Διεθνή

Θρίλερ με την εταιρεία - φάντασμα που κατασκεύασε τους βομβητές στον Λίβανο

Θρίλερ με την εταιρεία - φάντασμα που κατασκεύασε τους βομβητές στον Λίβανο Φωτογραφία: Google map
Στο κτίριο που στεγάζεται δεν υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος της εταιρείας...

Πέμπλο μυστηρίου απλώνεται γύρω από το φονικό κύμα εκρήξεων βομβητών στον Λίβανο, που στοχοθέτησε τη Χεζμπολάχ, με τουλάχιστον 12 νεκρούς - ανάμεσά τους δύο παιδιά - και 3.000 τραυματίες. Οι βομβητές έφεραν το εμπορικό σήμα της ταϊβανέζικης Gold Apollo, η οποία δήλωσε ότι κατασκευάστηκαν από την BAC με έδρα τη Βουδαπέστη, με την εταιρεία στην Ουγγαρία να απαντά ότι «Είμαστε απλά οι ενδιάμεσοι».

{https://x.com/SuppressedNws/status/1836337247643201828}  

Όπως μεταδίδει το Reuters, αν και τα γραφεία της BAC Consulting βρίσκονται σε ένα διώροφο κτίριο, σε ροδακινί χρώμα, σε προάστιο της πόλης, η εταιρεία φέρεται να μην έχει φυσική παρουσία εκεί, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα για τη λειτουργία της. Μάλιστα, η επωνυμία της εταιρείας είναι αναρτημένη στη γυάλινη πόρτα του κτιρίου σε ένα φύλλο Α4.

a4 45cfd

Το χαρτί αναφέρει τις εταιρείες που εδρεύουν στο συγκλεκριμένο κτίριο:

Örökifjú Zenebarátok Alapítvány
Aurequus Group Ltd.
BAC Consulting Kft.
Khvan Company Kft.
Claywood Kft.
Óvis Trade Kft.
Energy Alliance Kft.

Ένα άτομο στο κτίριο που ζήτησε να μην κατονομαστεί δήλωσε ότι η BAC Consulting ήταν εγγεγραμμένη εκεί, αλλά δεν είχε φυσική παρουσία. Η διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consulting, Cristiana Barsony-Arcidiacono, αναφέρει στο προφίλ της στο LinkedIn ότι έχει εργαστεί ως σύμβουλος για διάφορους οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της UNESCO. Δεν απάντησε στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Reuters.

Οι καταχωρισμένες δραστηριότητες της BAC καλύπτουν ευρύ φάσμα, από παραγωγή βιντεοπαιχνιδιών μέχρι παροχή συμβουλών τεχνολογίας πληροφοριών και εξόρυξη πετρελαίου.

Η υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου ταυτοποίησε μια φωτογραφία του μοντέλου του βομβητή, ενός AR-924. Οι μαχητές της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν βομβητές ως ένα χαμηλής τεχνολογίας μέσο επικοινωνίας στην προσπάθεια να αποτρέψουν τον εντοπισμό τους από το Ισραήλ.

vomvitis 61bd0

Η υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας του Λιβάνου δήλωσε πως οι συσκευές είχαν τροποποιηθεί από την υπηρεσία κατασκοπείας του Ισραήλ στο «στάδιο της παραγωγής τους».

«Η Μοσάντ εισήγαγε έναν πίνακα μέσα στη συσκευή που έφερε εκρηκτικό υλικό το οποίο μπορούσε να πυροδοτηθεί με έναν κωδικό. Είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστεί με οποιοδήποτε μέσο», είπε η πηγή.

Η πηγή δήλωσε πως 3.000 από τους βομβητές εξερράγησαν όταν ένα κωδικοποιημένο μήνυμα στάλθηκε σε αυτούς, ενεργοποιώντας τα εκρηκτικά.

Μια άλλη πηγή ασφαλείας δήλωσε στο Reuters πως έως τρία γραμμάρια εκρηκτικά είχαν φυτευτεί στους νέους βομβητές και «δεν είχαν εντοπιστεί» από τη Χεζμπολάχ επί μήνες.

