Διεθνή

Τo Pokemon Go ήταν εργαλείο κατασκόπων λέει η Λευκορωσία

Τo Pokemon Go ήταν εργαλείο κατασκόπων λέει η Λευκορωσία Φωτογραφία: EPA/ FRIEDEMANN VOGEL
Στόχος των Pokemon ήταν αεροπορικές βάσεις της Λευκορωσίας, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας.

Αξιωματούχος του υπουργείο Άμυνας της Λευκορωσίας, κατηγόρησε το πάλαι ποτέ δημοφιλές παιχνίδι Pokemon Go για εργαλείο των μυστικών υπηρεσιών της Δύσης.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Alexander Ivanov, συνέχισε λέγοντας πως το συγκεκριμένο παιχνίδι είχε στόχο να συλλέξει πληροφορίες για τις εναέριες εγκαταστάσεις της Λευκορωσίας κοντά στο Μινσκ, πριν από σχεδόν μία δεκαετία.

«Πού νομίζετε ότι βρίσκονταν τα περισσότερα Pokemon τότε;» διερωτήθηκε και απάντησε κατά την εμφάνισή του στο talk show Essentially: «στην επικράτεια της 50χρονης αεροπορικής βάσης, εκεί όπου βρίσκεται ένας τεράστιος όγκος αεροπορικών εγκαταστάσεων. Εκεί ήταν και τα περισσότερα Pokémon. Δεν είναι αυτό εργαλείο για πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες;».

Ο Ivanov μίλησε για το Pokémon Go κατά τη διάρκεια συζήτησης που αφορούσε σε αντικείμενα τα οποία ήταν πιο πιθανό να γίνουν στόχος κατασκόπων.

Το Pokémon Go υπήρξε ένα από τα πιο δημοφιλή και αμφιλεγόμενα παιχνίδια. Κυκλοφόρησε το 2016, επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να χρησιμοποιούν τα smartphones τους για να εντοπίσουν και να πιάσουν ψηφιακά Pokémon σε διάφορες τοποθεσίες.

Το παιχνίδι έδινε την υπόσχεση ότι μπορούσε ο χρήστης να βρει Pokemon σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Τα Pokémon είναι μία ιαπωνική εφεύρεση που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει video games, παιχνίδια με χαρτιά και τηλεοπτική σειρά, που πρωτοπροβλήθηκε το 1996. Η Ρωσία, στενή σύμμαχος της Λευκορωσίας, είχε προειδοποιήσει τότε ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Τα ρωσικά Μέσα είχαν πει ότι όλα ήταν ένα σχέδιο της CIA.

Η Niantic, από την άλλη, η αμερικανική εταιρεία που έφτιαξε την εφαρμογή, είχε αρνηθεί στις κατηγορίες ότι το Pokémon Go ήταν κατασκοπευτικό εργαλείο.

NETWORK