Διεθνή

Ο Μπρούνο Λεμέρ αφήνει την πολιτική για να διδάξει στην Ελβετία

Ο Μπρούνο Λεμέρ αφήνει την πολιτική για να διδάξει στην Ελβετία Φωτογραφία: Teresa Suarez / EPA
Ερωτηθείς αν εγκαταλείπει την πολιτική για πάντα, ο Λεμέρ δήλωσε ότι «κάνει ένα βήμα πίσω από την πολιτική ζωή» για να προβληματιστεί και να «πάρει λίγο καθαρό αέρα»

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, εγκαταλείπει την πολιτική και αναλαμβάνει ρόλο καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης.

Ο Λεμέρ ανακοίνωσε τα σχέδιά του σε δημοσιογράφους, μετά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του στο προαύλιο του υπουργείου Οικονομικών στο Παρίσι.

«Έπειτα από 22 χρόνια υπηρεσίας, επιστρέφω στο πρώτο μου επάγγελμα, τη διδασκαλία ... αυτή τη φορά στα οικονομικά και τη γεωπολιτική, για να σκεφτώ πώς μπορεί να μοιάζει η οικονομία του αύριο, πώς να απαλλαγεί η οικονομία από τον άνθρακα, πώς να μειωθούν οι ανισότητες», δήλωσε.

«Θα το κάνω αυτό στη Λωζάνη, στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης και πραγματικά θα απολαύσω τη συζήτηση με τους φοιτητές», πρόσθεσε.

Στην ομιλία του ο Λεμέρ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να ζει στη Γαλλία, την οποία αποκάλεσε «πατρίδα μου, ζωή μου, πάθος μου».

Ο Λεμέρ είναι ο μακροβιότερος υπουργός Οικονομίας στη σύγχρονη γαλλική ιστορία, καθώς ήταν σε αυτή τη θέση από το 2017. Ο ίδιος και το υπόλοιπο υπουργικό συμβούλιο του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν παραιτήθηκαν τον Ιούλιο μετά την ήττα του κόμματός του στις πρόωρες εκλογές. Εκτοτε υπηρετεί ως υπηρεσιακός υπουργός.

Ο νέος πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος ορίστηκε την περασμένη εβδομάδα, δεν έχει ακόμη διορίσει τον διάδοχο του Λεμέρ.

Ερωτηθείς αν εγκαταλείπει την πολιτική για πάντα, ο Λεμέρ δήλωσε ότι «κάνει ένα βήμα πίσω από την πολιτική ζωή» για να προβληματιστεί και να «πάρει λίγο καθαρό αέρα».

Άλλωστε, οι προεδρικές φιλοδοξίες του Λεμέρ αποτελούν κοινό μυστικό στους πολιτικούς κύκλους της Γαλλίας.

Με πληροφορίες από Politico

NETWORK