Διεθνή

Συνετρίβη ένα από τα πρώτα F-16 που πήρε η Ουκρανία, σκοτώθηκε ο πιλότος

Συνετρίβη ένα από τα πρώτα F-16 που πήρε η Ουκρανία, σκοτώθηκε ο πιλότος Φωτογραφία: ΑΡΧΕΙΟΥ/ MOTIONTEAM/ ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΣΙΤΛΑΚΙΔΗΣ
Ήταν ένας από τους λίγους Ουκρανούς πιλότους που είχαν εκπαιδευτεί να πετάνε F-16.

Μόλις λίγες εβδομάδες αφότου η Ουκρανία παρέλαβε τα πρώτα F-16, ένα από τα μαχητικά αεροσκάφη συνετρίβη, με συνέπεια να σκοτωθεί ο πιλότος.

Το αεροσκάφος συνετρίβη τη Δευτέρα. Ο πιλότος, ο Ολεξέι Μες, «απωθούσε τη μεγαλύτερη εναέρια επίθεση» που έχει κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με πηγή από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που επικαλείται το CNN.

Ήδη ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια της συντριβής και θα προσκληθούν ειδικοί από το εξωτερικό. Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις δεν πιστεύουν ότι ήταν λάθος του πιλότου, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η συντριβή του F-16 δεν φαίνεται να προκλήθηκε από ρωσικά πυρά, δήλωσε στο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος. Ακόμα δεν έχει καθοριστεί αν επρόκειτο για λάθος του πιλότου ή μηχανικό πρόβλημα, συμπλήρωσε.

Ο «Moonfish», όπως ήταν γνωστός ο Ολεξέι Μες, ήταν ένας από τους λίγους Ουκρανούς πιλότους που είχαν εκπαιδευτεί για να πετάνε F-16. Το Κίεβο παρέλαβε τα πρώτα από αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη- που ζητούσε για καιρό- στις αρχές Αυγούστου.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Τρίτη ότι η ουκρανική πολεμική αεροπορία χρησιμοποίησε το F-16 για να καταστρέψει πυραύλους και drones που εξαπέλυσε η Ρωσία μία ημέρα νωρίτερα.