Διεθνή

Αbu Maraheel: Σήκωσε τη σημαία της Παλαιστίνης στην Ατλάντα, πέθανε αποκλεισμένος στη Γάζα

Αbu Maraheel: Σήκωσε τη σημαία της Παλαιστίνης στην Ατλάντα, πέθανε αποκλεισμένος στη Γάζα
Ο Majed Abu Maraheel υπήρξε ο πρώτος σημαιοφόρος της Παλαιστίνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα. Και αυτή είναι η ιστορία του

Βρισκόμαστε στη Γάζα πίσω στο 1996. Ο 32χρονος πατέρας πέντε παιδιών, Majed Abu Maraheel, τρέχει κατά μήκος της παραλίας με ένα μπλουζάκι, ένα σορτς και παπούτσια που δεν είναι ιδανικά για τρέξιμο.

Είναι πράγματι ασυνήθιστο να τρέχει κανείς κατά μήκος της ακτογραμμής της Γάζας, αλλά η ιστορία του Majed δεν είναι η ιστορία ενός συνηθισμένου ανθρώπου.

Καθώς δεν μπορεί να εγκαταλείψει τη δουλειά του ως φύλακας λόγω των οικογενειακών του υποχρεώσεων, ο Majed προπονείται αδιάκοπα όποτε του περισσεύει λίγος χρόνος.

Περπατάει στους πυκνοκατοικημένους δρόμους της Γάζας, φορώντας μια τιρκουάζ και λευκή φόρμα, γεμάτος όνειρα. 

«Το μόνο που ξέρω είναι πώς είναι να τρέχεις στους δρόμους», δήλωνε τότε σε συνέντευξή του στο AP.

{https://x.com/ClaireMLejeune/status/1817172955043930551}

«Θέλουμε να αποδείξουμε στον κόσμο και σε όλους τους ανθρώπους που στοιχηματίζουν εναντίον μας ότι είμαστε εδώ, υπάρχουμε - στον αθλητισμό, στην πολιτική και σε κάθε πτυχή της κοινωνικής πραγματικότητας. Θέλουμε σε αυτούς τους Αγώνες να μάθουν όλοι το όνομα της Παλαιστίνης, ώστε κανείς να μην μπορεί να το σβήσει από την ιστορία».

Στις 26 Ιουλίου 1996, ο Majed έγινε ο πρώτος σημαιοφόρος της Παλαιστίνης στους Ολυμπιακούς Αγώνες και ο πρώτος αθλητής που αγωνίστηκε ποτέ, συμμετέχοντας στα 10.000 μέτρα, τερματίζοντας στην 21η θέση.

{https://x.com/XiadaNoite/status/1816959798123823124}

Ποιος από εμάς μπορεί να συλλάβει άραγε το συναίσθημα που ένιωσε όταν σήκωσε τη σημαία της πατρίδας του ψηλά - πολλώ δε μάλλον που η αντίστοιχα πράξη στην Παλαιστίνη θα είχε ως αποτέλεσμα την φυλάκισή του.

Οι επιτυχίες του δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Τα επόμενα χρόνια διακρίθηκε ως προπονητής άλλων Παλαιστίνιων αθλητών, οι οποίοι θα αγωνίζονταν σε μελλοντικά ολυμπιακά τουρνουά.

Στην 28η επέτειο της επαναστατικής του εμφάνισης, ο Majed Abu Maraheel δεν θα είναι παρών. 

{https://x.com/leylahamed/status/1800832801111151098}

Πέθανε στις 12 Ιουνίου 2024 στον προσφυγικό καταυλισμό Nuseirat στη Γάζα, εξαιτίας των ελλείψεων σε φάρμακα και των διακοπών ρεύματος που τον εμπόδισαν να έχει πρόσβαση σε επαρκή θεραπεία για τη νεφρική ανεπάρκεια.

Νωρίτερα, η οικογένειά του είχε προσπαθήσει να τον βοηθήσει να απομακρυνθεί μέσω του περάσματος της Ράφα προς την Αίγυπτο, αλλά αυτό ήταν αδύνατο, καθώς αυτή σφραγίστηκε από το Ισραήλ.

Μια έκθεση του Μαρτίου από το Euro-Med Human Rights Monitor αποκάλυψε ότι υπήρχαν περίπου 1.000 έως 1.500 ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια στη Γάζα. Τέσσερις μήνες μετά, δεν μπορούμε παρά να αναρωτιόμαστε πόσοι από αυτούς έχουν επιβιώσει.

{https://www.instagram.com/p/C8SN7yrs5ns/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==}

Πηγή: newarab.com