Διεθνή

Κοινά σχέδια άμυνας από ΗΠΑ - Ισράηλ: Φόβοι για επίθεση από το Ιράν, ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή

Κοινά σχέδια άμυνας από ΗΠΑ - Ισράηλ: Φόβοι για επίθεση από το Ιράν, ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή Φωτογραφία: ABEDIN TAHERKENAREH/EPA
Η κυβέρνηση Μπάιντεν περιμένει επίθεση από το Ιράν και συνεργάζεται με το Ισραήλ για την άμυνα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν φοβάται ότι σχεδιάζεται επίθεση από το Ιράν μετά την εξόντωση του ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε ισραηλινό βομβαρισμό στη Βηρυτό και συνεργάζεται με το Τελ Αβίβ για την άμυνα, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος το βράδυ της Κυριακής.

Προετοιμάζονται κοινές άμυνες για την απόκρουση ενδεχόμενης επίθεσης, με αλλαγές στη στρατιωτική στάση των ΗΠΑ, πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το CNN.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πρωτοστάτησε σε μια πολυεθνική άμυνα του Ισραήλ στα μέσα Απριλίου, όταν το Ιράν εκτόξευσε πάνω από 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ ως απάντηση στον ισραηλινό χτύπημα κατά ανώτερων αξιωματικών της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς στη Συρία.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αρνήθηκε να πει τι είδους επίθεση αναμένεται από το Ιράν ή να διευκρινίσει τις κινήσεις στις οποίες προβαίνει ο αμερικανικός στρατός.

Οι φόβοι για έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο στη Μέση Ανατολή έχουν κορυφωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις του εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο και η υποστηριζόμενη από το Ιράν οργάνωση ορκίζεται να συνεχίσει τον αγώνα της, ακόμη και όταν ένας αυξανόμενος αριθμός κορυφαίων στελεχών της έχει σκοτωθεί.

Το Πεντάγωνο ανέφερε σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Κυριακής ότι «εάν το Ιράν, οι εταίροι του χρησιμοποιήσουν αυτήν τη στιγμή για να στοχεύσουν το αμερικανικό προσωπικό ή τα συμφέροντα στην περιοχή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα λάβουν κάθε απαραίτητο μέτρο για να υπερασπιστούν τον λαό μας».

Ο θάνατος του Νασράλα σκοτώθηκε σε μαζικό ισραηλινό βομβαρδισμό στη νότια Βηρυτό την Παρασκευή αποτελεί πλήγμα και για τη Χεζμπολάχ και για το Ιράν.

«Η γραμμή» του Νασράλα «θα συνεχιστεί» και «ο ιερός στόχος του θα γίνει πραγματικότητα, με την απελευθέρωση της Ιερουσαλήμ», διαβεβαίωσε  το Ιράν, ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, που υποστηρίζει, μεταξύ άλλων με χρηματοδότηση, τη ΧεζμπολάX.

Με πληροφορίες από CNN