Διεθνή

Από Βουδαπέστη οι βομβητές στη φονική επίθεση στο Λίβανο

Από Βουδαπέστη οι βομβητές στη φονική επίθεση στο Λίβανο Φωτογραφία: WAEL HAMZEH/EPA
Η ταϊβανέζικη Gold Apollo υποστηρίζει ότι μια εταιρεία στην Ουγγαρία κατασκεύασε τους βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στη φονική επίθεση στο Λίβανο, για την οποία η Χεζμπολάχ κατηγορεί το Ισραήλ.

Στην Ευρώπη κατασκευάστηκαν οι βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο - στο τυφλό χτύπημα που προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό 3.000 - υποστήριξε η εταιρεία Gold Apollo στην Ταϊβάν, από όπου προμηθεύτηκε τις φονικές συσκευές η Χεζμπολάχ. Το λιβανικό κίνημα κατηγορεί το Ισραήλ για την επίθεση και υπόσχεται «δίκαιη τιμωρία», ενώ αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν στους New York Times ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατάφεραν να παγιδεύσουν με μικρές ποσότητες εκρηκτικής ύλης τις συσκευές που αγόρασε η Χεζμπολάχ.

Η επίθεση έγινε λίγες ώρες αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι διευρύνει τους πολεμικούς του στόχους του και στον Λίβανο.

Σύμφωνα με τον Guardian, χιλιάδες βομβητές πυροδοτήθηκαν ταυτόχρονα και εξ αποστάσεως σε ολόκληρο τον Λίβανο. Ο υπουργός Υγείας της χώρας, Φιράς Αμπιάντ, δήλωσε ότι ένα νεαρό κορίτσι ήταν μεταξύ των νεκρών και περισσότεροι από 200 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μεταξύ των τραυματιών της επίθεσης είναι και ο πρεσβευτής του Ιράν στη Βηρυτό, Μοτζτάμπα Αμανί, σύμφωνα με πληροφορίες.

{https://x.com/LBCI_NEWS/status/1836036921627164799}

Η Χεζμπολάχ κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από τις εκρήξεις και δήλωσε ότι θα λάβει «τη δίκαιη τιμωρία του» και πως διεξάγει έρευνα. Ο υπουργός πληροφοριών του Λιβάνου Ζιάντ Μακάρι καταδίκασε τις εκρήξεις ως «ισραηλινή επίθεση».

Εικόνες από τους βομβητές που εξερράγησαν φέρουν αυτοκόλλητο στο πίσω μέρος τους, το οποίο παραπέμπει στην κατασκευάστρια ταϊβανέζικη εταιρεία Gold Apollo, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters.

vomvites b7bce

«Κατασκευάστηκαν στην Ουγγαρία»

Ωστόσο, ο ιδρυτής της Hsu Ching-Kuang, αρνήθηκε ότι η εταιρεία τους κατασκεύασε αυτούς τους βομβητές, λέγοντας ότι αυτό έγινε από μια εταιρεία στην Ευρώπη και συγκεκριμένα από την BAC με έδρα τη Βουδαπέστη, στην Ουγγαρία, η οποία είχε το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το εμπορικό σήμα της. «Το προϊόν δεν ήταν δικό μας. Απλά είχαν την επωνυμία μας», δήλωσε. «Eίμαι σοκαρισμένος από αυτό που συνέβη και η εταιρεία μας είναι και η ίδια θύμα των όσων έγιναν», δήλωσε.

Είπε ακόμη η Gold Apollo είχε υπογράψει συμφωνία με την BAC πριν από τρία χρόνια, ώστε να κατασκευάσει τους βομβητές χρησιμοποιώντας την επωνυμία της εταρείας του.

«Δεν έχουμε καμία εμπλοκή στον σχεδιασμό και την κατασκευή τους», συμπλήρωσε.

