Τραμπ να είναι μία πολιτική διάνοια. Ίσως η αναφορά σε ένα πρόσωπο (μυθοπλασίας μην ξεχνιόμαστε) από μία ταινία, που κυκλοφόρησε πριν από 33 χρόνια είναι μέρος του σατανικού του σχεδίου να αποσταθεροποιήσει τη δημοκρατία όπως την γνωρίζει η ανθρωπότητα.

Αλλά πάλι πόσες πιθανότητες έχει να ισχύει αυτή η θεωρία…Κλαρίς...