Life

Ιωάννα Κουρκούδιαλου: Η viral φιλόλογος εξηγεί πώς της ήρθε η ιδέα για το TikTok

Ιωάννα Κουρκούδιαλου: Η viral φιλόλογος εξηγεί πώς της ήρθε η ιδέα για το TikTok
Ούτε TikTok είχε ούτε κεραία στην τηλεόραση και ήταν αποκομμένη από τον κόσμο. Η πρόταση προήλθε από φίλη της.

Καλεσμένη στην εκπομπή της Αθηναΐδας Νέγκα, «Καλύτερα Αργά», βρέθηκε η Ιωάννα Κουρκούδιαλου, η οποία έχει γίνει viral μέσα από το TikTok με τα εκπαιδευτικά της βίντεο.

«Η ιδέα δεν ήταν δική μου. Ούτε TikTok είχα ούτε κεραία στην τηλεόραση, ήμουν αποκομμένη από τον κόσμο. Η πρόταση προήλθε από μια φίλη, η οποία διέκρινε την επιθυμία μου να κοινωνικοποιηθώ και να εκπαιδεύσω ένα ευρύτερο κοινό. Όταν το ανακοίνωσα στους μαθητές μου, ενθουσιάστηκαν. Πάντα επιδίωκα να δουλεύω ανεξάρτητα, χωρίς να εγκλωβίζομαι σε καλούπια» αναφέρει αρχικά για το πώς ξεκίνησε να κάνει βιντεάκια.

Οπως εξηγεί, «εργάζομαι ως ειδική του λόγου, εστιάζοντας κυρίως σε ενήλικες για τη βελτίωση της ρητορικής τους. Ο δημόσιος λόγος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Όσοι δεν έχουν ανεπτυγμένες ρητορικές ικανότητες, εκτίθενται. Πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν λάβει επαρκή γλωσσική εκπαίδευση αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις και δυσκολίες. Η απλούστευση της γλώσσας είναι αναπόφευκτη λόγω των νέων τεχνολογιών και της άμεσης επικοινωνίας, καθώς και της αυξημένης χρήσης της εικόνας. Η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται. Τα greeklish, για παράδειγμα, ήταν μια παροδική τάση που έχει πλέον εκλείψει. Η γλώσσα μας διαθέτει έναν μηχανισμό αυτοΐασης».

«Μου έγραφαν ότι δεν γνωρίζω καλά τα θέματα. Δεν αποδεχόμαστε το λάθος! Αυτό που θεωρούμε σωστό είναι αυτό που έχουμε μάθει και συνηθίσει. Όμως, πρέπει να αποδεχόμαστε τα λάθη μας και να τα εξαλείφουμε από τη γλώσσα μας. Δεν πρέπει να επιρρίπτουμε ευθύνες στη νεολαία. Οι τάσεις έρχονται και παρέρχονται. Είναι ένας κώδικας επικοινωνίας που οι νέοι υιοθετούν για να ξεχωρίζουν. Ο λόγος επηρεάζει τη σκέψη μας και κατ’ επέκταση τις πράξεις μας. Η ανοργάνωτη σκέψη οδηγεί σε ανοργάνωτο λόγο. Η απλοποίηση της γλώσσας είναι αναμενόμενη.  Δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε το σχολείο. Καλό θα ήταν να επιλέγουμε προσεκτικά το εκπαιδευτικό υλικό που παρακολουθούμε. Να εντάξουμε τα εκπαιδευτικά βίντεο, γιατί όχι;» προσθέτει.