Διεθνή

Φρίκη στη Γάζα: Αδέσποτα σκυλιά τρώνε πτώματα στους δρόμους

Φρίκη στη Γάζα: Αδέσποτα σκυλιά τρώνε πτώματα στους δρόμους Φωτογραφία: HAITHAM IMAD/EPA
Οι αρχές έχουν περισυλλέξει πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα, με ορισμένα να φέρουν σημάδια από επιθέσεις ζώων, γεγονός που δυσκολεύει τη διαδικασία της αναγνώρισης.

Πτώματα διασκορπισμένα σε κατεστραμμένους δρόμους και άνθρωποι που λιμοκτονούν είναι εικόνες που κυριαρχούν στην παλαιστινιακή πόλη Τζαμπάλια, μετά τα ισραηλινά πλήγματα που δέχτηκε η περιοχή, σύμφωνα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης της περιοχής.

«Μπορείτε να δείτε τα σημάδια της πείνας των ανθρώπων στη βόρεια Γάζα», δήλωσε στο CNN Φαρές Αφάνα, επικεφαλής των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στη βόρεια Γάζα. «Οι ισραηλινές δυνάμεις καταστρέφουν οτιδήποτε αντιπροσωπεύει έχει σημάδι ζωής».

Ο Αφάνα δήλωσε στο CNN ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν περισυλλέξει πτώματα Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν στη βόρεια Γάζα, με ορισμένα να φέρουν σημάδια από επιθέσεις ζώων, γεγονός που δυσκολεύει τη διαδικασία της αναγνώρισης.

«Τα αδέσποτα σκυλιά που πεινάνε τρώνε τα πτώματα στον δρόμο... Αυτό μας δυσκολεύει να αναγνωρίσουμε τα πτώματα», είπε.

Μοιράστηκε με το CNN μια φωτογραφία με τα λείψανα ενός αγοριού, το σώμα του οποίου, όπως είπε, φαγώθηκε από αδέσποτα σκυλιά.

Ο Αφάνα ανέφερε ότι υπάρχουν «χιλιάδες παιδιά» και έγκυες γυναίκες που έχουν εγκλωβιστεί στην πολιορκημένη περιοχή, όπου ο ισραηλινός στρατός έχει πραγματοποιήσει αεροπορικές και χερσαίες επιθέσεις σε τρεις γειτονιές τις τελευταίες 12 ημέρες.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) αναφέρουν ότι στοχεύουν τη Χαμάς στις συγκεκριμένες περιοχές.

«Πείνα ή μετεγκατάσταση» το δίλημμα

Τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την περιοχή Τζαμπάλια, ανέφερε την Κυριακή το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ. Οι 400.000 που παραμένουν στη βόρεια Γάζα, δεν έχουν τροφή και αντιμετωπίζουν καταιγιστικούς βομβαρδισμούς.

Ο ΟΗΕ κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι αναγκάζει τους κατοίκους της βόρειας Γάζας να επιλέξουν ανάμεσα στην πείνα και τη μετεγκατάσταση.

«Οι άμαχοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να λιμοκτονήσουν ή να φύγουν», ανέφερε σε δήλωσή του τη Δευτέρα ο Φιλίπ Λαζαρινί, επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). «Στη Γάζα έχουν ξεπεραστεί πάρα πολλές κόκκινες γραμμές», τόνισε.

Ανθρωπιστική βοήθεια

Η ισραηλινή υπηρεσία που διαχειρίζεται τη ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα δήλωσε ότι 30 φορτηγά εισήλθαν στο βόρειο τμήμα της τη Δευτέρα, επιμένοντας ότι το Ισραήλ «δεν εμποδίζει την είσοδο της ανθρωπιστικής βοήθειας».

Ο Αφάνα δήλωσε ότι τη Δευτέρα οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν εναντίον πεινασμένων κατοίκων που αναζητούσαν τρόφιμα σε μια αποθήκη του κέντρου βοήθειας που διαχειρίζεται η UNRWA, με 10 νεκρούς και 40 τραυματίες. «Η κατάσταση χειροτερεύει», είπε.

«Για τους τραυματιοφορείς, είναι επίσης πολύ επικίνδυνο να φτάσουν σε αυτή την περιοχή... Ο Ισραηλινός στρατός ανατινάζει δρόμους και οχήματα», δήλωσε ο Αφάνα.

Οπως είπε, ασθενοφόρα χτυπήθηκαμ από θραύσματα ισραηλινών πυρών κοντά στο νοσοκομείο Yemen al-Sa'eed, δημοσιοποιώντας βίντεο από τα επακόλουθα που έδειχνε ένα ασθενοφόρο με κατεστραμμένα ελαστικά και σημάδια από σφαίρες.

«Αυτό που συμβαίνει στη βόρεια Γάζα είναι μια πραγματική γενοκτονία», πρόσθεσε. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά μας κανονικά».

«Στάχτες ο καταυλισμός»

Οι ισραηλινές μπουλντόζες στην Τζαμπάλια έχουν μετατρέψει εκτάσεις του άλλοτε ζωηρού προσφυγικού καταυλισμού σε έναν λαβύρινθο κατεδαφισμένων δρόμων, σύμφωνα με κάτοικο της πολιορκημένης γειτονιάς.

Ο Abdul Karim Al-Zuwaidi, δημοσιογράφος που εργάζεται για το Al Ghad TV, δήλωσε στο CNN: «Το ερώτημα είναι προς τα πού και πώς μπορούν να φύγουν οι άνθρωποι. Ο τόπος στον οποίο παραμένουν, παρά τις καταστροφές, αποτελείται από απλές σκηνές που έστησαν, όταν καταστράφηκαν τα σπίτια τους. Πού θα πάει ο κόσμος;».