Η ισραηλινή Μοσάντ, «φημίζεται» για τις σύνθετες επιχειρήσεις της ήδη από τα χρόνια του 1960 με την παράτολμη απαγωγή του ναζί Άντολφ Άιχμαν. Πιο πρόσφατα, η υπηρεσία φέρεται να είχε την ευθύνη για κυβερνοεπιθέσεις και για τη δολοφονία ενός κορυφαίου Ιρανού επιστήμονα το 2020 με πολυβόλο που ενεργοποιήθηκε από απόσταση.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν έχουν απαντήσει προσώρας σε αιτήματα του Reuters για σχόλια.

Τι ανακοίνωσε η Apollo

Η εταιρεία Gold Apollo της Ταϊβάν δήλωσε σήμερα ότι η BAC Consulting KRT, η οποία έχει την έδρα της στη Βουδαπέστη, έχει άδεια να χρησιμοποιεί το λογότυπό της και να κατασκευάζει το μοντέλο των βομβητών που χρησιμοποιήθηκε χθες, Τρίτη, για τις εκρήξεις στο Λίβανο.

29256660 de4c0

«Αναφορικά με το μοντέλο βομβητή AR-924 που αναφέρεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης, διευκρινίζουμε ότι αυτό το μοντέλο παράγεται και πωλείται από την BAC», ανέφερε σε δήλωσή της η Gold Apollo, διαψεύδοντας τις πληροφορίες των New York Times, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρεία αυτή της Ταϊβάν είχε κατασκευάσει η ίδια τους βομβητές. «Εμείς παρέχουμε μόνο την άδεια χρήσης της μάρκας και δεν εμπλεκόμαστε στο σχεδιασμό ούτε στην κατασκευή αυτού του προϊόντος», πρόσθεσε η εταιρεία.

Εξάλλου ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, θα εκφωνήσει αύριο, Πέμπτη, ομιλία, ανακοίνωσε σήμερα το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα μετά την έκρηξη των βομβητών που χρησιμοποιούνταν από τα μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε εννέα ανθρώπους ενώ τραυμάτισε εκατοντάδες στο Λίβανο - σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το Γερμανικό Πρακτορείο, που επικαλείται στοιχεία από το υπουργείο Υγείας στη Βηρυτό, οι τραυματίες ανέρχονται γύρω στους 3.000.

Ο Χάσαν Νασράλα θα εκφωνήσει την ομιλία του αύριο στις 17:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) με θέμα τις «τελευταίες εξελίξεις», ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ.

29256657 aac12

Τι απαντά η εταιρεία στην Ουγγαρία

Σε επικοινωνία που είχε το NBC με τη διευθύνουσα σύμβουλος της BAC Consulting Cristiana Bársony-Arcidiacono επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία της συνεργάστηκε με την Gold Apollo.

Όταν όμως ρωτήθηκε για τους βομβητές που εξερράγησαν, είπε: «Δεν φτιάχνουμε εμείς τους βομβητές. Είμαστε απλώς οι ενδιάμεσοι. Νομίζω ότι κάνατε λάθος».

{https://x.com/TPV_John/status/1836095980313415903}

Το υπουργείο Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Gold Apollo εξήγαγε 260.000 βομβητές από το 2022 έως τον Αύγουστο του 2024, κυρίως σε ευρωπαϊκές και αμερικανικές αγορές. Σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι δεν υπήρξαν αναφορές για εκρήξεις που να σχετίζονται με τα προϊόντα αυτά και πως δεν υφίστανται αρχεία που να πιστοποιούν ότι η εταιρεία εξήγαγε βομβητές απευθείας στον Λίβανο.

«Μήπως αυτή η παρτίδα προϊόντων είχε όντως τροποποιηθεί; Μήπως τα παρήγαγε άλλος κατασκευαστής και απλώς χρησιμοποίησε το εμπορικό σήμα της Apollo; Αυτό το κομμάτι βρίσκεται ακόμη υπό διερεύνηση από τις αρχές», δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου στο NBC News.