Διεθνή

Το Ισραήλ «ανοίγει» τον πόλεμο - Τα νέα μέτωπα και η χερσαία εισβολή στο Λίβανο

Το Ισραήλ «ανοίγει» τον πόλεμο - Τα νέα μέτωπα και η χερσαία εισβολή στο Λίβανο Φωτογραφία: EPA/HOUTHIS SECURITY MEDIA CENTER /- ΑΠΕ ΜΠΕ
Όλα τα χτυπήματα και οι επιθέσεις γίνονται με την κάλυψη των ΗΠΑ, ενώ μέσα στην εξίσωση είναι και η πολιτική επιβίωση του Νετανιάχου.

Το Ισραήλ εξαπλώνει τον πόλεμο και όλα είναι ανοιχτά ακόμα και για μακροχρόνια σύγκρουση με το Λίβανο. Ηδη ετοιμάζεται για χερσαία εισβολή με την κάλυψη του πυροβολικού, ενώ κομάντος του Ισραήλ φαίνεται να έχουν μπει ήδη στο Λίβανο. Την ίδια ώρα προχωρά σε επιθέσεις στην Υεμένη και παραμένει ανοιχτό το μέτωπο στην Παλαιστίνη. Όλα τα χτυπήματα και οι επιθέσεις γίνονται με την κάλυψη των ΗΠΑ, ενώ μέσα στην εξίσωση είναι και η πολιτική επιβίωση του Νετανιάχου.

Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο με το Ισραήλ να δείχνει έτοιμο να ανοίξει πλήρως το μέτωπο του πολέμου, την ώρα που η διεθνής κοινότητα παραμένει απλός παρατηρητής.

Εξαπέλυσε πρωτοφανές πλήγμα μέσα στο Λίβανο στην καρδιά της Βηρυτού τις πρώτες πρωινές ώρες, εν μέσω επιθέσεων σε ολόκληρο τον Λίβανο αλλά και την Υεμένη.

Σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στις λιβανικές υπηρεσίες ασφαλείας, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγμα ισραηλινού drone εναντίον διαμερίσματος στην καρδιά της Βηρυτού που «ανήκε στη Τζεμάα Ισλαμίγια», οργάνωση του ρεύματος των Αδελφών Μουσουλμάνων, που έχει γίνει επανειλημμένα στόχος ισραηλινών πληγμάτων αφότου άρχισαν οι εχθροπραξίες. 

Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP), παλαιστινιακό κίνημα με κοσμικό χαρακτήρα, που πρόσκειται στην αριστερά, έκανε γνωστό πως τρία μέλη του, ανάμεσά τους υψηλόβαθμα, σκοτώθηκαν στον ισραηλινό βομβαρδισμό. Βίντεο που μεταδόθηκαν από λιβανικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν εν μέρει ισοπεδωμένο όροφο στο κτίριο που χτυπήθηκε.

Το πλήγμα καταγράφεται καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη στρατιωτική πίεση για έβδομη συναπτή ημέρα. Χθες, εξαπέλυσε σφοδρούς βομβαρδισμούς σε προπύργια της Χεζμπολά απ’ άκρου σ’ άκρο του Λιβάνου, δυο ημέρες αφού σκότωσε τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως έπληξαν δεκάδες στόχους -θέσεις, οπλικά συστήματα, αποθήκες όπλων και πυρομαχικών- της οργάνωσης στην κοιλάδα Μπεκάα. Ανάμεσα στους στόχους που επλήγησαν ήταν, κατά το επιτελείο, «δεκάδες εκτοξευτήρες και κτίρια όπου ήταν αποθηκευμένα όπλα».

Παράλληλα, σε άλλο μέτωπο, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν επιδρομές εναντίον θέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι, την επομένη εκτόξευσης πυραύλου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το προσκείμενο στο Ιράν κίνημα, με στόχο το αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.

Οι βομβαρδισμοί στοχοποίησαν λιμάνια και ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στην περιοχή Χοντάιντα (δυτικά), όπου βρίσκεται λιμάνι καίριας σημασίας για την είσοδο εμπορευμάτων και ανθρωπιστικής βοήθειας στους τομείς υπό τον έλεγχο των ανταρτών, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους Χούθι.

Στην επιχείρηση που βάφτισε «Νέα Τάξη», ο ισραηλινός στρατός διαβεβαίωσε πως, πέρα από τον Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκαν «πάνω από 20 άλλοι τρομοκράτες διαφόρων βαθμών, παρόντες στο υπόγειο γενικό αρχηγείο (της Χεζμπολά), κάτω από πολιτικά κτίρια, από όπου διηύθυναν τρομοκρατικές επιχειρήσεις εναντίον του Ισραήλ»

1 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στο Λίβανο

Οι συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ μπορεί να έχουν ήδη αναγκάσει έως και ένα εκατομμύριο ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε ολόκληρο τον Λίβανο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας.

«Είναι το μεγαλύτερο κίνημα εκτοπισμού», είπε ο Νατζίμπ Μικάτι.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε περισσότερους από 50 νεκρούς στα χτυπήματα της Κυριακής

Οι τοπικές αρχές αγωνίζονται να βοηθήσουν όλους όσους έχουν ανάγκη, με καταφύγια και νοσοκομεία υπό αυξανόμενη πίεση, αναφέρουν ανταποκριτές του BBC στο Λίβανο.

Η Aya Ayoub, 25 ετών, είπε στο BBC ότι έπρεπε να εγκαταλείψει το σπίτι της στο νότιο προάστιο Tahweetet al-Ghadir της Βηρυτού με την εξαμελή οικογένειά της, καθώς ήταν πολύ επικίνδυνο να μείνει.

Γύρω από το σπίτι της, είπε, «όλα τα κτίρια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς», και αυτή τη στιγμή έμενε με άλλα 16 άτομα σε ένα σπίτι στη Βηρυτό.

Η Sara Tohmaz, μια 34χρονη δημοσιογράφος, είπε στο BBC ότι είχε φύγει από το σπίτι της κοντά στη Βηρυτό με τη μητέρα της και τα δύο αδέλφια της την περασμένη Παρασκευή.

Τους πήρε σχεδόν 10 ώρες για να φτάσουν στην Ιορδανία μέσω της Συρίας με αυτοκίνητο, είπε.

«Νομίζω ότι είμαστε αρκετά τυχεροί που έχουμε ένα μέρος να μείνουμε στην Ιορδανία, όπου μένουν οι συγγενείς της μητέρας μου. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στη συνέχεια και δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουμε», πρόσθεσε ο Tohmaz.