Διεθνή

Θρήνος για τα 12 νεκρά παιδιά στα Υψίπεδα του Γκολάν: Διεθνή έρευνα ζητά η Βηρυτός

Θρήνος για τα 12 νεκρά παιδιά στα Υψίπεδα του Γκολάν: Διεθνή έρευνα ζητά η Βηρυτός
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή - εκφράζοντας τον θρήνο και την οργή τους - στις κηδείες των παιδιών και των νέων που σκοτώθηκαν από πυραυλική επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

Η Βηρυτός ζήτησε σήμερα τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» για το φονικό χτύπημα στα κατεχόμενα από το Ισραήλ υψίπεδα του Γκολάν με 12 νεκρούς, για το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί την Χεζμπολάχ - προειδοποιώντας πως μια ισραηλινή επίθεση στον Λίβανο θα μπορούσε να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το Ισραήλ, επίθεση με ρουκέτα από τον Λίβανο σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ματζάλ Σαμς σκότωσε 12 παιδιά και εφήβους ηλικίας 10 έως 16 ετών χθες Σάββατο, ενώ τραυμάτισε άλλους περίπου 30 ενώ ένας ακόμη 13χρονος αγνοείται.

Σύμφωνα πάντα με το Ισραήλ, επρόκειτο για έναν ιρανικής κατασκευής πύραυλο Falaq-1 , ο οποίος έφερε κεφαλή 53 κιλών. Η Χεζμπολάχ, η οποία αρνείται ότι ευθύνεται για την επίθεση, είναι η μόνη που έχει τέτοιους πυραύλους, δήλωσε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών.

{https://x.com/sentdefender/status/1817325017149149556}

Σε ανακοίνωσή του που κυκλοφόρησε από το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANI), ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ ζήτησε σήμερα τη«διεξαγωγή διεθνούς έρευνας ή διεξαγωγή συνεδρίασης της τριμερούς επιτροπής μέσω της UNIFIL για να μάθουμε την αλήθεια» σχετικά με αυτήν την επίθεση.

Η τριμερής επιτροπή συγκεντρώνει στρατιωτικούς αξιωματούχους από τον Λίβανο και το Ισραήλ, τεχνικά σε εμπόλεμη κατάσταση, και εκπροσώπους της Προσωρινής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών που έχουν αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο.

Ο υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο η ισχυρή Χεζμπολάχ, η οποία κυριαρχεί στην πολιτική ζωή στον Λίβανο, να είχε στοχοθετήσει αμάχους, διαβεβαιώνοντας ότι έχει στοχοποιήσει μόνο «στρατιωτικές» θέσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι η επίθεση θα μπορούσε «να έχει πραγματοποιηθεί από άλλες οργανώσεις» ή ότι μπορεί να είναι «λάθος του Ισραήλ ή ακόμη και λάθος της Χεζμπολάχ».

Ο υπουργός ζήτησε να εφαρμοστεί και από τα δύο μέρη η απόφαση 1701 του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε μετά τον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, ορίζοντας ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL θα πρέπει να αναπτυχθούν στο νότο του Λιβάνου.

«Μια επίθεση μεγάλης κλίμακας στον Λίβανο θα οδηγήσει στην επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και θα προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο», προειδοποίησε, ενώ το Ισραήλ απείλησε να κάνει τη Χεζμπολάχ να πληρώσει «υψηλό τίμημα».

Καζάνι που βράζει η Μέση Ανατολή

Το σιιτικό κίνημα του Λιβάνου Χεζμπολάχ «ξεπέρασε όλες τις κόκκινες γραμμές» μετά τη χθεσινή εκτόξευση ρουκέτας από το έδαφος του Λιβάνου, τόνισε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ίσραελ Κατς.

«Η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από την Χεζμπολάχ. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που ανοίγει πυρ σκοπίμως εναντίον πολιτών», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ.

Σημειώνεται πως δύο πηγές ασφαλείας - που επικαλείται το Reuters - ισχυρίζονται πως η Χεζμπολάχ απομακρύνθηκε σήμερα προληπτικά από μερικές σημαντικές τοποθεσίες τόσο στον νότιο Λίβανο όσο και στην ανατολική Κοιλάδα της Μπεκάα για το ενδεχόμενο μιας πιθανής επίθεσης από το Ισραήλ.

Από την πλευρά της η Τεχεράνη προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ κατά οποιασδήποτε «νέας περιπέτειας», όπως την αποκάλεσε, στον Λίβανο.

«Οποιαδήοτε δράση (...) του σιωνιστικού καθεστώτος μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της αστάθειας, της έλλειψης ασφάλειας και του πολέμου στην περιοχή», σημείωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ θα φέρει την ευθύνη για τις «απρόβλεπτες συνέπειες και αντιδράσεις σε μια τέτοια ανόητη συμπεριφορά», προειδοποίησε επίσης ο Κανανί.