Διεθνή

Το Ισραήλ παρουσίασε τους όρους του για ειρήνη στο Λίβανο: Καμία πιθανότητα συμφωνίας

Το Ισραήλ παρουσίασε τους όρους του για ειρήνη στο Λίβανο: Καμία πιθανότητα συμφωνίας
Οι αδιανόητοι όροι που θέτει το Ισραήλ για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο καθίστουν πρακτικά απίθανη την σύναψη συμφωνίας.

Το Ισραήλ έδωσε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα ένα έγγραφο με τους όρους του για την διπλωματική λύση που θα μπορούσε να τερματίσει τον πόλεμο στο Λίβανο και να επιστρέψει τους εκτοπισμένους πολίτες και από τις δύο πλευρές των συνόρων στα σπίτια τους.

Επικαλούμενο δύο Αμερικανούς και δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Axios σημειώνει πως το έγγραφο παραδόθηκε στον Λευκό Οίκο λίγο πριν την σημερινή επίσκεψη του Άμος Χόχσταϊν στη Βηρυτό, ενώ προέκυψε έπειτα από διαβουλεύσεις του Ρον Ντέρμερ με το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας και τις IDF.

Όπως αποκαλύπτεται, ένας από τους όρους που θέτει το Ισραήλ είναι να επιτραπεί στις IDF να «ελέγχουν» την εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ - η οποία απαιτεί ο λιβανέζικος στρατός να είναι η μόνη δύναμη με όπλα στο νότιο Λίβανο.

Με τον τρόπο αυτό ζητούν να έχουν το «δικαίωμα» να ελέγχουν πως η Χεζμπολάχ δεν θα επανεξοπλιστεί και δεν θα ξαναχτίσει τη στρατιωτική της υποδομή στις περιοχές του νότιου Λιβάνου που βρίσκονται κοντά στα σύνορα, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Το Ισραήλ απαιτεί, παράλληλα, η πολεμική του αεροπορία να έχει ελευθερία επιχειρήσεων στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.

Το βασικό μήνυμα είναι πως «αν ο λιβανέζικος στρατός και η UNIFIL κάνουν περισσότερα, οι IDF θα κάνουν λιγότερα και το αντίστροφο», μεταφέρουν Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι εξαιρετικά απίθανο ο Λίβανος και η διεθνής κοινότητα να συμφωνήσουν σε αυτούς τους όρους, οι οποίοι θα υπονόμευαν δραματικά την κυριαρχία του Λιβάνου. Ο Λευκός Οίκος και η ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Όπως αναφέρει το Axios, ο ειδικός απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Άμος Χόχσταϊν πιέζει για μια ευρεία ανάπτυξη των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων στο Νότο ως μέρος κάθε διπλωματικής λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο στο Λίβανο.

Τα τελευταία χρόνια, ο στρατός του Λιβάνου είχε πολύ περιορισμένες δυνάμεις στην περιοχή, η οποία ελεγχόταν κυρίως από τη Χεζμπολάχ. Ο Χόχσταϊν θέλει να αναπτυχθούν τουλάχιστον 8.000 Λιβανέζοι στρατιώτες στο νότιο Λίβανο, ισχυρίζονται Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Αμερικανός απεσταλμένος θέλει επίσης να αναβαθμίσει την εντολή της UNIFIL, ώστε να είναι σε θέση να βοηθήσει τον λιβανέζικο στρατό να αποτρέψει την ανάπτυξη ένοπλων ατόμων ή ομάδων που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της λιβανέζικης κυβέρνησης κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ. Αμερικανοί αξιωματούχοι παραδέχονται ότι, μετά τον πόλεμο του 2006, η UNIFIL δεν κατόρθωσε να εφαρμόσει αποτελεσματικά την απόφαση 1701 και δεν εμπόδισε τη Χεζμπολάχ να στήσει την στρατιωτική της υποδομή στο νότιο Λίβανο.