Διεθνή

Μπάιντεν: Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Μπάιντεν: Είμαστε πιο κοντά από ποτέ σε μια κατάπαυση πυρός στη Γάζα Φωτογραφία: EPA/ ANNABELLE GORDON
Οι ΗΠΑ δεν έχουν πραγματική πρόθεση να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα, απαντά η Χαμάς.

Ο Τζο Μπάιντεν εκτίμησε ότι βρισκόμαστε «πιο κοντά από ποτέ» σε μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, όμως αξιωματούχος της Χαμάς κατηγόρησε την αμερικανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εσφαλμένη θετική ατμόσφαιρα.

«Δεν θέλω να το γρουσουζέψω... μπορεί να έχουμε κάτι. Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ γραφείο. «Είμαστε πολύ, πολύ πιο κοντά από ό,τι πριν από τρεις μέρες. Γι' αυτό, κάντε το σταυρό σας», συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Όμως, ο Σαμί Αμπού Ζούχι, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι προσπαθεί να δημιουργήσει μια «εσφαλμένη θετική ατμόσφαιρα», αλλά δεν έχει καμία πραγματική πρόθεση να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα και προσπαθεί μόνο να κερδίσει χρόνο.

Το Ισραήλ από την άλλη σχολίασε ότι η πίεση των διεθνών μεσολαβητών θα οδηγήσουν τη Χαμάς στην αποδοχή της κατάπαυση του πυρός για την απελευθέρωση ομήρων. «Το Ισραήλ εκτιμά τις προσπάθειες των ΗΠΑ και των μεσολαβητών να αποτρέψουν τη Χαμάς από την άρνησή της να αποδεχθεί μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων», ανέφερε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών στη Ντόχα, οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν σήμερα και θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο. Στο τραπέζι είναι μία νέα αμερικανική πρόταση, που «καλύπτει τα κενά», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος και το Κατάρ. Ωστόσο, η Χαμάς έκανε λόγο για «νέους ισραηλινούς όρους», τους οποίους απέρριψε.

NETWORK