Διεθνή

Ολλανδία: Ανακαλείται γάλα χωρίς λακτόζη γιατί....βρέθηκε λακτόζη

Ολλανδία: Ανακαλείται γάλα χωρίς λακτόζη γιατί....βρέθηκε λακτόζη Φωτογραφία: PEXELS Photo by Romero Fá
Η ανάκληση αφορά και επηρεάζει τα άτομα που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Οι Ολλανδικές Αρχές Ασφάλειας Τροφίμων αποφάσισαν να προχωρήσουν στην ανάκληση γάλακτος χωρίς λακτόζη καθώς μετά από σχετικούς ελέγχους εντοπίστηκε ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη.

Αυτό είναι το γάλα χωρίς λακτόζη που ανακαλείται

Ειδικότερα, όπως αναρτήθηκε στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (Rapid Alert System for Food & Feed [RASFF]) εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανακαλείται το πλήρες γάλα χωρίς λακτόζη μακράς διαρκείας Jumbo (Jumbo lekkervrij van lactose houdbare volle melk houdbaarheidsdatum) με ημερομηνία λήξης έως 15 Φεβρουαρίου 2025 καθώς ενδέχεται να περιέχει υπερβολικά υψηλή περιεκτικότητα σε λακτόζη.

gala anaklisi ollandia 28f07

Μετά το εύρημα αυτό, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι αποσύρει το προϊόν από την πώληση και τα ράφια όλων των καταστημάτων. Παράλληλα, ζητά από τους πελάτες της με δυσανεξία στη λακτόζη να μην καταναλώσουν το προϊόν αυτό και να το επιστρέψουν στο κατάστημα.

Οι καταναλωτές που δεν έχουν δυσανεξία στη λακτόζη μπορούν να καταναλώσουν το προϊόν χωρίς κίνδυνο.

Δυσανεξία στη λακτόζη: Από ποια συμπτώματα θα την αναγνωρίσετε

Η δυσανεξία στη λακτόζη προκαλείται όταν το λεπτό έντερο δεν παράγει επαρκή ποσότητα λακτάσης, ενός ενζύμου που παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό της λακτόζης, του βασικότερου σακχάρου που περιέχει το γάλα. Αν δεν πρόκειται για σοβαρή δυσανεξία αλλά για απλή ευαισθησία, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, καθώς οι ενοχλήσεις είναι πιο ήπιες και πιο σπάνιες, οπότε είναι πιο δύσκολο να αναγνωριστούν ως βασική αιτία τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι ο οργανισμός αδυνατεί να μεταβολίσει τη λακτόζη είναι το φούσκωμα, τα αέρια, ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, το επίμονο γουργούρισμα της κοιλιάς και τα δύσοσμα αέρια μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.