Διεθνή

Γιατί ο Πούτιν νιώθει νικητής από την ανταλλαγή κρατουμένων

Γιατί ο Πούτιν νιώθει νικητής από την ανταλλαγή κρατουμένων Φωτογραφία: epa
Το μήνυμα που θέλει να στείλει ο Ρώσος πρόεδρος στους πράκτορες και τους κατασκόπους του

Αυτί που έκανε χθες ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν κάτι που κάνει σπάνια: πήγε στο αεροδρόμιο για να συναντήσει ανθρώπους από το αεροπλάνο. Προσωπικά.

Αλλά χθες το βράδυ ήταν εκεί: στην πίστα του αεροδρομίου Βνούκοβο της Μόσχας για να συναντήσει και να χαιρετήσει τους Ρώσους των οποίων εξασφάλισε την απελευθέρωση από ξένες φυλακές - μέρος της μεγαλύτερης ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, τονίζει το BBC.

Βγήκαν από το αεροπλάνο και κατέβηκαν τα σκαλοπάτια 10 άτομα, μεταξύ των οποίων κατάσκοποι, πράκτορες σε κατάσταση ύπνου και ένας καταδικασμένος δολοφόνος.

«Συγχαρητήρια για την επιστροφή σας στην πατρίδα!», τους είπε.

{https://www.youtube.com/watch?v=w-7uvddH21U}

Ηταν εμφανές ότι το Κρεμλίνο πιστεύει ότι έχει λόγο να γιορτάζει.

Τους Ρώσους που επέστρεφαν τους περίμενε μια θερμή υποχοή, με κόκκινο χαλί και τιμητική φρουρά. Υπήρχαν ανθοδέσμες και -για κάποιους- αγκαλιές από τον πρόεδρο.

29069737 a227b

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αγκάλιασε τον Βαντίμ Κρασίκοφ, τον εκτελεστή της FSB που εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης στη Γερμανία για τη δολοφονία ενός γεωργιανής καταγωγής Τσετσένου αντιφρονούντα.

Ο Πούτιν υποσχέθηκε σε όλους κρατικά βραβεία.

«Σας ευχαριστώ για την πίστη σας»

«Θα ήθελα να απευθυνθώ σε όσους από εσάς έχουν άμεση σχέση με τη στρατιωτική θητεία», συνέχισε. «Σας ευχαριστώ για την πίστη σας στον όρκο σας και το καθήκον σας προς την πατρίδα σας, η οποία δεν σας ξέχασε ούτε στιγμή».

Υπάρχει κι άλλο ένα μήνυμα που ο φιλοκυβερνητικός Τύπος εκπέμπει τις τελευταίες ώρες: «Καλό ξεμπέρδεμα» σε όσους η Ρωσία απελευθέρωσε από τις φυλακές της και οι οποίοι έχουν πετάξει στο εξωτερικό.
«Οκτώ Ρώσοι που είχαν φυλακιστεί σε χώρες του ΝΑΤΟ επέστρεψαν στην πατρίδα σε αντάλλαγμα για άτομα που δρούσαν εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της Ρωσίας», γράφει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα.
Αναφερόμενη στους αντιφρονούντες που απελευθερώθηκαν από τη Μόσχα, η Komsomolskaya Pravda υποστηρίζει ότι «εγκατέλειψαν την πρώην πατρίδα τους και πέταξαν σε αυτούς που τους προσέλαβαν».

29069813 a838d

«Επιτυχία» για το Κρεμλίνο

Προσπάθειες απαξίωσης των επικριτών και των αντιπάλων- έπαινοι για τους πιστούς υποστηρικτές που παρουσιάζονται ως αληθινοί πατριώτες: όλα αυτά βοηθούν τις Αρχές να πείσουν τον ρωσικό λαό ότι η ανταλλαγή κρατουμένων ήταν μια επιτυχία για το Κρεμλίνο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Κρεμλίνο θεωρεί την ανταλλαγή κρατουμένων νίκη για τη Μόσχα. Πήρε αυτό που ήθελε. Πήρε πίσω τους πράκτορές του, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου που ήταν νούμερο 1 στη λίστα των επιθυμιών του, τον Κρασίκοφ. Οι γερμανικές αρχές αρχικά δεν ήταν πρόθυμες να απελευθερώσουν έναν καταδικασμένο δολοφόνο, για τον οποίο ένα γερμανικό δικαστήριο είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είχε ενεργήσει για λογαριασμό των ρωσικών αρχών.

Αυτή η απροθυμία αμβλύνθηκε καθώς διαμορφωνόταν μια ευρύτερη συμφωνία.

Ωστόσο, γιατί ήταν τόσο σημαντικό για το Κρεμλίνο να εξασφαλίσει την απελευθέρωση του Κρασίκοφ και να τον φέρει πίσω στην πατρίδα του;

Οι σημερινές ρωσικές εφημερίδες δίνουν το στίγμα: «Επιστρέφουμε τους δικούς μας» είναι ο τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας Rossiyskaya Gazeta. «Δεν εγκαταλείπουμε τους δικούς μας!» αναφέρει η φιλοπουτινική ταμπλόιντ Komsomolskaya Pravda.

Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει το Κρεμλίνο στους πράκτορες και τους κατασκόπους του: αν σας στείλουμε σε αποστολές στο εξωτερικό και τα πράγματα πάνε στραβά, θα βρούμε έναν τρόπο να σας φέρουμε πίσω, καταλήγει το δημοσίευμα του BBC.