Διεθνή

Γενικεύεται η κρίση στη Μέση Ανατολή - Ναυάγιο στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός

Γενικεύεται η κρίση στη Μέση Ανατολή - Ναυάγιο στις συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Κίνδυνος για γενικευμένη σύρραξη.

Άκαρπες οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας καθώς Χαμάς και Ισραήλ δεν δέχθηκαν τη νέα πρόταση που τους υπέβαλαν οι μεσολαβητές.

Το νέο «ναυάγιο» έρχεται μετά την επίθεση της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες ρουκέτες και μεγάλο αριθμό drones, σε αντίποινα για τη δολοφονία ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού του βραχίονα, του Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε προάστιο της Βηρυτού τον περασμένο μήνα.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απάντησαν σε αυτή την επίθεση εξαπολύοντας «προληπτικά» δεκάδες αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο, διότι, όπως ανέφεραν σε ανακοίνωση τους, εντόπισαν προετοιμασίες του ένοπλου λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ για επίθεση «ευρείας κλίμακας» εναντίον του Ισραήλ.

Την ανησυχία του για τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στην περιοχή εξέφρασε σε δηλώσεις του και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

O ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα προχώρησε σε διάγγελμα σχετικά με την επίθεση της οργάνωσης κατά του Ισραήλ, λέγοντας ότι η απάντηση στη δολοφονία του Φουαντ Σουκρ καθυστέρησε για διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων και την μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Όπως είπε, η οργάνωση αποφάσισε να μην απαντήσει στη δολοφονία στοχεύοντας περιοχές αμάχων και υποδομές.

Ο Νασράλα σημείωσε ότι η Χεζμπολάχ χτύπησε στρατιωτική βάση παρακολούθησης 110 χιλιομέτρων εντός ισραηλινού εδάφους, 1,5 χιλιόμετρο από το Τελ Αβίβ. 

Την ίδια ώρα, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς από την Χαν Γιούνις της νότιας Γάζας, ενώ ο Χασάν Νασράλα, σε διάγγελμά του, αρνήθηκε ότι το Ισραήλ κατέστρεψε χιλιάδες εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου χτυπήματος, μετά τον απολογισμό της χθεσινής επίθεσης.