Διεθνή

Το «παζάρι» της ΕΕ με τον Τραμπ για τους δασμούς - Το plan A και το plan B

Το «παζάρι» της ΕΕ με τον Τραμπ για τους δασμούς - Το plan A και το plan B Φωτογραφία: epa
Σχέδιο δύο βημάτων ετοιμάζει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ

Εντονες είναι οι διεργασίες στο παρασκήνιο αναφορικά με την εμπορική στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ σε περίπτωση που κερδίσει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι διαπραγματευτές σχεδιάζουν να προσεγγίσουν την ομάδα του Τραμπ - εάν κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο - πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, για να συζητήσουν ποια αμερικανικά προϊόντα θα μπορούσε η ΕΕ να αγοράζει σε μεγαλύτερες ποσότητες.

Σε περίπτωση που οι συνομιλίες για τη βελτίωση του εμπορίου μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αποτύχουν και ο Τραμπ εφαρμόσει τελικά υψηλότερους δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα (όπως έχει πει), το εμπορικό τμήμα της ΕΕ καταρτίζει καταλόγους εισαγωγών που θα μπορούσε να πλήξει με δασμούς ύψους 50% ή και περισσότερο.

«Πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε εταίρος για τις ΗΠΑ και όχι πρόβλημα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, σύμφωνα με τους Financial Times «Θα αναζητήσουμε συμφωνίες, αλλά είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας, αν χρειαστεί. Δεν θα καθοδηγούμαστε από τον φόβο».

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 οι Βρυξέλλες είχαν επιβάλλει δασμούς σε τζιν, μπέρμπον και μοτοσικλέτες Harley-Davidson ως απάντηση στους δασμούς που είχε θέσει σε ισχύ η Ουάσινγκτον στον χάλυβα και το αλουμίνιο της Ευρώπης.

Ωστόσο, αυτοί οι ευρωπαϊκοί δασμοί αναστάλθηκαν μέχρι τον Μάρτιο του 2025, στο πλαίσιο μιας προσωρινής συμφωνίας με την κυβέρνηση Μπάιντεν μετά την παύση των αμερικανικών δασμών στα μέταλλα.