Διεθνή

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Η Μογγολία υποχρεούται να συλλάβει τον Πούτιν, αν την επισκεφθεί

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Η Μογγολία υποχρεούται να συλλάβει τον Πούτιν, αν την επισκεφθεί Φωτογραφία: EPA/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Πούτι ως εγκληματία πολέμου.

Οι αξιωματούχοι στη Μογγολία «έχουν την υποχρέωση» να συλλάβουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν εάν επισκεφθεί τη χώρα την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Το ταξίδι, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη, θα σημάνει την πρώτη φορά που ο Ρώσος ηγέτης θα επισκεφθεί χώρα μέλος του ΔΠΔ από τότε που το δικαστήριο διέταξε τη σύλληψή του τον Μάρτιο του 2023. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ισχυρίζεται ότι ο Πούτιν είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου, καθώς απέτυχε να σταματήσει την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση.

Παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι στην Ουκρανία απαιτούν από τη Μογγολία να συλλάβει τον Πούτιν μόλις φτάσει στη χώρα, το Κρεμλίνο είπε ότι δεν είχε «καμία ανησυχία» για την επίσκεψη. «Έχουμε εξαιρετική σχέση με τους εταίρους μας από τη Μογγολία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε δημοσιογράφους στη Μόσχα.

«Φυσικά, όλες οι πτυχές της επίσκεψης του Προέδρου έχουν προετοιμαστεί προσεκτικά» πρόσθεσαν. Ο δρ. Fadi el-Abdallah, εκπρόσωπος του ΔΠΔ, είπε στο BBC την Παρασκευή ότι το δικαστήριο βασίζεται στα συμβαλλόμενα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Μογγολίας, για να «εκτελούν τις αποφάσεις του». Πρόσθεσε πως η Μογγολία, όπως και άλλες χώρες που αναγνωρίζουν το ΔΠΔ, έχει την «υποχρέωση να συνεργαστεί».

Αυτό περιλαμβάνει τη συμμόρφωση με εντάλματα σύλληψης όπως αυτό που εξέδωσε το δικαστήριο για τη σύλληψη του Πούτιν το 2023. Το δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι ο Ρώσος πρόεδρος είναι υπεύθυνος για εγκλήματα πολέμου, εστιάζοντας στην παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία. Έχει επίσης εκδώσει ένταλμα σύλληψης της επιτρόπου της Ρωσίας για τα δικαιώματα των παιδιών, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, για τα ίδια εγκλήματα. Ανέφερε ότι τα εγκλήματα διαπράχθηκαν στην Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου 2022, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της. Η Μόσχα είχε προηγουμένως αρνηθεί τους ισχυρισμούς και χαρακτήρισε τα εντάλματα ως «εξωφρενικά».

Ο δρ Abdallah είπε ότι οι δικαστές του ΔΠΔ θα εξετάσουν περιπτώσεις «μη συνεργασίας» των υπογραφόντων του και θα ενημερώσουν τη Συνέλευση των Κρατών, η οποία μπορεί να «λάβει οποιοδήποτε μέτρο κρίνει σκόπιμο». Το ΔΠΔ δεν έχει καμία εξουσία να συλλαμβάνει υπόπτους και μπορεί να ασκήσει δικαιοδοσία μόνο εντός των χωρών μελών του. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μογγολία «έχει επίγνωση του γεγονότος ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου» και κάλεσε τις αρχές της χώρας να συλλάβουν τον Ρώσο ηγέτη και να τον παραδώσουν στους εισαγγελείς στη Χάγη, την έδρα του ΔΠΔ στην Ολλανδία.

Σημειώνεται ότι πέρυσι, ο Πούτιν ακύρωσε επίσκεψη σε μια σύνοδο κορυφής στη Νότια Αφρική μετά το ένταλμα του ΔΠΔ για τη σύλληψή του. Ως υπογράφουσα στο δικαστήριο, η Νότια Αφρική θα πρέπει να θέσει υπό κράτηση υπόπτους στην επικράτειά της, αλλά ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόζα προειδοποίησε ότι η Ρωσία θα το δει αυτό ως κήρυξη πολέμου. Ο Ραμαφόσα είπε ότι η απόφαση να μην παραστεί ο Ρώσος ηγέτης ήταν «αμοιβαία».