Διεθνή

Φρίκη στο Μεξικό: Δολοφόνησαν δήμαρχο, έβαλαν το κεφάλι στην καρότσα φορτηγού

Φρίκη στο Μεξικό: Δολοφόνησαν δήμαρχο, έβαλαν το κεφάλι στην καρότσα φορτηγού Φωτογραφία: AMNA
Το γύρο του κόσμου κάνει η φρικτή δολοφονία δημάρχου πόλης στο Μεξικό ο οποίος δολοφονήθηκε έξι μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Μάλιστα, οι δολοφόνοι του τοποθέτησαν το ακροτηρισμένο κεφάλι του στην καρότσα φορτηγού.

Ο 43χρονος δήμαρχος, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του μόλις πριν από έξι ημέρες, δολοφονήθηκε με αποκεφαλισμό, και το κεφάλι του βρέθηκε τοποθετημένο πάνω σε ημιφορτηγού, σύμφωνα με φωτογραφία της φρικιαστικής σκηνής που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Καταδικάζω έντονα τη δολοφονία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου της Τσιλπανσίνγκο, Αλεχάντρο Άρκος Καταλάν, όπως επιβεβαίωσε η γενική εισαγγελία», δήλωσε η κυβερνήτης Σαλγκάδο μέσω ανάρτησης στο X.

«Η απώλειά του βυθίζει σε πένθος ολόκληρη την κοινωνία της Γκερέρο και μας γεμίζει οργή», πρόσθεσε η κυβερνήτης, που είναι μέλος του αριστερού κυβερνώντος κόμματος Morena.

«Δολοφόνησαν τον δήμαρχό μας, Αλεχάντρο Άρκος, και πριν από τρεις ημέρες τον γραμματέα του δήμου, Φρανσίσκο Τάπια. Και οι δύο είχαν αναλάβει καθήκοντα πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα», ανέφερε ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου PRI, Αλεχάντρο Μορένο.

Πριν τις εκλογές της 2ας Ιουνίου, είχαν δολοφονηθεί τουλάχιστον έξι υποψήφιοι. Η κυβερνήτης και ο πρόεδρος του PRI δεν αναφέρθηκαν στον αποκεφαλισμό, κάτι που κατέγραψαν μέσα όπως η Jornada και η Reforma.

Ο Αλεχάντρο Άρκος Καταλάν είχε εκλεγεί δήμαρχος της Τσιλπανσίνγκο, πόλης με πληθυσμό 283.354 κατοίκους (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020), με την υποστήριξη της αντιπολιτευόμενης συμμαχίας PRI-PRD-PAN.

Η δολοφονία συνέβη πέντε ημέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων από την πρόεδρο Κλαούδια Σέινμπαουμ, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει αύριο το εθνικό σχέδιό της για την ασφάλεια.

Η πολιτεία Γκερέρο έχει γίνει μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές για πολιτικούς, αιρετούς και δημοσιογράφους, με τουλάχιστον έξι υποψήφιους να δολοφονούνται πριν τις εκλογές της 2ας Ιουνίου.

{https://x.com/somoslaresist/status/1843183555100528983}