Διεθνή

Ο Νετανιάχου απολογήθηκε για πρώτη φορά για την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ από τη Χαμάς

Ο Νετανιάχου απολογήθηκε για πρώτη φορά για την επίθεση που δέχθηκε το Ισραήλ από τη Χαμάς Φωτογραφία: EPA// WILL OLIVER
Σε συνέντευξή του στο TIME.

Τους τελευταίους 10 μήνες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αρνείται να απολογηθεί που άφησε ευάλωτο το Ισραήλ απέναντι στην επίθεση ης Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Μετά από το θάνατο 1,200 ισραηλινών, την απαγωγή εκατοντάδων άλλων και ένα τραυματισμένο Ισραήλ, ο Νετανιάχου δεν έχει ζητήσει συγγνώμη. Απολογήθηκε μόνο για μία ανάρτηση στα social media, όπου κατηγορούσε τους επικεφαλής ασφαλείας του επειδή απέτυχαν να αντιμετωπίσουν την επίθεση της Χαμάς.

Στα 66 λεπτά συνομιλίας του όμως στις 4 Αυγούστου, με το περιοδικό ΤΙΜΕ, στην πρώτη του συνέντευξη μετά την επίθεση της Χαμάς και την έναρξη του πολέμου με το Ισραήλ, η ερώτηση ήταν μία στον Νετανιάχου: Θα απολογηθείτε;

«Να απολογηθώ; Φυσικά, φυσικά, Λυπάμαι βαθιά που έγινε κάτι τέτοιο. Και πάντα κοιτάς πίσω και λες μήπως θα μπορούσαμε να κάνουν διάφορα για να το έχουμε αποτρέψει;» απάντησε ο Νετανιάχου.Για τον ίδιο, ο οποίος ηγήθηκε για πρώτη φορά του Ισραήλ το 1996, είναι μία φορτισμένη ερώτηση, σχολιάζει το TIME.

{https://twitter.com/TIME/status/1821501979329245647}

Ο ίδιος διαμήνυε ότι αυτός ήταν ο μόνος ηγέτης που μπορούσε να διατηρήσει την ασφάλεια στο Ισραήλ. Ωστόσο μετά την επίθεση, ο Νετανιάχου δεν έχει τις ευλογίες όλων για την εγκαθίδρυση της ειρήνης αλλά του πολέμου πλέον. Ο Νετανιάχου δεν έχει παρουσιάσει ακόμα ένα ικανό σχέδιο λήξης του πολέμου ούτε ένα όραμα για το πώς Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι μπορούν πλέον να ζήσουν μαζί ειρηνικά.

Αντ’ αυτού στηρίζει την κλιμάκωση του πολέμου σε περισσότερα ακόμα μέτωπα: από τον βορρά έχει τη Χεζμπολάχ, από τον Κόλπο έχει τους Χούτι της Υεμένης και πάνω από όλα έχει τον ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ, το Ιράν, που απειλεί ευθέως με αντίποινα. «Δεν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τη Χαμάς. Αντιμετωπίζουμε μία ολική απειλή από το Ιράν και καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να οργανωθούμε με μία ευρύτερη άμυνα» είπε ο Νετανιάχου στο περιοδικό.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης Νετανιάχου, παρατίθεται η άποψη του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «ο Νετανιάχου επικεντρώνεται στη δική του μακροημέρευση στην εξουσία περισσότερο από την ευημερία του Ισραηλινού λαού ή του κράτους του Ισραήλ. «Θα χρειαστεί μισή γενιά για να αποκατασταθεί η ζημιά που έκανε ο Νετανιάχου τον περασμένο χρόνο» πρόσθεσε.Ο μόνος στόχος του Νετανιάχου από την άλλη είναι η νίκη στη Γάζα, που πρέπει να είναι τόσο αποφασιστική όταν λήξει ο πόλεμος, που η Χαμάς δεν θα μπορεί να διεκδικήσει ηγεσία στα παλαιστινιακά εδάφη ή να αποτελεί απειλή για το Ισραήλ.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχει καταδικάσει τη χώρα του, σύμφωνα με τον ίδιο, σε περισσότερες σφαγές στο μέλλον στα χέρια των εχθρών, οι οποίοι θέλουν να εξαλείψουν το μόνο εβραϊκό κράτος στον κόσμο. Αν ο πόλεμος στη Γάζα διευρυνθεί σε μία ευρύτερης κλίμακα εμπόλεμη σύγκρουση, οι συνέπειες για το Ισραήλ και ολόκληρο τον κόσμο θα είναι καταστροφικά αναπάντεχες.

Για τον Νετανιάχου αυτό το ενδεχόμενο, είναι κάτι που αναγνωρίζει μεν, αλλά είναι διατεθειμένος να πάρει το ρίσκο. «Προτιμώ να έχω άσχημα νέα παρά καλή νεκρολογία» απαντά.