Πολιτική

Μητσοτάκης από την MED9: Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού

Μητσοτάκης από την MED9: Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού Φωτογραφία: EUROKINISSI
Eπιτέλους 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτήν την τόσο πολυπόθητη λύση, είπε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ιορδανία μια χώρα παράγοντας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, σημείωσε κατά την έναρξη της ομιλίας του μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής MED9 στην Πάφο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή λέγοντας «ότι είναι θλιβερό, ενδεχομένως τραγικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ στην Κύπρο, στο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση, η οποία δυστυχώς κλιμακώνεται στην Μέση Ανατολή.

»Μια κλιμάκωση η οποία αυτή τη στιγμή δυστυχώς δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου, να προσθέσω και εγώ τη δικιά μου φωνή στην έκκληση για μία άμεση εκεχειρία τόσο στο Λίβανο όσο και στην Γάζα όπου δυστυχώς η ανθρωπιστική καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις».

Επισήμανε ότι «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κίνδυνους για μία περιφερειακή σταθερότητα. Από την άλλη πλευρά όμως καλούμε και εμείς αυτή τη στιγμή σε συγκράτηση, έτσι ώστε ο νότιος Λίβανος να μην μετατραπεί σε μία νέα Γάζα. Θα είναι μία μεγάλη νέα ανθρωπιστική τραγωδία την οποία η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει» συμπλήρωσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόσθεσε πως «συζητήσαμε και αρκετά αναλυτικά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα αλλά και ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την μετανάστευση και αναγνωρίσαμε επίσης το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται δυστυχώς στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης κατά συνέπεια ο συντονισμός μας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμα πιο επιβεβλημένος».

Υπογράμμισε πως είχαν την ευκαιρία για «μία ευρύτερη επισκόπηση των περιφερειακών εξελίξεων» τονίζοντας πως «θέλω να εκφράσω και εγώ με τη σειρά μου την ικανοποίησή μου, αγαπητέ Νίκο, διότι το ζήτημα του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις βρήκε την θέση του στην διακήρυξή μας και να καλωσορίσω και εγώ με την σειρά μου την άτυπη τριμερή συνάντηση υπό τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να εκφράσω την προσδοκία μου ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μια λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Κύπρου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «γνωρίζεις καλά αγαπητέ μου Νίκο ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στις προσπάθειες σου, επιτέλους 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτήν την τόσο πολυπόθητη λύση. Να σε ευχαριστήσω λοιπόν και πάλι αγαπητέ μου Νίκο για την φιλοξενία και για την πολύ ουσιαστική συζήτηση την οποία είχαμε και να επαναλάβω την πίστη μου ότι αυτό το σχήμα των Μεσογειακών κρατών έχει πολλά ακόμα να δώσει, ειδικά τώρα που αποκτήσαμε και επίτροπο από την Κροατία που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα της Μεσογείου» κατέληξε ο πρωθυπουργός».

NETWORK