Διεθνή

Η Ουγγαρία αναστέλλει μονομερώς το «Δουβλίνο 2»

Η Ουγγαρία αναστέλλει μονομερώς το «Δουβλίνο 2» Η Ουγγαρία αναστέλλει μονομερώς το «Δουβλίνο 2»
Η Ουγγαρία αναστέλλει μονομερώς το «Δουβλίνο 2» Η Ουγγαρία προχωράει στην μονομερή αναστολή του κανονισμού «Δουβλίνο 2», με το αιτιολογικό πως δεν έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει άλλους πρόσφυγες.

«Η βάρκα είναι γεμάτη» είπε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα "Die Presse" και στον ουγγρικό ιστότοπο "Index", υπενθυμίζοντας ότι από τις αρχές του έτους η Ουγγαρία αντιμετωπίζει μια ιδιαίτερα αυξημένη εισροή προσφύγων.

Για να «προστατεύσει τα ουγγρικά συμφέροντα» η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τη ρύθμιση που αφορά τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο σε χώρες της ΕΕ.

Έτσι, δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους πρόσφυγες από χώρες-μέλη της ΕΕ μέχρι να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας που έχει.

Ο «Κανονισμός του Δουβλίνου», η εφαρμογή του οποίου αναστέλλεται προσωρινά, αφορά την εξέταση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Ευρώπη και καθορίζει ότι το αίτημα θα πρέπει να εξετάζεται στην πρώτη χώρα στην οποία φτάνει ο αιτών πρόσφυγας.

Η Ουγγαρία δεν θα δέχεται πλέον να επιστρέψουν στο έδαφός της οι πρόσφυγες που μπήκαν στην ΕΕ μέσω αυτής αλλά κατόπιν έφυγαν για κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Η πλειονότητα αυτών των μεταναστών —54.000 από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη Βουδαπέστη— έφτασαν στην Ουγγαρία περνώντας από τα σύνορα με τη Σερβία με σκοπό να πάνε στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες της βόρειας Ευρώπης. Έτσι, πολλοί συνεχίζουν την πορεία τους μέσω της Αυστρίας ή της Τσεχίας.