Διεθνή

H Σουηδία «ανοίγει τον χορό» με μαζικές απελάσεις αιτούντων άσυλο

H Σουηδία «ανοίγει τον χορό» με μαζικές απελάσεις αιτούντων άσυλο H Σουηδία «ανοίγει τον χορό» με μαζικές απελάσεις αιτούντων άσυλο
H Σουηδία «ανοίγει τον χορό» με μαζικές απελάσεις αιτούντων άσυλο Σύμφωνα με σουηδικές εφημερίδες, οι οποίες σήμερα σχολιάζουν τα νέα μέτρα που προετοιμάζει το σουηδικό υπ. Εσωτερικών για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η Σουηδία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μαζική απέλαση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών.

Ο Σουηδός υπ. Εσωτερικών, Άντερς Ίγκεμαν, δήλωσε στην εφημερίδα Dagens Industri, «μιλάμε καταρχήν για 60.000 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να φτάσει και τις 80.000».

Σύμφωνα με τον Ίγκεμαν, η σουηδική κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με τις αστυνομικές αρχές καθώς και τους εκπροσώπους της υπηρεσίας μετανάστευσης, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή οι απελάσεις. Ο Ίγκεμαν διευκρίνισε ότι τα νέα μέτρα αφορούν μόνο μετανάστες που έφθασαν στη χώρα μέσα στο 2015 και των οποίων οι αιτήσεις παροχής ασύλου απορρίφθηκαν.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, μέσα στο 2015 περίπου 160.000 ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία. Σύμφωνα με στοιχεία της σουηδικής κυβέρνησης, το 45% των αιτήσεων απορρίφθηκαν. «Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ίγκεμαν στην ίδια συνέντευξη, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να αυξηθούν οι χρηματικοί πόροι και να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών».