Διεθνή

Ποιος ήταν ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ

Ποιος ήταν ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ Φωτογραφία: EPA/MOHAMMED SABER
Ο αρχηγός της Χαμάς είχε το προσωνύμιο «το πρόσωπο του κακού».

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε την Τετάρτη ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το σπίτι του Γιαχία Σινουάρ, του ηγέτης της Χαμάς και νούμερο 1 στόχου του Ισραήλ. Οι IDF δήλωσαν αργότερα ότι εκείνος δεν εντοπίστηκε σπίτι και θεώρησαν ότι κρυβόταν στα υπόγεια της Χαμάς στη Γάζα.

Ανώτατος σύμβουλος του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι ήταν θέμα ωρών για τον πιάσουν. Νωρίτερα την Πέμπτη ακολούθησε ένα θρίλερ για το αν ο Σινουάρ ήταν τελικά νεκρός. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι εξετάζουν την πιθανότητα να σκοτώθηκε ο αρχηγός της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, σε επιχείρηση στη Γάζα ενώ ισραηλινά ΜΜΕ επικαλούνται αξιωματούχους που δηλώνουν ότι επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του Σινουάρ.

Το Ισραήλ έχει κατηγορήσει δημόσια τον Σινουάρ ότι ήταν ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου του 2023 αν και οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι δεν ήταν ο μόνος που τη σχεδίασε. Αυτό τον έκανε βασικό στόχο του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα.

Ο Σινουάρ μία έντονη φιγούρα της Ισλαμιστικής Παλαιστινιακής ομάδας, ήταν υπεύθυνος για την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς πριν αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με άλλες αραβικές δυνάμεις. Εκλέχθηκε από το κύριο σώμα που λαμβάνει τις αποφάσεις της Χαμάς, το 2017 στη θέση του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς για τον βραχίονα της Γάζας. Ωστόσο, έκτοτε έγινε ο κύριος ηγέτης της οργάνωσης, σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις διεθνείς σχέσεις.

SINWAR2_fc8d3.jpg

Έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμιος τρομοκράτης από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήδη από το 2015 και πρόσφατα του υποβλήθηκαν κυρώσεις από τη Βρετανία και τη Γαλλία. Ο Harel Chorev, ανώτατος ερευνητής σπουδών για τη Μέση Ανατολή στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, είπε ότι ενώ ο Σινουάρ ήταν ο βασικός παίκτης στους κόλπους της Χαμάς δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ο μόνος ηγέτης της.

«Τον αντιμετωπίζουν ως τον ανώτατο ηγέτη λόγω του υψηλού δημόσιου προφίλ του, αλλά η Χαμάς δεν λειτουργεί έτσι. Η Χαμάς είναι μία αποκεντρωμένη οργάνωση με αρκετά ανεξάρτητα κέντρα εξουσίας και ο Σινουάρ είναι ένας από αυτούς».

Ο Chorev είπε ότι ενώ ο Σινουάρ ήταν μία κυρίαρχη φιγούρα από την τριανδρία των εγκεφάλων οου σχεδίασαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023, μαζί με τους Mohammed al-Masri, γνωστός ως Mohammed Deif, διοικητή των Ταξιαρχιών Al-Qassam, του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, και τον αναπληρωτή του Deif, Marwan Issa.

Ο Σινουάρ ήταν μακράν ο πιο γνωστός και πιο αναγνωρίσιμος από τους τρεις αλλά ο Deif ήταν εκείνος που ανακοίνωσε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Αλλά ενώ ο Σινουάρ ήταν αυτός που τα τελευταία χρόνια έβγαζε λόγους και φωτογραφιζόταν ως ο ηγέτης της Χαμάς, ο Deif από την άλλη ήταν εξαιρετικά μυστικοπαθής, η σκιώδης φιγούρα που δεν τον έχουν δει δημοσίως εδώ και δεκαετίες.

Σινουάρ, «Το πρόσωπο του κακού»

Ο Σινουάρ γεννήθηκε το 1962 σε καταφύγιο προσφύγων στο Khan Younis, στη νότια Γάζα. Η οικογένειά του είχε εκτοπιστεί από το Al-Majdal, ένα παλαιστινιακό χωριό του Askhelon, κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου.

Εντάχθηκε στους κόλπους της Χαμάς στα τέλη του 1980 και έγινε ένας από τους ιδρυτές του μηχανισμού εσωτερικής πληροφόρησης της, της μονάδας Majd, που οι περισσότεροι έτρεμαν στη σκέψη της. Το 1988 καταδικάστηκε για τον ρόλο που έπαιξε στη δολοφονία δύο Ισραηλινών στρατιωτών και τεσσάρων Παλαιστινίων, που ήταν ύποπτοι για συνεργασία με το Ισραήλ. Πέρασε πάνω από δύο δεκαετίες σε ισραηλινή φυλακή.

Αργότερα ο ίδιος είπε ότι είχε περάσει όλα αυτά τα χρόνια διαβάζοντας και μελετώντας τον εχθρό. Έμαθε να μιλά άπταιστα Εβραϊκά. Βγήκε από τη φυλακή το 2011 ως μέρος ανταλλαγή. Τότε είχαν αφεθεί ελεύθεροι πάνω από 1.000 Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι σε αντάλλαγμα για τον Gilad Shalit, ένας στρατιώτη των IDF, που αιχμαλωτίστηκε και κρατήθηκε όμηρος στη Γάζα, για άνω από 5 χρόνια. Τότε, ο Σινουάρ, χαρακτήρισε την ανταλλαγή αυτή ως »μία από τις σπουδαιότερες στρατηγικές κινήσεις στην ιστορία του σκοπού μας».

Ο Chorev ισχυρίζεται ότι η αποφυλάκιση του Σινουάρ βοηθήθηκε από το γεγονός ότι ο αδελφός του ήταν ένας από τους απαγωγείς του Shalit και επέμεινε στο να συμπεριληφθεί στην συμφωνία ανταλλαγής.

Στη Γάζα, ο Σινουάρ, σύμφωνα με τον Chover, έγινε διαβόητος για την βαρβαρότητά του και την βία απέναντι σε όποιος ήταν ύποπτος για συνεργασία ή προδοσία.

«Είναι ευρέως γνωστό ότι ενώ βρισκόταν στη φυλακή, βασάνιζε άλλους έγκλειστους, κυρίως μέλη της Χαμάς, χρησιμοποιώντας ένα καυτό πιάτο για να τους προκαλέσει εγκαύματα. Ο ρόλος του στη μονάδα Majd μάς λέει πολλά για τον χαρακτήρα του, την σκληρότητά του. Αλλά την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί που τον συνάντησαν έχουν πει ότι παράλληλα μπορούσε να είναι πρακτικός, ανοιχτός σε εναλλακτικές συζητήσεις».

Ως πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ο Σινουάρ επικεντρώθηκε στις σχέσεις της με τις ξένες οργανώσεις. Σύμφωνα με το ECFR, ήταν υπεύθυνος για την αποκατάσταση των σχέσεων της Χαμάς με τους Αιγύπτιους ηγέτες που ήταν επιφυλακτικοί για την υποστήριξη της ομάδας και για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική χρηματοδότηση από το Ιράν.

Τον θεωρούσαν ως ζωτικής σημασίας φιγούρα στη λήψη αποφάσεων και βασικό πρόσωπο για την επικοινωνία μέσα στη Γάζα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των 240 αιχμαλώτων της Χαμάς μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του 2023. Στις συνομιλίες συμμετείχαν ανώτατοι ηγέτες του Ισραήλ, ,της Χαμάς, των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου.

«Στην τελική υπάρχουν δύο άνθρωποι στις διαπραγματεύσεις. Ο ένας είναι ο Γιαχία Σινουάρ από την πλευρά της Χαμάς και ο Μπενιαμιν Νετανιάχου για το Ισραήλ» είπε ο Gershon Baskin, ένας γνωστός Ισραηλινός ακτιβιστής της ειρήνης που συμμετείχε στην απελευθέρωση του Shalit, του Ισραηλινού στρατιώτη το 2011.

Τον Σινουάρ τον έχουν αποκαλέσει πολλά πράγματα τους τελευταίους δύο μήνες: ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Richard Hecht τον είχε αποκαλέσει «το πρόσωπο του κακού» και τον ανακήρυξε «dead man walking» (νεκρός που περπατά). Τα Ισραηλινά Μέσα τον συνέκριναν με τον Οσάμα μπιν Λάντεν, ενώ ένα προφίλ του που δημοσίευσαν οι IDF, του είχαν αποδώσει το προσωνύμιο «ο σφαγέας από το Khan Younis».

Αλλά ο Chorev επιμένει ότι ο Σινουάρ, παρά την αναγνωσιμότητά του, δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένας από τους πολλούς διοικητές που το Ισραήλ χρειάζεται να απομακρύνει πριν να μπορεί να πει ότι κατάστρεψε την Χαμάς».

«Για να καταστρέψει το Ισραήλ τη Χαμάς, χρειάζεται να καταστρέψει τα κέντρα εξουσίας, όχι μόνο στον Σινοουάρ» είχε πει πρόσφατα ο Chover.