Διεθνή

Οι Χούθι συμφώνησαν στη ρυμούλκηση του ελληνόκτητου Sounion που δέχθηκε επίθεση

Οι Χούθι συμφώνησαν στη ρυμούλκηση του ελληνόκτητου Sounion που δέχθηκε επίθεση Φωτογραφία: X
To τάνκερ φλέγεται μετά από επίθεση των Χούθι την περασμένη εβδομάδα.

Οι Χούθι συμφώνησαν να επιτρέψουν τη ρυμούλκηση του υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιου Sounion που φλέγεται στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο εκπρόσωπος των Χούθι Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ διευκρίνισε ωστόσο στο Reuters ότι δεν συμφώνησαν σε «προσωρινή ανακωχή», όπως μεταδόθηκε νωρίτερα. Η διευκρινιστική δήλωση έγινε αφότου η διπλωματική αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε πως οι Χούθι της Υεμένης συμφώνησαν σε «προσωρινή ανακωχή» ώστε να φθάσουν ρυμουλκά και διασωστικά πλοία στο δεξαμενόπλοιο Sounion.

Το Sounion έχει υποστεί ζημιές μετά την επίθεση που δέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα. Το υπό ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο Sounion, που μεταφέρει 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου, παρουσίασε διαρροή.

{https://twitter.com/EUNAVFORASPIDES/status/1828805464802427142}

Το πλοίο «παραμένει αγκυροβολημένο στη θαλάσσια περιοχή και έχει πιάσει φωτιά. Η κατάσταση συνιστά μία σοβαρή και άμεση απειλή τοπικής μόλυνσης με τα παράκτια κράτη να διατρέχουν το υψηλότερο ρίσκο» ανέφερε σε σήμα που έστειλε ο Έλληνας διοικητής της EUNAVFOR ASPIDES υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης.

Προειδοποίησε ακόμα ότι για την αποφυγή καταστροφικής περιβαλλοντικής κρίσης η επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές εξετάζουν ενδελεχώς την κατάσταση και την λήψη προστατευτικών μέτρων για δράσεις όπως ενδεχομένως η ρυμούλκηση του πλοίου».

Η επίθεση των Χούθι στο Sounion

Οι Χούθι επιτέθηκαν στο Sounion την περασμένη εβδομάδα, ανοιχτά του λιμανιού Χοντέιντα της Υεμένης. Έγινε προσπάθεια να σταλούν δύο ρυμουλκά, προκειμένου να βοηθήσουν το τάνκερ, ωστόσο οι Χούθι απείλησαν να τους επιτεθούν, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποπτέραρχος Πάτρικ Ράιντερ.

«Αυτές είναι απλά απερίσκεπτες ενέργειες τρομοκρατίας, που συνεχίζουν να αποσταθεροποιούν το παγκόσμιο και περιφερειακό εμπόριο, να θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ναυτικών και απειλούν το πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα στην Ερυθρά θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν», τόνισε.  Το Sounion είναι το τρίτο πλοίο της Delta Tankers, που έχει έδρα στην Αθήνα, το οποίο δέχεται επίθεση στην Ερυθρά θάλασσα μέσα στον Αύγουστο.

{https://twitter.com/EUNAVFORASPIDES/status/1827929798284357737}