{https://x.com/anadoluagency/status/1836161520205451417}

Βομβητές αντί κινητών

Οι βομβητές είναι ασύρματες συσκευές που μπορούν να στέλνουν μηνύματα χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο. Δεν χρησιμοποιούνται ευρέως λόγω των κινητών τηλεφώνων, ωστόσο ορισμένοι τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, εξακολουθούν να εξαρτώνται από αυτά.Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν τα μέλη της ομάδας να μην έχουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα, υπό το φόβο υποκλοπής επικοινωνιών από το Ισραήλ, οπότε η οργάνωση χρησιμοποιούσε βομβητές.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ δήλωσε στο Associated Press ότι οι συσκευές που εξερράγησαν ήταν από μια νέα μάρκα που δεν είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν η ομάδα. «Οι βομβητές ήταν καινούργιοι και είχαν αγοραστεί από τη Χεζμπολάχ τους τελευταίους μήνες», δήλωσε στο CNN πηγή της ασφάλειας του Λιβάνου. Η πηγή δεν έδωσε πληροφορίες σχετικά με την ακριβή ημερομηνία αγοράς των βομβητών ή το μοντέλο τους.

Πηγή της Χεζμπολάχ δήλωσε ότι πιστεύουν ότι η επίθεση ήταν απάντηση σε μια υποτιθέμενη απόπειρα δολοφονίας από τη σιιτική πολιτοφυλακή εναντίον ενός πρώην κορυφαίου ισραηλινού αξιωματούχου της Αμυνας, που αποκαλύφθηκε την Τρίτη από την ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet.

{https://www.youtube.com/watch?v=IHkfrWb6R-s}

Νεκροί και μαχητές της Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ επιβεβαίωσε σε ανακοίνωσή της ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται τουλάχιστον δύο μαχητές της και ένα νεαρό κορίτσι. Μεταγενέστερες αναφορές των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο γιος του βουλευτή της Χεζμπολάχ Αλί Αμμάρ έχασε επίσης τη ζωή του στις εκρήξεις.

«Αποτυχία»

Ο Τζόναθαν Πάνικοφ, πρώην αναπληρωτής αξιωματικός των εθνικών μυστικών υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε: «Αυτό θα ήταν εύκολα η μεγαλύτερη αποτυχία αντικατασκοπείας που είχε η Χεζμπολάχ εδώ και δεκαετίες».

Η επίθεση έρχεται ύστερα από μήνες στοχευμένων επιθέσεων του Ισράηλ εναντίον ανώτερων ηγετών της Χεζμπολάχ, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ. Μια αμήχανη ηρεμία είχε επικρατήσει τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, όταν και τα δύο μέρη είχαν φανεί να απομακρύνονται από το χείλος ενός περιφερειακού πολέμου μετά την (περιορισμένη) απάντηση της Χεζμπολάχ στα τέλη Αυγούστου στη δολοφονία του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της, Φουάντ Σουκούρ, από το Ισραήλ στη Βηρυτό.

{https://www.youtube.com/watch?v=lprI1_oUi9o}

Αναζητούν ισορροπίες οι ΗΠΑ

Η επίθεση απειλεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειες των ΗΠΑ να εμποδίσουν το Ιράν (που υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ) να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ για τη βομβιστική επίθεση του Ιουλίου στην Τεχεράνη, με θύμα τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάθιου Μίλερ, δήλωσε ότι είναι «πολύ νωρίς για να πούμε» πώς θα επηρεάσει τις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται και δεν γνωρίζουν ποιος είναι υπεύθυνος.

Επίσκεψη αστραπή του Μπλίνκεν στην Αίγυπτο

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκλιμακώσουν την ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή εντολή του Ιραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για χερσαία εισβολή στο Λίβανο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη-αστραπή στην Αίγυπτο.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ θα έχει συνομιλίες με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και θα συμπροεδρεύσει σε συνεδρίαση του «στρατηγικού διαλόγου» των δυο χωρών, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αναμένεται επίσης να παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αιγύπτιο ομόλογό του Μπαντρ Αμπντελάτι.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αποδεσμεύσει το σύνολο της αμερικανικής ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας στο Κάιρο (1,3 δισεκ. δολάρια), χωρίς να θέσει όρους για την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως την περασμένη χρονιά. Μένει το πράσινο φως του Κογκρέσου.