Διεθνή

Δέκα νεκροί μετά την εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο - Αντίποινα ετοιμάζει το Ισραήλ

Δέκα νεκροί μετά την εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο - Αντίποινα ετοιμάζει το Ισραήλ Φωτογραφία: AP Photo / Hatem Moussa
Η ισραηλινή υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ανέφερε ότι η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο και έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου στο χωριό των Δρούζων, Ματζτάλ Σαμς, στα Υψίπεδα του Γκολάν

Τουλάχιστον 11 παιδιά και νέοι σκοτώθηκαν σήμερα όταν ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τον Λίβανο έπληξε τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό δίκτυο N12 News και υψηλόβαθμο αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών στο Ισραήλ, στο χειρότερο επεισόδιο βίας εδώ και μήνες βίας μεταξύ του Ισραήλ και των ένοπλων ομάδων στον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι η ρουκέτα που έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου στα προσαρτημένα στο Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν και προκάλεσε πολλούς θανάτους, εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ από τον Λίβανο, από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Στην επίθεση τραυματίστηκαν 19 άνθρωποι, εκ των οποίων έξι σοβαρά, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ισραηλινών υπηρεσιών διάσωσης. Η ισραηλινή αστυνομία και ο στρατός επιβεβαίωσαν ότι ρουκέτες έπληξαν αρκετές τοποθεσίες στα κατεχόμενα από το Ισραήλ συριακά Υψίπεδα Γκολάν, από τις οποίες μια έπληξε το Ματζντάλ Σαμς. Η πόλη αυτή βρίσκεται στα σύνορα του βόρειου Ισραήλ και του νοτίου Λιβάνου και συνορεύει με τη Συρία..

Για αντίποινα προειδοποιεί το Ισραήλ - Αρνείται ανάμειξη η Χεζμπολάχ

«Η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ βρίσκεται πίσω από την επίθεση με ρουκέτα σε γήπεδο ποδοσφαίρου στο Ματζντάλ Σαμς», δήλωσε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, το ισλαμιστικό κίνημα Χεζμπολάχ του Λιβάνου αρνήθηκε ότι ευθύνεται για την πολύνεκρη επίθεση στο Ματζντάλ Σαμς, στο βόρειο Ισραήλ. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που αναφέρθηκαν από ορισμένα εχθρικά μέσα ενημέρωσης και διάφορες πλατφόρμες μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη στοχοθέτηση του Ματζντάλ Σαμς» και «επιβεβαιώνει ότι η Ισλαμική Αντίσταση δεν έχει καμιά σχέση με τα γεγονότα».

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός προετοιμάζει απάντηση κατά της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ανακοίνωση εκπροσώπου του.

«Οι πληροφορίες μας είναι σαφείς. Η Χεζμπολάχ ευθύνεται για τον φόνο αθώων παιδιών, εφήβων», δήλωσε ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, προσθέτοντας ότι η Χεζμπολάχ ψεύδεται όταν αρνείται πως εμπλέκεται στο περιστατικό. «Θα προετοιμαστούμε να απαντήσουμε στη Χεζμπολάχ, θα ολοκληρώσουμε την αξιολόγησή μας και θα αναλάβουμε δράση», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Βηρυτός καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον αμάχων

Η κυβέρνηση του Λιβάνου καταδίκασε όλες τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και απηύθυνε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα. Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση ζητεί την άμεση παύση των εχθροπραξιών σε όλα τα μέτωπα, έπειτα από εννέα και πλέον μήνες διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών μεταξύ του ισραηλινού στρατού και της Χεζμπολάχ, συμμάχου της Χαμάς εναντίον της οποίας το Ισραήλ πολεμά στη Λωρίδα της Γάζας.

Η Χεζμπολάχ «σκότωσε βίαια» παιδιά δήλωσε ο πρόεδρος του Ισραήλ

Λίγες ώρες μετά το πολύνεκρο χτύπημα στο βόρειο Ισραήλ, ο πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου «επιτέθηκε βίαια και σκότωσε» παιδιά, με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να διαμηνύει ότι η προσκείμενη στο Ιράν οργάνωση θα «πληρώσει βαρύ τίμημα».

«Οι τρομοκράτες της Χεζμπολάχ επιτέθηκαν βίαια και σκότωσαν σήμερα παιδιά, των οποίων το μόνο έγκλημα ήταν να βγουν για να παίξουν ποδόσφαιρο. Δεν γύρισαν πίσω», δήλωσε ο Χέρτζογκ.

«Η Χεζμπολάχ θα πληρώσει βαρύ τίμημα, όπως δεν έχει πληρώσει μέχρι τώρα», τόνισε ο Νετανιάχου μιλώντας στον ηγέτη της κοινότητας των Δρούζων στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

«Πλησιάζει ένας ολοκληρωτικός πόλεμος κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς δήλωσε ότι το Ισραήλ πλησιάζει σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου μετά την επίθεση με ρουκέτα, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios.

«Η επίθεση της Χεζμπολάχ σήμερα ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές και η απάντηση θα είναι ανάλογη. Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Χεζμπολάχ και του Λιβάνου», δήλωσε ο Κατς.

Παράλληλα από το Κάιρο, ανώτερος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο Μοχάμαντ Αφιφ, δήλωσε στο Reuters ότι η οργάνωση δεν ευθύνεται για το πλήγμα.