Διεθνή

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Σκοτώσαμε τους δύο διαδόχους του Νασράλα

Μπενιαμίν Νετανιάχου: Σκοτώσαμε τους δύο διαδόχους του Νασράλα Φωτογραφία: EPA/ ABIR SULTAN
Ο Νετανιάχου προειδοποιεί τον λαό του Λιβάνου ότι η χώρα τους θα έχει τη μοίρα της Γάζας, αν δεν την «απελευθερώσουν» από τη Χεζμπολάχ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι μετά τον Χασάν Νασράλα, το Ισραήλ σκότωσε τόσο τον πρώτο αντικαταστάτη του στο «τιμόνι» της Χεζμπολάχ, όσο και τον αμέσως επόμενο διάδοχο.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη δολοφονία των δύο διαδόχων του ηγέτη της Χεζμπολάχ και τόνισε ότι η οργάνωση είναι πιο αδύναμη από ό,τι έχει υπάρξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

«Μειώσαμε τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ. Εξοντώσαμε χιλιάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Νασράλα, του αντικαταστάτη του Νασράλα και του αντικαταστάτη του αντικαταστάτη του», ανέφερε χαρακτηριστικά στο βίντεο ο Νετανιάχου.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι ο Χασέμ Σαφιντίν, ο οποίος αναμενόταν να διαδεχθεί τον Νασράλα, πιθανότατα είχε «εξαλειφθεί». Δεν είναι ξεκάθαρο σε ποιον αναφερόταν ο Νετανιάχου όταν μίλησε για τον «αντικαταστάτη του αντικαταστάτη» του Νασράλα.

Προειδοποίηση Νετανιάχου στον Λίβανο ότι θα έχει τη μοίρα της Γάζας

Το βίντεο που ανάρτησε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, αποτελεί ένα μήνυμα προς τον λαό του Λιβάνου, τους οποίους καλεί να απελευθερώσουν τη χώρα τους από τη Χεζμπολάχ.

Σε διαφορετική περίπτωση, τους προειδοποιεί ουσιαστικά ότι η χώρα τους θα έχει τη μοίρα της Λωρίδας της Γάζας.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα για τον λαό του Λιβάνου. Θυμάστε όταν η χώρα σας αποκαλούνταν το “μαργαριτάρι” της Μέσης Ανατολής; Εγώ το θυμάμαι. Τι συνέβη στον Λίβανο; Μια συμμορία τυράννων και τρομοκρατών τον κατέστρεψαν», αναφέρει στην αρχή του βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

«Κάποτε ο Λίβανος ήταν γνωστός για την ανεκτικότητα και την ομορφιά του. Σήμερα είναι ένα μέρος χάους και πολέμου», συνεχίζει. «Η χώρα που κατέκτησε στην πραγματικότητα τον Λίβανο δεν ήταν το Ισραήλ, αλλά το Ιράν, που χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τη Χεζμπολάχ για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του σε βάρος του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ έχει μετατρέψει τον Λίβανο σε αποθήκη πυρομαχικών και όπλων και σε μια στρατιωτική βάση του Ιράν», υπογραμμίζει.

«Μία ημέρα μετά την περσινή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η Χεζμπολάχ μπήκε στον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ, εξαπολύοντας απρόκλητη επίθεση στις πόλεις και τους πολίτες μας. Από τότε έχει εκτοξεύσει 8.000 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σκοτώνοντας αμάχους χωρίς διακρίσεις. Το Ισραήλ αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε αυτό. Αποφασίσαμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να επιστρέψουν οι πολίτες μας με ασφάλεια στα σπίτια τους. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα να αμυνθεί και έχει δικαίωμα να νικήσει. Και το Ισραήλ θα νικήσει», τονίζει.

«Μειώσαμε τις δυνατότητες της Χεζμπολάχ. Εξοντώσαμε χιλιάδες τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του Νασράλα, του αντικαταστάτη του Νασράλα και του αντικαταστάτη του αντικαταστάτη του. Σήμερα η Χεζμπολάχ είναι πιο αδύναμη από ό,τι υπήρξε εδώ και πάρα πολλά χρόνια», επισημαίνει.

Στη συνέχεια, ο Νετανιάχου λέει στους πολίτες του Λιβάνου ότι τώρα βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. «Μπορείτε να επιστρέψετε τη χώρα σας σε ένα μονοπάτι ειρήνης και ευημερίας, μπορείτε να πάρετε πίσω τη χώρα σας. Αν δεν το κάνετε, η Χεζμπολάχ θα συνεχίσει να μάχεται το Ισραήλ από πυκνοκατοικημένες περιοχές σε βάρος σας. Δεν τη νοιάζει αν ο Λίβανος συρθεί σε έναν ευρύτερο πόλεμο. Όλοι σας υποφέρετε εξαιτίας του μάταιου πολέμου εναντίον του Ισραήλ», τονίζει.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μέσα από το βίντεό του θέτει ένα ερώτημα σε κάθε γονέα στον Λίβανο: «Αξίζει; Γιατί δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Ξέρω ότι θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά σας. Υπάρχει καλύτερος τρόπος για τα παιδιά σας», τους λέει.

«Μην αφήσετε αυτούς τους τρομοκράτες να καταστρέψουν το μέλλον σας περισσότερο από ότι ήδη έχουν κάνει. Ορθώστε ανάστημα και πάρτε πίσω τη χώρα σας. Έχετε μια ευκαιρία που δεν έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες. Έχετε μια ευκαιρία να σώσετε τον Λίβανο προτού πέσει στην άβυσσο ενός μεγάλης διάρκειας πολέμου, που θα οδηγήσει στην καταστροφή και τα δεινά που βλέπουμε στη Γάζα», τους προειδοποιεί.

«Δεν χρειάζεται να γίνει έτσι. Μπορείτε να κάνετε τη διαφορά. Ελευθερώστε τη χώρα σας από τη Χεζμπολάχ για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, ώστε οι μελλοντικές γενιές του Λιβάνου και του Ισραήλ να μην γνωρίζουν από πόλεμο και αιματοχυσία, αλλά να ζουν επιτέλους μαζί ειρηνικά», καταλήγει.

{https://x.com/netanyahu/status/1843694164690846055}